Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прибутько_Релігієзнавство.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Питання 34. Культ у християнстві і обовязки християнина

Культ в християнстві, як і в кожній релігійній системі, відіграє роль екстеріорного (зовнішнього), практичного (діяльнісного) виявлення релігійності, як в індивідуальних діях, так і в колективних формах богослужіння.

Культ - це зовнішній прояв віри, основний вид релігійної діяльності, який є засобом встановлення і постійної підтримки спілкування віруючих з Богом.

Християнський культ визначається догматично-віроповчальними особливостями релігії. Незважаючи на відмінності в межах різних напрямів та конфесій, основою його є поклоніння триєдиному Богу, вшанування викупної Христової жертви та його чудесного воскресіння. Православ'я визнає, крім того, поклоніння Богородиці (Діві Марії), культ святих, вшанування священних предметів (реліквій, ікон, хреста, мощей) та священних місць.

Структура культу

В структурі християнського культу виділяються: таїнства та обряди; система відправ, або богослужінь, що складається з добового, тижневого та річного богослужбових кіл. До річного кола богослужінь належать свята і пости. Джерелами цієї системи служать біблійні (старо- і новозавітні) настанови, традиції православного богослужіння, а також автохтонні культи української землі, на якій поширювалося християнство протягом своєї історії.

Обов’язки християнина

1. Неділі і свята святкувати.

2. У неділю і свята відвідувати церкву і бра­ти участь у службі Божій та інших церковних богослу­жіннях.

3. Установлених Святою Церквою постів дотримуватись.

4. Не менше одного разу на рік, у Святий Великий піст, спо­відатися і причащатися.

5. Весілля в заборонений Святою Церквою час не справляти. Питання 35. Таїнства Християнської Церкви (православної)

Таїнства (лат. аасгатепшт) — найважливіші культові дії, через які віруючому невидимим чином передається Божа благодать. Через благодатність Таїнств проявляється їх зміст. Саме здійснення таїнства є реальною подією поєднання небесного і земного світів та служить запорукою прилучення віруючого до божественного, священного.

Християнська церква здійснює сім Таїнств: хрещення; миропомазання; покаяння (сповідь); причастя (євхаристія); шлюб (вінчання); священство (хіротонія, рукопокладення), маслосвятгя (соборування). Кожному з таїнств надається певний зміст, джерелом якого є сам Ісус Христос. Вважається, що вста­новлені вони були Ісусом Христом для забезпечення зв'язку між Богом і людьми. Через це Таїнства передбачають особливу налаштованість віруючого, виконання ним відповідних правил.

Таїнства можуть бути одноразовими — прийматися людиною тільки раз у житті (хрещення, миропо­мазання, священство) і багаторазовими —прийматися лю­диною більше одного разу в житті (євхаристія, сповідь, шлюб, маслосвяття). Обов'язковими, неми­нучими для кожного християнина є - хрещення, миропома­зання, євхаристія, сповідь, маслосвяття і необов'язко­вими - шлюб, священство.

ХРЕЩЕННЯ І ПІДГОТОВКА ДО НЬОГО

Хрещення знаменує акт прилучення людини до християнської релігії, прийняття її в лоно Християнської Церкви. Воно здійснюється священнослужителем триразовим зануренням у воду або триразовим обливанням чи окропленням водою і супроводжується виголошенням священиком, який здійснює хрещення, тринітарної формули - в ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Цією дією він змиває першородний гріх, успадкований дитиною від прабатьків людства і відкриває перед нею шлях до спасіння.

Під час час здійснення Таїнства Хрещення дитина або новоохрещений дорослий отримують ім’я, яке, за церковними канонами, дається на честь певного Святого Православної Християнської Церкви. Цей день називається днем пам’яті Святого або іменинами чи днем Ангела, а Святий, ім’я якого обрано для новоохрещеного, стає його небесним покровителем.