Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

тезы и авторы / тезы и авторы-1 / Васильєва С.О., Штанько К.М / тезиси Штанько К.М. Васильєва С.О

..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
24.06 Кб
Скачать

СТАНОВЛЕННЯ ТА ІСТОРИЧНИЙ РОЗИТОК МАЛОЇ АКАДЕМІЇ НАУК

Васильєва С.О, Штанько К.М.

В умовах розвитку незалежної України відродження національної культури та духовності проблема формування всебічно розвиненої особистості набуває особливого значення, що було відбито Національною доктриною розвитку освіти України у ХХІ ст. Таким чином, особливо гостро в наш час стоїть питання посилення творчого аспекту у навчанні саме цьому і сприяє заняття учнів науково-дослідною діяльністю у Малій академії наук України (МАН). Теоретичні основи науково-дослідної діяльності розробляли Л. Байкова, В. Воробйова, Г. Примак, М. Романова, В. Андреєв, В. Уруський, В. Шейко, О. Щербаков та інші вчені.

Виходячи з аналізу нормативних документів щодо організації роботи МАН, відзначимо, що організація науково-дослідної діяльності учнів почалась 1939 року, коли Академія наук СРСР прийняла постанову про шефство над Київським Палацом піонерів і жовтенят. В результаті дослідження було визначено декілька етапів в історичному розвитку Малої академії наук: 1939 – 1962рр – зародження та становлення МАН; 1963-1986 створення – Кримської Малої академія наук, яка стало прообразом сучасної МАН, розпоширення її філій в різних городах України; 1987-1994рр. характеризується успішним досвідом роботи, удосконаленням діяльності регіональних Малих академій наук і наукових товариств. Створення єдиної загальнодержавна Мала академія наук України. 1994-2012рр. – постійне удосконалення роботи єдиної загальнодержавної МАН, її регіональних відділень, наукових товариств без суттєвих змін в структурі, які існують п і на сьогодення.

Виходячи з аналізу структури наукових товариств, їх роботи, проведення конкурсу, було розроблено методичні рекомендації як до підготовки учнів до занять наукою діяльністю, так і до організації та проведення самого конкурсу наукових робіт Малої академії наук.