Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія - М. Й. Варій.pdf
Скачиваний:
398
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.48 Mб
Скачать

звичним маршрутом, вулицею або приміщеннями будинку, людина просто «підбирає» те, що зберігається в різних частинах.

Ще один поширений прийом додавання осмисленого звязку матеріалу, між початковими елементами якого осмисленого звязку немає. Це стосується запамятовування не повязаних між собою слів або букв, послідовності найменувань.

Добрим прийомом для запамятовування, наприклад, текстів або послідовності викладу є створення плану або розбивання тексту на частини з називанням кожної з них.

Є й інші мнемонічні прийоми, для перечислення та опису яких тут, на жаль, немає місця.

7.3. Різновиди пам’яті

Залежно від того, що запамятовують і відтворюють, розрізняють за змістом чотири різновиди памяті: образну, емоційну, рухову і словесно- логічну.

Суть ОБРАЗНОЇ ПАМ’ЯТІ – у запам’ятовуванні образів, уявлень конкретних предметів, явищ, їхніх властивостей, наочно даних зв’язків і відношень між ними.

Залежно від того, якими аналізаторами людина сприймає обєкти під час їхнього запамятовування, образна память буває зоровою, слуховою, тактильною, нюховою тощо. Фізіологічною основою образної памяті є тимчасові нервові звязки першосигнального характеру. Однак у ній бере участь також друга сигнальна система. Мова є засобом усвідомлення людиною її чуттєвого досвіду.

Образна память це память на зорові, слухові, нюхові, смакові, дотикові образи. У ній зберігаються картини навколишнього світу, звуки, запахи, які колись сприймала людина. Образи, які містяться в памяті, з часом трансформуються: спрощуються, втрачають яскравість, стають більш узагальненими, на перший план виходять суттєві ознаки матеріалу, а подробиці стираються. Найменше змін зазнають незвичайні зорові образи.

У памяті можуть зберігатися не тільки предметні образи сприйня- ття, а й безпредметні образи, повязані з пережитими відчуттями. Людина може, наприклад, уявити собі просто синій колір, або звук певного тону, або відчуття зубного болю, або кислий смак.

Образна память здебільшого виявляється у дітей і підлітків, але є важливою для деяких професій. У дорослих провідним видом памяті, як правило, є словесно-логічна.

Винятком серед інших є ейдетичні образи, які зберігаються в памяті без змін, не втрачаючи яскравості й чіткості.

СЛОВЕСНО-ЛОГІЧНА пам’ять полягає в запам’ятовуванні думок, понять, суджень, умовиводів, які відображають істотні зв’язки і відношення предметів і явищ, їхні загальні властивості.

На відміну від образної, рухової та емоційної памяті, яка є і у тварин, словесно-логічна память є специфічно людською памяттю на

96

Глава 7

думки, судження, закономірності і звязки між предметами та явищами дійсності. Цей різновид памяті ґрунтується на спільній діяльності першої та другої сигнальних систем.

Словесно-логічна память тісно повязана із мовленням і мисленням. Вона формується разом з ними і досягає свого завершеного вигляду пізніше від рухової, емоційної та образної. За допомогою словесно-логічної памяті можна зберігати й відтворювати вербальну інформацію. Можливе і дослівне запамятовування текстів, і запамя- товування тільки їхнього змісту тоді відтворення є реконструкцією тексту, переходом від узагальнених характеристик матеріалу до деталей.

Згодом сліди в словесно-логічної памяті дещо трансформуються, пригасають, але загалом ознака цього виду памяті точність і залежність від волі людини.

РУХОВА ПАМ’ЯТЬ виявляється в запам’ятовуванні й відтворенні людиною своїх рухів. Вона є основою формування різних умінь і навичок, засвоєння усної та письмової мови, комплексів рухів тощо.

У руховій памяті зберігаються схеми різних рухів та їхніх комбі- націй, які утворюють рухові навички, що забезпечують автоматизованість дій у типових або повторюваних ситуаціях. Саме рухова память дає нам змогу думати про щось стороннє тоді, коли ми відчиняємо двері власної квартири.

ЕМОЦІЙНА ПАМ’ЯТЬ полягає в запам’ятовуванні та відтворенні людиною своїх емоцій і почуттів.

Запамятовують не так емоції, як предмети та явища, що їх викликають. Память на емоції та почуття наявна вже у піврічної дитини і досягає повного розквіту в три-пять років. Спогади дитинства найчастіше повязані з глибокими переживаннями. Загалом яскраві, емоційно насичені події можуть зберігатися в памяті дуже довго. Потрібно зазна- чити, що запамятовується насамперед емоційно забарвлена інформація.

Усі види, або компоненти памяті тісно повязані один з одним, оскільки вони є складовими єдиного, цілісного поведінкового акту. У людини три компоненти можна викликати за допомогою слова.

За часом зберігання інформації розрізняють миттєву (сенсорну), короткотривалу та довготривалу память. Вони розрізняються і за спосо- бом відображення одержуваної ззовні інформації, і за часом збереження, а також за тими функціями, які кожна з них виконує в процесах памяті людини. Три форми памяті є не лише формами, а й етапами обробки інформації в процесі її збереження.

Отже, память людини складається з трьох блоків, які працюють з метою збереження інформації як єдине ціле. Схема звязку між ними має приблизно такий вигляд.

