Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
64
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
39.42 Кб
Скачать

ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ МАСАЖУ ПРИ ПОРУШЕНОМУ ФУНКЦІОНАЛЬНОМУ СТАНІ ЛЮДИНИ

Семенов А.М.,

6 курс, група ФР - 61, спеціальність «Фізична реабілітація»,

Інститут соціальних технологій,

Кафедра реабілітації,

В різних сферах життєдіяльності успішність праці, навчання, творчості, фізичне і психічне здоров’я людини залежить від її функціонального стану. Цей стан є неодмінною складовою будь-якої діяльності. А ефективність діяльності завжди залежить від функціонального стану. Людина з порушенням функціонального стану стає менш життєздатною і тому повинна активно приймати участь у відновленні нормального функціонального стану і повернення до активного життя.

Мета роботи – вивчити особливості застосування масажу при порушеному функціональному стані людини.

Функціональний стан визначають як фізіологічний стан організму і його систем (будь-який стан є функціональним, тобто відбиває рівень функціонування організму в цілому чи окремих його системах, а також саме виконує функції адаптації до даних умов існування). Залежно від ступеня нейрофізіологічного конфлікту формується певний функціональний стан. Вирізняють три таких стани: нормальний, порушений і патологічний. Порушений функціональний стан організму характеризується виснаженням функціональних ресурсів. Починає переважати відновлювальна система, вона гальмує приплив тонізуючої нервової імпульсації до нервових центрів, що утруднює збуджуючі процеси. Порушується нормальне протікання рефлекторної діяльності, виявляється дискоординація функцій, що знижує працездатність [3]. Перебуваючи в порушеному функціональному стані, виконавець діяльності повинен вольовим зусиллям стримувати бажання відпочити. Тому збільшується його нервово-емоційне напруження, яке виявляється в стомленості, подразливості, негативних емоціях. Тривале перебування в такому стані провокує виникнення нових захворювань, тобто відбувається перехід до патологічного функціонального стану.

Масаж - це сукупність прийомів дозуваної механічної дії у вигляді тертя, тиску, вібрації, проведених безпосередньо на поверхні тіла людини як руками, так і спеціальними апаратами через повітряну, водну чи іншу середу. Однією із необхідних складових відновлення нормального функціонального стану є застосування масажу в комплексі фізичної реабілітації. Рекомендується курс масажу з 10-12 процедур. Застосовують у формі загального або місцевого масажу, в залежності від характеру порушеної функції, яка є причиною виникнення порушеного функціонального стану людини [1]. Курс масажу поділяють на три періоди: вступний, основний і заключний. Перший складається з 1-3 процедур. Під час вступного періоду масажист знайомиться і простосовується до особливостей ділянки, що масажується, з’ясовує реакцію організму на окремі прийоми та на масаж взагалі. В основному періоді інтенсивність масажу зростає і застосовується диференційована методика, що відповідає характеру порушеної функції та звертається увага на функціональні зміни в організмі і ділянках, що масажуються. У заключному періоді за 1-2 процедури інтенсивність масажу знижується. Можливо Використовують основні прийомі масажу (погладжування, розтирання, розминання та вібрація) з рядом допоміжних прийомів. Виконують кожен прийом від 5 до 15 разів, в залежності від реакції організма. Тривалість сеансу в залежності від ділянки і порушеної функції може становити від 10 до 60 хв [2].

Таким чином масаж є простим та доступним засобом відновлення нормального функціонального стану людини і тому рекомендується застосовувати в комплексі фізичної реабілітації.

Список використаної літератури

  1. Мухін В. М. Фізична реабілітація [Текст]: Підручник / В. М. Мухін. – 3-тє вид., переробл. та доповн. – К.: Олімпійська література, 2009. – 488 c.: іл. – Библиогр.: с. 481-485. – ISBN 978-966-870-13-8.

  2. Марченко О. К. Основы физической реабилитации [Текст]: Учебник для студентов вузов / О. К. Марченко. – К.: Олимпийская литература, 2012. – 528 c. – Библиогр.: с. 519-527. – ISBN 978-966-8708-49-7.

  3. Филиппов М. М. Психофизиология функциональных состояний [Текст]: Учебное пособие / М. М. Филиппов. – К.: МАУП, 2006. – 240 c. - Библиогр.: с. 231-237. – ISBN 966-608-458-9.

Соседние файлы в папке Информация по реабилитации 2