Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія - М. Й. Варій.pdf
Скачиваний:
397
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.48 Mб
Скачать

Психологія: навчальний посібник

Глава 7

ПАМ’ЯТЬ

7.1. Поняття пам’яті

ПАМ’ЯТЬ – це здатність живої системи фіксувати факт взаємодії із середовищем (зовнішнім або внутрішнім), зберігати результат цієї взаємодії у формі досвіду і використовувати його в поведінці.

Факти запамятовування, збереження, відтворення, пригадування, пізнавання, забування тощо давно були предметом пильного спостере- ження і вивчення. Мабуть, серед «психологічних» понять тільки памяті вдалося пройти довгий шлях від античності до сучасності, залишаючи за собою ледь не центральне місце в більшості філософських систем і психологічних теорій.

Є багато теорій памяті. Одна з них асоціативна теорія памяті. Асоціація обовязковий принцип усіх психічних утворень. Суть механізму асоціації у встановленні звязку між враженнями, що одночасно виникають у свідомості.

Залежно від умов, необхідних для їхнього утворення, АСОЦІАЦІЇ поділяють на три типи:

асоціації за суміжністю;

асоціації за схожістю;

асоціації за контрастом.

Асоціація за суміжністю це відображення у психіці людини звяз- ків між предметами та явищами, які йдуть одні за одними у часі (суміж- ність у часі) або перебувають поряд у просторі (суміжність у просторі).

Асоціації за суміжністю виникають під час згадування подій, свідком яких була людина, у разі заучування навчального матеріалу тощо.

Асоціація за схожістю наявна тоді, коли у психіці відображено звязки між предметами, схожими між собою в певному аспекті (помил- кове сприйняття незнайомої людини як знайомої).

Асоціація за контрастом утворюється під час відображення у психіці людини предметів і явищ обєктивної дійсності, повязаних між собою протилежними ознаками (високий низький, швидкий повільний, веселий сумний тощо).

Особливим різновидом асоціацій є породжені потребами пізна- вальної діяльності і життя людини причинно-наслідкові асоціації, які відображають не лише збіг подразників у часі та просторі, їхню схожість і відмінність, а й причинні залежності між ними.

Причинно-наслідкові асоціації є базовими щодо міркувань і логіч- них побудов.

Глава 7

Пояснюючи механізм різних типів асоціацій, асоціанізм як напрям не пояснював того, чим детермінований цей процес, що зумовлює його вибірковість.

Фізіологічне підґрунтя памяті. Механізми памяті досліджу-

ють у межах різних наук, насамперед фізіології, біохімії, психології. Фізіологи зясували, що память забезпечує спільна робота функціональних блоків мозку, значну роль серед яких відіграє блок приймання, обробки й зберігання інформації. Нейрони цього блоку здатні зберігати сліди збуджень і звіряти їх із параметрами нової інформації. Інформація, що надходить, недовго циркулює в замкнених нервових колах. Процеси запамятовування та збереження являють собою утворення тимчасових нервових звязків між новою інформацією і тією, що вже була закріплена. Процес відтворення це відновлення цих звязків, а забування їхнє гальмування. Тривале збереження інформації перебуває під контролем лобових часток мозку і в разі їхнього ураження процес відтворення стає безконтрольним.

Як засвідчили біохімічні дослідження, збудження нейронів викли- кають хімічні реакції, що призводять до зміни складу рибонуклеїнової кислоти (РНК). Повторна дія того самого подразника зумовлюватиме такі самі зміни, а здатність молекул РНК змінюватися практично необме- женою кількістю способів дає змогу зберігати дуже велику кількість різно- манітних слідів. На відміну від молекул РНК, молекули дезоксирибо- нуклеїнової кислоти (ДНК) є носіями генетичної памяті, зберігають коди генотипу людини. Хоча деякі види ДНК беруть участь і в процесах прижиттєвої памяті.

Память також здатна відновлювати певний емоційний стан у разі повторної дії ситуації. Слідами в емоційній памяті є не емоції і почуття, а ті чинники, які їх зумовили.

