Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
38.91 Кб
Скачать

Наумов Борис Миколайович

доцент кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи

Темна Інна Олександрівна

студентка історичного факультету групи 32 і/п

НЕТРАДИЦІЙНІ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Роль і значущість форм навчання є визначальною в практиці навчання. Саме від вибору форми заняття залежить досягнення поставлених навчальних цілей. Реалізація навчально-виховного процесу потребує від сучасного педагога знань та професійного використання різноманітних дидактичних форм, вміння їх вдосконалювати та модернізувати.

Нетрадиційні або нестандартні уроки — це нові ефективні прийоми в організації уроку, навчально-виховного процесу.

Нестандартні уроки дозволяють урізноманітнювати форми й методи роботи, позбавлятися шаблонів, створюють умови для виховання творчих здібностей школяра, розширюють функції вчителя, дають змогу враховувати специфіку певного матеріалу та індивідуальні особливості кожної дитини.

Ефективність нестандартних уроків забезпечується за умови володіння вчителем методикою їх проведення та умілого використання таких уроків у певній системі в поєднанні з традиційними формами роботи.

Цікавим є досвід Мірошниченка Сергія Вікторовича, вчителя, який має вищу кваліфікаційну категорію, якому в 2011 році за наслідками атестації присвоєно звання «вчитель-методист». У якого учні посідають призові місця з предметних олімпіад (історія, основи правознавства) як на районному рівні так і на обласному. Під його керівництвом діти займаються науко-дослідницькою роботою Малої Академії Наук і щорічно посідають призові місця на обласному етапі.

Проблема над якою працює вчитель останні роки: «Методика використання логічно-структурних схем та дидактичні можливості системно-узагальнюючих ілюстративних таблиць при вивченні історії та правознавства».

Соседние файлы в папке Наумов Н.Б., Темна І.О