Миттєва, або сенсорна память це память тих сенсорних органів, на які надійшла інформація. Образ, який виник у результаті збудження рецепторів якимось одиничним впливом, не зникає відразу, а існує в тій самій формі, у якій виник, поступово згасаючи в межах однієї секунди для зорової системи і набагато довше для слухової. Зображення і

97

далі ніби стоїть перед очима, а звук звучить у вухах, попри те, що стимул уже зник.

У МИТТЄВІЙ ПАМ’ЯТІ інформація зберігається дуже короткий час (від 0,3 до 2 секунд) і фіксує відображення дійсності на рівні рецепторів.

Миттєва память забезпечує збереження образу, який сприймаємо під час миготіння і рухів очима та під впливом інших чинників. Інакше кажучи, миттєва память забезпечує злите, а не розірване сприйняття світу, а також предметність сприйняття.

КОРОТКОТРИВАЛА ПАМ’ЯТЬ є сховищем, у якому відбувається «робота» не тільки з тією інформацією, що надійшла від сенсорних органів, а й з тією, яку витягують з довготривалої пам’яті.

Короткотривала память це память, що обслуговує поточну роботу з образами, поняттями і словами.

Час збереження матеріалу в короткотривалій памяті близько 30 секунд. У разі повторення матеріалу в межах цього часу він може зберіга- тися в ній набагато довше.

Обсяг короткотривалої памяті становить 7±2 одиниці збереження. Під одиницями тут розуміють не тільки окремі букви, цифри або звуки, а й їхні групи. Отже, щоб запамятати більшу кількість елементів, їх можна обєднати в групи, однак усе-таки зі збільшенням кількості елементів, що входять у групу, число груп, що зберігаються в короткотривалій памяті, зменшується.

Структурування вхідної інформації не зводиться тільки до групування, це складний процес її перетворення, у якому беруть участь образні, мовні і смислові компоненти. У короткотривалій памяті відбу- вається перекодування форми вхідної інформації з образної на мовну. Під кодом розуміють форму подання інформації. Домінуючим кодом короткотривалої памяті є слуховий. Це означає, що зорові образи людини в короткотривалій памяті перекодовуються у звуки мови й у такій формі короткотривала память ними оперує.

Короткотривала память зберігає інформацію, яка надходить до неї з миттєвої і довготривалої памяті. Ця память не має різновидів за модаль- ністю і зберігає те, на що спрямована увага людини. Обсяг коротко- тривалої памяті обмежений.

Особливим видом короткотривалої пам’яті є ОПЕРАТИВНА ПАМ’ЯТЬ, яка забезпечує запам’ятовування і відтворення оперативної інформації, потрібної для використання в поточній діяльності.

Наприклад, утримання в думці координат військового обєкта під час нанесення його на карту, передавання сигналів та інформації від одного обєкта до іншого; виклик оператором міжміського звязку абоне- нта для переговорів тощо. Оперативна память задіяна в дитячій грі в «зіпсутий телефон».

98

Глава 7

ДОВГОТРИВАЛА ПАМ’ЯТЬ обмежена за обсягом і тривалістю зберігання інформації віком людського життя. Це основне сховище досвіду людини.

Унього надходить матеріал з короткотривалої памяті, але він не перебуває там у незмінному вигляді. Цей матеріал безперервно перетво- рюється: узагальнюється, класифікується, обєднується в смислові групи.

Якщо в короткотривалій памяті ми живемо, то довготривала память зберігає знання, які додають зміст нашому безпосередньому існуванню (Р. Соло).

Удовготривалій пам’яті зберігаються:

просторова модель світу, представлена тут у вигляді певних структур, які відповідають образам нашого будинку, міста, країни і всієї планети;

знання про закони, будову світу і властивості об’єктів;

наші уявлення про людей, самих себе, соціальні норми і життєві цінності;

моторні навички, наприклад, звукової і письмової мови, одягання, їзди на велосипеді, вміння розв’язувати завдання в різних галузях діяльності;

навички розуміння мови або інтерпретації здобутків у галузі живопису, музики тощо;

плани і програми майбутньої діяльності.

Інформація в довготривалій памяті організована певним чином. Існує істотна відмінність в організації інформації особистого і відсторо- неного характеру. У звязку з цим було запропоновано навіть говорити про два види довготривалої памяті епізодичний і семантичний.

В епізодичній памяті зберігаються закодовані події, привязані до певного часу, інформація про те, як виглядали ті чи інші речі, коли ми їх бачили. У цій памяті міститься всіляка автобіографічна інформація. Решта інформації позаособистого характеру зберігається в семантичній памяті це, по-перше, факти і знання, не повязані з особистими переживаннями у певному місці й часі, і, по-друге, усе, що нам потрібно, щоб користуватися мовою.

Інформація в довготривалій памяті зберігається в різних кодах ві- зуальному, акустичному і семантичному. Домінуючим кодом є семантичний, тобто оснований на смисловому сортуванні матеріалу.

Час збереження інформації в довготривалій памяті обмежений людським життям.

За метою діяльності, до якої залучено запамятовування, розрізня- ють мимовільну та довільну память.

МИМОВІЛЬНА ПАМ’ЯТЬ є продуктом діяльності, не спрямованої безпосередньо на запам’ятовування цього матеріалу. Утримання та відтворення матеріалу відбувається без мети його утримати чи відтворити.

99