7.2. Процеси пам’яті

Розрізняють такі головні процеси памяті: запамятовування, зберігання, відтворення та забування.

ЗАПАМ’ЯТОВУВАННЯ – це утворення й закріплення тимчасових нервових зв’язків. Що складніший матеріал, то складніші й ті тимчасові зв’язки, які утворюють підґрунтя запам’ятовування.

Процес запамятовування активний процес, під час якого з початковим матеріалом відбуваються певні дії. Процес запамятовування починається в короткотривалій памяті (КТП) і завершується в довготривалій памяті (ДТП). Розглянемо цю послідовність дій.

У короткотривалу память із сенсорної памяті потрапляє тільки той матеріал, який пізнано шляхом зіставлення актуального сенсорного образу з еталонами, що зберігаються в довготривалій памяті. Після того як зоровий або акустичний образ потрапив у короткотривалу память, його перекладають на звукову мову і він існує в цій памяті далі, здебільшого саме в такій формі. У процесі цього перетворення матеріал зазнає класифікації на основі смислових ознак і надходить у відповідну частину довготривалої памяті. Насправді цей процес ще складніший і

91

являє собою встановлення смислових звязків між отриманим матеріалом

ісемантично спорідненими узагальненнями, що зберігаються в довго- тривалій памяті. При цьому відбувається трансформація не тільки наявного матеріалу, а й структур довготривалої памяті. Як тільки ці звязки встановлено й закріплено, матеріал залишається в довготривалій памяті «для вічного зберігання».

Успішність встановлення смислових звязків залежить від низки супутніх чинників:

від обсягу матеріалу, що міститься в короткотривалій памяті: він не повинен значно перевищувати 7±2 одиниці збереження;

часу перебування матеріалу в короткотривалій памяті; цей час можна необмежено збільшувати, повторюючи матеріал;

від наявності чинників, що заважають, – побічного матеріалу, що виникає у свідомості в межах 30 секунд до або після одержання матеріалу, призначеного для запамятовування;

від дії мотиваційного чинника в різноманітних його формах: емоцій, інтересу, виразності мотиву запамятовування;

від розмаїтості форм представлення матеріалу в короткотривалій памяті, тобто від наявності різноманітних кодів: візуального, акустичного

іпонятійного;

від ступеня «знайомості» матеріалу, його осмисленості, тобто наявності аналогічних за змістом знань, що зберігаються в довготривалій памяті;

від кількості смислових звязків, які встановлюються у процесі запамятовування, чому сприяє його повторне відтворення в різних контекстах, тобто його осмислення.

Отже, результативність збереження інформації в ДТП залежить від багатьох чинників, одні з яких є характеристиками попередніх процесів переробки, інші мають «локалізацію» в самій ДТП.

Запамятовування, як і інші психічні процеси, буває мимовільним і довільним.

Мимовільне запамятовування здійснюється без спеціально поставленої мети запамятати. На мимовільне запамятовування впливають яскравість, емоційна забарвленість предметів. Усе, що емоційно сильно впливає на нас, ми запамятовуємо незалежно від свого наміру запамятати.

Мимовільному запамятовуванню сприяє також наявність інтересу. Усе, що цікавить, запамятовується значно легше й утримується в нашій свідомості впродовж тривалішого часу, ніж нецікаве.

Довільне запамятовування відрізняється від мимовільного рівнем вольового зусилля, наявністю завдання та мотиву. Воно має цілеспря- мований характер, у ньому використовують спеціальні засоби та прийоми запамятовування.

Залежно від ступеня розуміння запамятовуваного матеріалу довіль- не запамятовування буває механічним і осмисленим (логічним).

Механічним є запамятовування без розуміння суті. Воно призво- дить до формального засвоєння знань.

92

Глава 7

Осмислене (логічне) запамятовування спирається на розуміння матеріалу в процесі роботи з ним, оскільки тільки працюючи з матеріа- лом, ми запамятовуємо його.

Залежно від засобів, які використовують у процесі запамято- вування, останнє можна поділити на безпосереднє й опосередковане.

