Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria_psikhologii / СР2012,заоч..doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
164.86 Кб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді і спорту України

Полтавський державний педагогічний університет імені В.Г.Короленка

Психолого-педагогічний факультет

Кафедра психології

Україна, 36003 Полтава, вул. Остроградського,2, к.222 тел.(05322) 2-94-19

ІСТОРІЯ ПСИХОЛОГІЇ

Методичні матеріали до самостійної та індивідуальної роботи

студентів психологічних спеціальностей

заочної форми навчання

Галузь: 0301 Соціально-політичні науки

Напрям підготовки: 6. 030102 Психологія

Освітньо-кваліфікаційний рівень: Бакалавр

Розробник: ст.викл.

каф. психології

Кравченко О.Д.

ПОЛТАВА, 2012

Пояснювальна записка

Ефективне засвоєння навчального матеріалу з навчальної дисципліни «Історія психології», в якості важливого чинника, передбачає виконання студентами на протязі навчального семестру певного обсягу самостійної роботи. Вона сприяє формуванню у них навичок самоорганізації власної навчальної діяльності, що саме по собі є важливим на шляху професіоналізації особистості. Поряд з цим, велику роль у процесі вузівської підготовки майбутнього психолога (а пізніше – і у його самостійній практичній діяльності) відіграє професійна самоосвіта, яка дозволяє поглиблювати свої фахові знання із урахуванням конкретних актуальних запитів на них та нових наукових досягнень в даній галузі. Отже самостійна робота може розглядатися як важлива складова професійної самоосвіти майбутнього спеціаліста в галузі практичної психології.

Самостійна робота — це основна форма опанування студентами змісту навчального матеріалу в час, вільний від аудиторних навчальних занять, без участі викладача. Вона націлена на формування аналітичних вмінь опрацювання фахової літератури, пошуково-проблемного освоєння студентами навчального матеріалу та узагальненого підходу до розуміння досліджуваної проблеми. Для самостійного опрацювання студентам рекомендується визначена програмою тематична наукова література.

Самостійна робота студентів над засвоєнням навчального матеріалу може виконуватися у бібліотеці, навчальних кабінетах, комп’ютерних класах, а також у домашніх умовах. Для самоконтролю студентам пропонується перелік основних питань, завдання для самостійного виконання у вигляді тестів, проблемних запитань.

Самостійна робота студентів по курсу «Історія психології» передбачає:

— опрацювання першоджерел у процесі підготовки до семінарських занять;

— підготовку реферативних повідомлень з конкретних питань теми (чи з окремої теми), які не розглядаються на лекційних заняттях;

— ведення словника за виділеними опорними поняттями до теми.

При самостійній підготовці визначеної теми студент повинен опрацювати рекомендовану літературу у відповідності до поставлених завдань та плану роботи, і подати реферат по одній із запропонованих проблем.

Якість і обсяг виконання самостійної роботи враховується при підсумковому оцінюванні результатів пізнавальної діяльності студентів у процесі вивчення «Історії психології». До уваги беруться наступні критерії:

  • наявність конспекту рекомендованого першоджерела до вивчення теми;

  • вміння виокремлювати головні думки в авторських текстах та стисло подавати їх зміст в анотації до прочитаного джерела;

  • активне використання самостійно опрацьованого матеріалу при відповіді на питання семінару,

  • вміння визначати авторську позицію дослідника по обговорюваній проблемі і порівнювати її з іншими підходами до її висвітлення у сучасній психології;

  • логіка структурування матеріалу при написанні реферату, вміння узагальнено висвітлити основні ідеї в розробці означеної проблеми;

  • повне розкриття змісту основних психологічних понять у процесі словникової роботи над темою;

  • охайність у оформленні результатів самостійної роботи та своєчасність її подання для перевірки.

Індивідуальне навчально-дослідне завдання (ІНДЗ) є видом позааудиторної індивідуальної роботи студента навчального та науково-дослідницького характеру, яке спрямоване на самостійне вивчення частини програмного матеріалу, систематизацію, поглиблення, узагальнення, закріплення та практичне застосування знань студента з навчального курсу та розвиток навичок самостійної роботи.

ІНДЗ — це завершена теоретична або практична робота в межах навчальної програми курсу, яка виконується на основі знань, умінь і навичок, отриманих у процесі лекційних та семінарських занять.

Індивідуальні завдання виконуються студентами самостійно, пояснення до їх виконання, вимоги і критерії оцінювання роз’яснюються викладачем у процесі надання консультацій. Індивідуальні завдання для самостійної роботи потребують систематизації і узагальнення опрацьованого на лекційних та семінарських зняттях матеріалу і викладу його основного змісту (текстуально, схематично, тезово, графічно і т.п. — в залежності від характеру поставленого завдання).

При оцінюванні індивідуальної роботи студентів береться до уваги:

  • обсяг і якість виконаних індивідуальних завдань;

  • самостійний і творчий характер їх виконання;

  • вміння обгрунтувано зробити висновки до поставленої проблеми;

  • активне використання матеріалів індивідуальної роботи при відповіді на питання семінару;

  • охайність у оформленні індивідуальної роботи та своєчасність її подання для перевірки.

Якість і обсяг виконання індивідуальної роботи враховується при визначенні успішності студентів по завершенню кожного змістовного модуля, а також при визначенні підсумкового рейтингового балу.

Соседние файлы в папке istoria_psikhologii