Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pedagogika.docx
Скачиваний:
393
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
236.91 Кб
Скачать

53. Загальна характеристика розвивального навчання

Розвивальне навчання - орієнтація навчального процесу, його: змісту, принципів, методів, форм на розвиток потенційних можливостей людини, її інтелектуальну, чуттєву, вольову сфери.

Основне завдання педагога в процесі розвивального навчання - організація навчальної діяльності учня, спрямованої на формування його розумових здібностей, пізнавальної активності, самостійності, пізнавальних інтересів.

концепції розвивального навчання полягають в обґрунтуванні положень про формування навчальної діяльності

Провідна роль навчання в розвитку школяра як основоположна в теорії Л.В.Занкова розв'язує завдання високої ефективності навчання для загального розвитку школярів. У розробленій експериментальній системі велике значення мають сформульовані вченим дидактичні принципи:

  • Принцип навчання на високому рівні трудності. Мета його впровадження - дати можливість дитині розкрити свої духовні сили, дати їй простір і напрям діяльності.

  • Принцип вивчення програмового матеріалу швидким темпом, що означає безперервне збагачення школярів все новими і новими знаннями, відхід від одноманітного повторення, постійним рухом вперед.

  • Принцип провідної ролі теоретичних знань у навчанні, що не відкидає необхідність набуття школярами умінь і навичок, але їх формування в системі Л.В.Занкова відбувається на основі загального розвитку, глибокого осмислення необхідних понять, термінів, відношень, залежностей.

  • Принцип усвідомлення школярами процесу уміння, в основі якого покладено дидактичний принцип свідомості, що передбачає: розуміння змісту навчального матеріалу, вміння їх використовувати в практичній діяльності, усвідомлення значення придбання знань, позитивне ставлення до навчання та ін.

  • Принцип загального розвитку всіх учнів, в тому числі й найбільш сильних і найбільш слабких. Методи навчання спрямовані на розв'язання певних протиріч, передбачають можливість зміни стилю роботи вчителя в залежності від конкретних умов, рівня підготовленості учнів.

Особливості організаційних форм у системі Л.В.Занкова в тому, що вони динамічні, гнучкі.

Важливим у досвіді Л.В.Занкова є підхід до виявлення результатів навчання.

До особливостей дидактичної системи Л.В.Занкова відноситься і створення доброзичливих, наповнених позитивними емоціями, відношень між учителем і учнем, тобто радісного оточення, атмосфери захопленості й задоволення дітей учінням та ін.

Аналіз результатів експериментального навчання свідчить, що для дітей, які навчаються за цією системою, характерним є:

  • великий діапазон індивідуального розвитку;

  • розвиток інтелектуальних і емоційно-вольових якостей учнів

  • здатність до самоконтролю, рефлексії;

  • сформованість почуття співдружності з однокласниками та ін.

Основною концепцією розвивального навчання за системою В.В.Давидова є положення про те, що учень є не об'єктом діяльності вчителя, а суб'єктом учіння, який самозмінюється в цьому процесі. Засвоєння знань, умінь і навичок виступає як засіб розвитку, а не як самомета.

Теорія поетапного формування розумових дій (П.Я.Гальперін, Н.Ф.Тализіна) здійснюється за такими етапами:

  1. Етап попереднього ознайомлення з метою навчання, формування мотивації учня.

  2. Складання схеми орієнтованої основи дії (ООД)

  3. Виконання дій у матеріальному або матеріалізованому вигляді.

  4. Формування дії без опори на матеріальні засоби.

  5. Формування дії як зовнішньої мови про себе. Дія супроводжується проговорюванням про себе, поступово скорочуючись, автоматизуючись.

  6. Етап виконання дії в розумовому плані.

Ученими визначено три типи навчання за характером орієнтовної основи дії.

Перший тип навчання. Учням демонструється зразок і неповний словесний опис. Учні допускають помилки, дії залишаються повністю не усвідомленими, викликає утруднення перенесення дії на нові об'єкти.

Другий тип навчання. Учням надається алгоритм застосування і правил виконання дій (застосування правила). Школярі усвідомлюють дії, але перенесення дії на нові завдання обмежене конкретною орієнтовною основою дії.

Третій тип навчання. Орієнтири даються учням в узагальненому вигляді. Орієнтовна основа дії в конкретних випадках складається учнем на основі відомих йому загальних знань.

Формування розумової дії включає її контроль, завдяки чому учень може відчувати впевненість, що знаходиться на вірному шляху, осмислювати свої знання, а також здійснювати самоконтроль, значення якого зростає в залежності від розвитку розумових дій та самостійності учня.

Значення концепції поетапного формування розумових дій у тому, що вона орієнтує вчителя на те, як будувати навчання, щоб ефективно формувати знання і дії за допомогою такого дидактичного засобу як орієнтовна основа дій.

Соседние файлы в предмете Педагогика