Матеріал, який потрібно запамятати, може бути візуальним, слухо- вим, образним, вербальним, символічним тощо. Залежно від матеріалу, який запамятовують, розрізняють види памяті (візуальну, слухову тощо).

Описуючи запамятовування, використовують такі характеристики матеріалу, як його змістовність і безглуздість. Зрозуміло, що процес і продуктивність запамятовування залежать від змістовності/безглуздості матеріалу. Іноді ці характеристики використовують для опису процесу і говорять про осмислене/механічне запамятовування.

Умовами успіху довільного запамятовування є дієвий характер засвоєння знань, інтерес до матеріалу, його важливість, установка на запамятовування тощо.

ЗБЕРІГАННЯ як процес пам’яті полягає у ступені збереження обсягу й змісту інформації впродовж тривалого часу. Для збереження потрібне періодичне повторення.

Збереження означає наявність інформації в довготривалій памяті (йтиметься саме про неї), що не завжди повязане з її доступністю для свідомості. Забування неоднорідний процес, він може набувати найрізноманітніших форм.

Процеси памяті тісно взаємоповязані. Певною мірою забування є функцією від запамятовування що краще матеріал запамятали (а це залежить від перерахованих вище чинників), то менше його забувають. Однак забування може мати і власні, окремі причини. Загалом, що рідше матеріал залучають до активної діяльності, то менш доступним він є. За інших однакових умов він старіє втрачаються знання, розпадаються навички, згасають почуття. Другим важливим чинником є кількість встановлених і поновлених смислових звязків між змістом цього мате- ріалу та іншими матеріалами, що зберігаються в довготривалій памяті. У цьому контексті можна сказати, що будь-яка смислова перебудова досвіду, наприклад, зміна способу життя, віри, переконань, світогляду, може супроводжуватися втратою або недоступністю колишніх елементів досві- ду. Механізмом забування є інтерференція, тобто гнітючий вплив одного матеріалу на інший, як тільки він зявиться, а також загасання, тобто згасання слідів памяті і невідповідність ознак коли під час відтворення наявні коди не відповідають тим, за допомогою яких інформацію вводили в память.

ВІДТВОРЕННЯ – один з головних процесів пам’яті. Воно є показником міцності запам’ятовування й водночас наслідком цього процесу. Засадою для відтворення є активізація раніше утворених тимчасових нервових зв’язків у корі великих півкуль головного мозку.

Відтворення матеріалу, який зберігається в довготривалій памяті, полягає в переході його з довготривалої памяті в короткотривалу, тобто актуалізація його у свідомості. Відтворення залежить від процесів запамя-

93

товування і забування, але має також свої особливості та механізми. Відтворення може мати три форми впізнавання, пригадування і спогади.

Простою формою відтворення є впізнавання. Впізнавання це відтворення, що виникає під час повторного сприймання предметів. Впіз- навання буває повним і неповним.

Під час повного впізнавання повторно сприйнятий предмет відразу ототожнюють з раніше відомим, повністю відновлюються час, місце та інші деталі попереднього стикання з ним. Повне впізнання наявне, якщо зустріли добре знайому людиною або коли йдемо добре відомими вулицями тощо.

Для неповного впізнання характерна невизначеність, труднощі співвіднесення обєкта, який сприймаємо, з тим, що вже знайомий нам у попередньому досвіді.

Складнішою формою відтворення є згадування. Особливість зга- дування в тому, що воно відбувається без повторного сприйняття того, що відтворюється.

Згадування може бути довільним, коли воно зумовлене актуальною потребою відтворити потрібну інформацію (наприклад, пригадати правило під час написання слова або речення, відповісти на запитання), або мимовільним, коли образи або відомості спливають у свідомості без будь-яких усвідомлених мотивів. Таке явище називають персеверацією.

Під персеверацією розуміють уявлення, які мають навязливий характер.

Образні персеверації виникають після багаторазового сприйняття певних предметів чи явищ, або коли є сильний емоційний вплив на особистість.

До мимовільного відтворення належить явище ремінісценції, або «виринання» у свідомості того, що неможливо було згадати відразу після його запамятовування.

Ремінісценція наслідок зняття втоми нервових клітин, яке настає після виконання складного мнемонічного завдання. З часом ця втома зникає і продуктивність відтворення зростає.

Особливою формою довільного відтворення запамятованого матеріалу є пригадування. Це складний процес памяті, що являє собою пошук необхідного матеріалу в довготривалій памяті.

Розрізняють також епізодичну й семантичну память. Відтворення подій з епізодичної памяті може бути особливо яскравим саме внаслідок того, що під час їхнього запамятовування в памяті зберігається матеріал, який належить не тільки до різних модальностей, а й до пережитих тої миті емоцій і дій. Крім того, він локалізований у певному місці й часі. Усе це робить його змістовнішим та відрізняє від знань, здобутих опо- середковано. Відтворення таких пережитих образів називають спогадом.

Потреба в пригадуванні виникає тоді, коли в певний момент не вдається пригадати те, що необхідно. У цій ситуації людина докладає певних зусиль, щоб подолати обєктивні та субєктивні труднощі, повязані з неможливістю згадати, напружує волю, вдається до пошуку шляхів активізації попередніх вражень, до різних мнемонічних дій.

94

Глава 7

Одним із різновидів довільного відтворення є спогади це локалізовані в часі та просторі відтворення образів нашого минулого.

Специфічним елементом цього відтворення є факти життєвого шляху людини в контексті історичних умов певного періоду, до яких вона так чи інакше була безпосередньо причетна. Це зумовлює насиченість спогадів різноманітними емоціями, які збагачують і поглиблюють зміст відтворення.

Усе, що людина запамятовує, з часом поступово забувається. Забу- вання процес, зворотний до запамятовування.

ЗАБУВАННЯ виявляється в тому, що втрачається чіткість запам’ятованого, зменшується його обсяг, виникають помилки у відтворенні, воно стає неможливим і, нарешті, унеможливлюється впізнання.

Блок забування також можна розглядати як відносно незалежний. Забування це згасання тимчасових нервових звязків, що впродовж тривалого часу не підкріплювалися. Якщо набуті знання протягом тривалого часу не використовують і не повторюють, вони поступово забуваються. Іншою причиною забування є недостатня міцність запа- мятовування. Отже, щоб запобігти забуванню, потрібно добре заучувати матеріал.

Забування процес поступовий, базується на послабленні й пору- шенні раніше утворених умовних звязків. Що менше вони закріплені, то швидше згасають і забуваються.

Найбільший відсоток забування наявний відразу після заучування матеріалу. Для тривалого утримання в памяті інформації важливо від самого початку забезпечити міцне її запамятовування й закріплення через повторення в перші дні після того, як її було отримано.

Важлива умова продуктивного запамятовування осмисленість, розуміння того, що є його предметом.

Мнемоніка. У психології щодо проблем памяті є два терміни, близькі за звучанням, але різні за значенням, – «мнемічний» і «мнемо- нічний».

Мнемічний те, що має стосунок до памяті, до мистецтва за- памятовування. Ґрунтуючись на сказаному вище, можна зробити висно- вок про те, що, знаючи закони, які регулюють процеси памяті, можна цими процесами керувати.

Мнемоніка прийоми керування памяттю. Найпоширенішим при- йомом є вже згадуване використання міток або предметів як ознак для пригадування. Сприйнявши ці знаки, людина згадує зміст того, що з ними повязане.

Іншим поширеним мнемонічним прийомом є групування матеріалу для його запамятовування. За допомогою групувань легше запамя- товувати, зокрема, телефонні номери. Наприклад, 2-98-71-23 запамятати складніше, ніж 2-987-123.

Одним з найвідоміших мнемонічних прийомів є метод розміщення. Його суть у тому, що матеріал, який запамятовують, розбивають на частини, які потім розташовують у різних місцях образу якого-небудь приміщення або добре знайомої вулиці. Скеровуючи потім думку за

95