Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.26 Кб
Скачать

Лисиця. Боюся жаб! Вовк. Так потовчи!

Усі починають тупотіти ногами, а "вовк" тим часом намагається спіймати когось із "лисенят".

Вовк і хорт

У грі бере участь парна кількість дітей. Гравці утворюють чоти­ри колони, в яких четвірки беруться за руки. На команди ведучого "Ліворуч!", "Праворуч!" учасники повертаються на 90°, стрибком пе­решиковуючись у шеренги. Під час поворотів руки роз'єднують, а в колонах і шеренгах з'єднують, утворюючи при цьому ряди.

Гру розпочинають двоє дітей: "хорт" переслідує "вовка". Заборо­няється бігати попід руками, розривати ряди. Ловити дозволяється на вільних " вуличках ".

Усі співають. Ой, дзвони дзвонять, Хорти вовка гонять, По болотах, очеретах, Де люди не ходять.

"Вовк" вважається спійманим, коли "хорт" торкається його ру­кою.

Ворона

Поміж собою діти обирають "матку" і "ворону". "Ворона" відхо­дить вбік, "матка" лишається з дітьми. Всі діти (один за одним) чіп­ляються за "матку", а "ворона" летить до "матки", щоб відняти дітей. Вона старається забігти назад і схопити дитину. "Матка" розставляє руки, махає ними перед "вороною".

Діти повертаються від "ворони" в протилежний бік. Коли "матка" не встереже, вона встигає добігти до останньої дитини і забрати її. Отак вона иерекраде половину дітей.

Тоді шукають палицю: "матка" і "ворона" беруться за палицю руками, а діти чіпляються ззаду за них; діти вороиигіі - за "ворону", а матчині - за "матку". Хто швидше відпустить палицю, той буде "во­роною". І гра починається спочатку.

Вуж

Усі діти утворюють колону, в якій міцно тримають один одного за плечі або за пояс. Направляючий ("голова вужа") рухається, наслі­дуючи вужа, "змійкою" і "кусається за хвіст".

Це робиться так: направляючий ловить за руку останнього в ко­лоні - утворюється коло, в якому учасники проходять попід руки кожної пари.

Виповзає вуж з трави Вихилясом, викрутасом, Жабки, мишки — їх лови! Гей, біда всім! Гей біда! Бо сивенький вуж уже В гаю хоче погуляти, Сам себе за хвіст бере, І сам буде обертатись!

Горішок

Дівчата беруться за руки в ряд так, щоб по краях стояли вищі ростом, і бігають: один кінець пробігає попід руки другому. Всі співають. Ой котиться горішок крізь ручки. Ой ловіться, дівочки, за ручки! Гей, ловіться чотири, чотири, Щоб горішки вам рясно родили.

Горю-дуб

Усі стають по двоє, пара за парою. Один — "горю-дуб" — попереду на віддалі співає:

Горю, горю, палаю,

Кого схочу, спіймаю.

Раз, два, три! Біжіть!

Перша пара біжить до "горю-дуба" і, розірвавши руки, намагаєть­ся оббігти його з двох боків і знов з'єднатися. Якщо "горю-дуб" ко­гось спіймає, то стає з ним позад усіх, а хто залишився без пари, стає "горю-дубом".

Гра з хусточкою

Діти беруться за руки і утворюють коло. В центрі його стоїть дів­чинка (Галя) з білою хусточкою у руці. Усі співають. Галя по садочку ходила,

Хусточку біленьку згубила.

Усі рухаються по колу, а Галя йде у протилежний бік і на слові "згу­била" впускає хусточку з рук. Дитина, біля якої вона впала, піднімає її і ховає за спину. Усі співають наступні два рядки першого куплета:

140

141

Ізділ V. Ігри, спрямовані на активізацію рухової діяльності у дггей дошкільного віку

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання