Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom_2013 / Звіт_з практики на підприємстві_4-курс.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
231.94 Кб
Скачать

Новокаховський політехнічний коледж одеського національного політехнічного університету звіт з практики

Переддипломна

(вид і назва практики)

студента ________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

Відділення Програмування

Циклова комісія спеціальності 5.05010301

освітньо-кваліфікаційний рівень молодший спеціаліст

напрям підготовки 6.050103 “Програмна інженерія”

спеціальність 5.05010301 Розробка програмного забезпечення

_________ курс, група _______________

місце практики ___________________________________________________________________

Керівник практики від підприємства _______________ ______________________________

(підпис) (прізвище, ім’я, по батькові)

Керівник практики від коледжу _______________ ______________________________

(підпис) (прізвище, ім’я, по батькові)

Нова Каховка

Зміст

стор.

1 Характеристика бази практики 3

2 Зміст виконаних робіт 4

2.1 Роботи за планом – графіком практики 4

3 Висновки та пропозиції 13

4 Джерела інформації 14

Характеристика

1 Характеристика бази практики

Назва:Приватне підприємство “Чапаєв”

Статус: Приватне підприємство

Дане підприємство під назвою “Чапаєв”, займається продажою і ремонтом комп’ютерів та мобільних телефонів. Весь цей обсяг робіт проводиться використовуючи програмне забезпечення, це Linux, Windows XP . Всі комп’ютери на яких проводиться робота з’єднані з глобальною мережею Internet, що значною мірою полегшую обмін інформацією між співробітниками.

  1. Зміст виконаних робіт

    1. 2.1 Роботи за планом-графіком практики

з/п

ДАТА

та зміст виконаної роботи

Підпис

керівника

практики від

підприємства

1

2

3

1

12 квітня 2012 р.

Технічна конференція.

Ознайомлення з програмою практики.

Форма звітності.

2

13 квітня 2012 р.

Тема :Охорона праці.

Мета:Ознайомлення з охороною праці на підприємстві.

Зміст:1Правові та організаційні основи охорони праці.

2Основи пожежної безпеки, електробезпеки та гігієни праці.

3Надання першої допомоги потерпілим при нещасних випадках.

Мій керівник практики дуже докладно розповів мені про охорону праці на підприємстві. Далі я пройшла інструктаж з техніки безпеки , протипожежної техніки та електробезпеки. Ознайомили з правилами надання першої допомоги постраждалим при нещасних випадках.

3

16 квітня 2012 р.

Тема:Участь в роботі по створенню інформаційного та програмного забезпечення комп’ютерних інформаційних систем.

Мета:Ознайомлення з законодавчими і нормативними актами України по оформленню організаційно-розпорядчих документів.

Зміст:Складання службових документів - важкий і складний процес, який займає багато часу службовців та ІПТ. Раціоналізувавши цей процес можна добитися економії часу, підвищити культуру документування і управлінської праці. У роботі з документуванням велику роль грає словесне оформлення рішень, дій, зв'язків. При підготовці документів слід пам'ятати, що мова не є пасивним фіксатором прийнятих рішень, а виконує активну стимулюючу роль в управлінській діяльності. Так, дієвість директивної та розпорядчої документації значною мірою забезпечується імперативом - наказовою інструкцією мови наказів, розпоряджень постанов.. Ділове мовлення, ділова мова, ділове службове письмо - поняття визначені.

Обов'язковими реквізитами організаційно-розпорядчого документа є назва суб'єкта діловодства - автора документа, назва документа, дата документа, реєстраційний номер документа, текст документа, підпис посадової особи.

Створювані суб'єктом діловодства організаційно-розпорядчі документи повинні відповідати правовому статусу суб'єкта діловодства. Право створення певного виду організаційно-розпорядчого документа суб'єкта діловодства визначається законодавством

1

2

3

4

17 квітня 2012 р.

Тема:Участь в роботі по створенню інформаційного та програмного забезпечення комп’ютерних інформаційних систем.

Мета:Розробка технічної до­кументації до впровад­жуваного програмного забезпечення.

Зміст:Схема автоматизації процесу підготовки документів включає в себе такі аспекти:

Як показано на схемі, система підготовки документів містить у собі наступні підсистеми:

  • підсистема управління проектами;

  • пакет офісних додатків;

  • підсистема забезпечення колективної роботи;

  • операційні системи і серверні продукти, що забезпечують тісну інтеграцію всіх підсистем.

Нові можливості продуктів компанії Microsoft забезпечують більш раціональне виконання задач. Програмне забезпечення, яке використовується для реалізації тієї чи іншої підсистеми у величезній мірі залежить від складності розв'язуваних задач і числа взаємодіючих виконавців, які працювали над створенням програмного продукту.

В наш час можливості програмного забезпечення дозволяють виконувати більш раціональне і більш правильне виконання поставлених задач.

5

18 квітня 2012 р.

Тема:Участь в роботі по створенню інформаційного та програмного забезпечення комп’ютерних інформаційних систем

Мета:Підбір довідкової літератури і системами допомоги прикладного програмно­го забезпечення для сучасних пакетів прикладних про­грам.

Зміст:Під час вибору програмного продукту для його експлуатації, по-перше користувач починає оцінювати можливості робото спроможності системи. І відповідно до цього користувач почне шукати відомості про те як цим правильно користуватися.

Цю інформацію він може отримати безпосередньо з самим програмним продуктом, яка пакетно вбудована з ним. В процесі експлуатації самого програмного продукту користувач буде помічати нанесені підказки або попереджувальні написи. Пункти допомоги існують у всіх стандартних додатках пакету Office. Також є можливість отримати більше інформації по даній програмі у спеціальних довідниках або у періодичній літературі. Також пункти котрі надають допомогу по користуванню даним програмним забезпеченням є зараз невід'ємною частиною усіх сучасних програм, оскільки у наш час усе більше користувачами комп'ютерів стають не програмісти, котрі можуть самі розібратися із функціонуванням програмного додатку, а звичайні оператори комп'ютерного набору. В наш час можна знайти багато матеріального матеріалу стосовно експлуатації даного програмного продукту, і з’являється ще більше видань що повідомляють про усі новітні розробки даного програмного продукту і комп’ютерної техніки загалом.

1

2

3

6

19 квітня 2012 р.

Тема:Участь в роботі по створенню інформаційного та програмного забезпечення комп'ютерних інформаційних систем.

Мета:Вибір операційних систем і опе­раційних оболонок, ви­користовуючи систему допомоги.

Зміст:На підприємстві де я проходив виробничу практику була встановлена на всіх машинах лише одна операційна система - це Windows 2003, і Linux.

Windows 2003 - одна з най розповсюджених систем світу яка виділяється своєю надійністю і практичністю. Вона лег може працювати з програмами типу Microsoft Office 2000, Visual Studio що містить Visual Basic та Visual C++ і Delphi, а також дозволяє працювати у режимі DOS і програмувати під Borland Pascal.

Linuxце одна з найкращих систем, яка надає відчуття зручності в встановлені і користуванні. При встановленні даної операційної системи, можна вибрати прикладні програми які одразу ж будуть встановлені на ваш ПК, тобто вони вже вбудовані в саму ОС: це засоби для запису дисків, обробки аудіо та відео, роботи з графікою, текстові редактори та графічні процесори, а також програми для роботи за базами даних. Також на прикладі Linux дуже добре розглядати файли які встановлюють конфігурацію мережі. Ця ОС вважається найзахищенішою із всі можливих на даний момент.

7

23 квітня 2012 р.

Тема:Участь в роботі по створенню інформаційного та програмного забезпечення комп'ютерних інформаційних систем.

Мета:Використання сис­темного програмного забезпечення для проведення діагностики та тестуван­ня засобів обчислювальної техніки.

Зміст:Використання діагностики засобів обчислюваної техніки призначені для перевірки робото спроможності обчислюваної техніки, і отримані результати порівнювати з іншими показникам тестів, і відповідно робити висновок стосовно дій які потрібні для обчислювальної техніки стосовно поліпшення роботи. Використовуючи засоби діагностики можна оцінити якість роботи комп'ютера, тобто, запустивши програму тестування, ви можете одержати докладну інформацію про всі пристрої, включаючи такі, як мікросхем BIOS і т.п. Це позбавить вас від необхідності вивчення засобів, які представляє Windows, а також дозволить одержати набагато повніший звіт про комп'ютер і його окремі компоненти. Системними діагностиками знаходяться у пункті меню Пуск/Настройки/Панель управлення. Також можна користуватися допоміжними програмами, які дозволять порівняти і протестувати ваш комп’ютер з іншими. Такими програмами є Everest.

24 квітня 2012 р.

Тема:Участь в роботі по створенню інформаційного та програмного забезпечення комп'ютерних інформаційних систем.

Мета: Використовуючи методи розрахунку кошторису витрат на розробку програмного продукту розрахувати трудомісткість і вартість розробленого програм­ного забезпечення,

1

2

3

8

враховуючи вихідні дані про складність алгоритмів, види інформації, що ви­користовується, види контролю інформації, тощо.

Зміст:В розробку програмного забезпечення входять такі аспекти як:

  • Електроенергії.

  • Моральна і фізична сила розробника.

  • Робочий час.

  • Засоби на утримання приміщення.

  • Засоби на модернізацію комп'ютерів.

Методика визначення трудомісткості та вартості робіт із стандартизації (далі – Методика) призначена для визначення базових нормативів трудомісткості та вартості робіт із стандартизації, види та етапи яких встановлено нормативно-правовими актами України та основоположними нормативними документами (далі – НД) національної стандартизації.

Для розрахунку трудомісткості використовують такі формули:

ТтпКРрп*L3*Kн

TPn = T*B-Li.Ka*KT,

TВ = TkBL4Kni

Виробничу собівартість розраховують за такою формулою.

Ствир=МВ+Зо+Здод+Впф+Вcс+Вфз+Вфнв+Змч+Взг

Планова повна собівартість розраховується за такою формулою:

C noв = C в ир + B к

9

25 квітня 2012 р.

Тема:Участь в роботі по створенню інформаційного та програмного забезпечення комп'ютерних інформаційних систем.

Мета:Користуючись нормативною документацією, діючими прейскурантами розрахувати вартість інформаційних послуг.

Зміст: Вартість інформаційних послуг визначається рядом формул яких потрібно строго дотримуватися. От наприклад розмір прибутку, який включається до складу вартості визначається за формулою:

П =С ч*ρ/100%

де ρ = 6-8% - плановий відсоток прибутку.

Оптова ціна програмного продукту визначається за формулою: ОЦ = С пов + П

Для того щоб скласти реалізаційну ціну програмного продукту потрібно об’єднати оптові ціни і податковий обов’язок, що представлено нижче в формулі:

ЦР = ОЦ + ПДВ

де ПДВ = 20% - податок на додану вартість.

26 квітня 2012 р.

Тема: Робота з базами даних.

Мета:Створення форм для ведення баз даних підприємства,

1

2

3

10

організації, установи.

Зміст:Саме найзручніший спосіб представлення даних у вигляді форми, що надає розширені можливості маніпулювання над даними.

Існує декілька способів створення форм для введення баз даних:

  • Створення форм за допомогою майстра

  • Створення форм в режимі конструктора

Швидкий спосіб створення форм є використання майстра. За допомогою майстра можна створювати форми на основі однієї

Таблиці і складніші форми на основі декількох запитів, що мають підлеглі форми. Набагато простіше і швидше створювати форми за допомогою майстра, а потім удосконалити їх в режимі конструктора. Розробку структури форми, зміну зовнішнього вигляду форми, додавання і видалення елементів управління можна проводити тільки в режимі конструктора форм.

Під час проходження практики мені знадобилися обидва способи форм, для біль правильного виконання поставленої задачі керівника практики від підприємства.

11

27 квітня 2012 р.

Тема:Робота з базами даних.

Мета:Створення звітів на основі вибраних з таблиць баз даних інформації.

Зміст:Дані також можна представити у формі звітів. Для створення звітів можна використати наступні методи:

  • Майстер звітів, який дозволяє досить швидко створити звіт на основі відбудови полів з вхідних інформаційних таблиць.

  • Конструктор звітів, у якому користувач самостійно розробляє потрібний із заданими властивостями.

  • Автозвіт – він дозволяє автоматично створити автоматично найпростіший табличний звіт на основі однієї таблиці.

Майстром користуватися набагато простіше, звіти створюються на протязі кількох кроків:

  • Вибираємо таблицю чи запит, а також потрібні поля.

  • Вибираємо додати чи ні рівні групування.

  • Тут вибираємо поля які будуть/не будуть сортуватися і в якому порядку (зростання/спадання), а також визначаємо показувати підсумки чи ні.

  • Вибираємо макет для звіту (ступінчатий, блок, структура 1, структура 2, і т. д.), формат сторінки – книжкова, альбомна.

  • Стиль звіту (діловий, звичайний, стиснутий і т. д.)

  • Продивитись звіт, чи змінити макет звіту.

12

30 квітня 2012 р.

Тема:Робота з базами даних.

Мета:Вибір програмного забезпечення (чисельного методу) для розв’язування задач обчислювального характеру.

Зміст:Під час проходження практики на підприємстві мій керівний

практики давав мені завдання на виконання обчислювального

1

2

3

характеру. Тож для їх розв’язання я використовував програму Excel, впроваджуючи в дію вбудовані засоби та функції

Але не тільки Excel має такі можливості за допомогою Adobe, ASPLinux, Autodesk, Borland, а також 1С Підприємство можна використовувати вже створені додатки.

13

3 травня 2012 р.

Тема:Аналіз даних бухгалтерського обліку, статзвітності.

Мета:Створення баз даних нормативно-довідкової та оперативної інформації для задач бухгалтерського обліку та статистичної звітності.

Зміст:В бухгалтерському обліку обробка даних завжди супроводжується документами на паперовому носії. Основні облікові документи в комп'ютерній системі бухгалтерського обліку є файлами даних, прочитати або змінити які без комп'ютера не можливо. Ця система включає в себе такі компоненти:

  • Апаратні засоби – до цієї частини відносяться загалом пристрої комп'ютера.

  • Програмні засоби - системні та прикладні програми які входять до складу системи.

  • Документація - опис системи і обробка повідомлень.

  • Дані - відомості операції, а також інші виконані процедури.

14

4 травня 2012 р.

Тема:Аналіз даних бухгалтерського обліку, статзвітності.

Мета:Здійснення розрахунків в задачах бухгалтерського обліку та статистичної звітності на основі табличних процесорів.

Зміст:Виконання розрахунків в бухгалтерському обліку виконується за допомогою табличних процесорів, тому що вони мають вбудовані функції бухгалтерського призначення. Статистичні операції можна легко виконувати використовуючи табличні процесори: існує автоматичний підрахунок суми та функції Статистичні. Під час практики я також ознайомився як створювати бази даних нормативно - довідкової та оперативної інформації для задач бухгалтерського обліку та статистичної звітності. І в процесі виконання робіт здійснював розрахунки в поставлених задачах бухгалтерського обліку та статистичної звітності на основі табличних процесорів, та вбудованими функціями майстра функцій.

15

7 травня 2012 р.

Тема :Вибір, налагодження та тестування засобів обчислювальної техніки.

Мета:Використовуючи технічну документацію та спираючись на технічні характеристики зробити підбір конфігурації персо­нального комп'ютера стосовно розв'язуваної задачі.

Зміст:Під час проходження практики мені довелося зіткнутися з встановленням програмних продуктів, таких як Microsoft Ossicce 2003 і 1С Підприємство. В процесі їх встановлення і експлуатації спираючись на технічну документацію і технічні характеристики я зробив підбір конфігурації ПК для даного програмного забезпечення:

  • процесор Pentium 233Мгц;

1

2

3

  • оперативна пам'ять 128 Мбайт;

  • ємність вільного місця 512 Мбайт;

  • монітор SVGA (800x600) 256 кольорів

  • маніпулюючи пристрої

Вище було наведено оптимальний підбір конфігурації, але дане програмне забезпечення було встановлено на машині з такими характеристиками:

  • IBM PC, процесор AMD Sempron з тактовою частотою 1610 MHz;

  • обсяг оперативної пам'яті 512 Мбайт;

  • монітор BeNq G774;

  • відеокарта nVidia GeForce - 256 Мбайт;

  • HDD Samsung - 80 Гбайт;

  • Клавіатура A4 Tech;

  • Принтер Canon MP210;

16

8 травня 2012 р.

Тема:Вибір, налагодження та тестування засобів обчислювальної техніки.

Мета:Вибір нових за­собів обчислювальної техніки, використовуючи знан­ня фізичних основ побу­дови ЕОТ і спираючись на технічну докумен­тацію.

Зміст:Якщо при експлуатації ЕОМ виникають трудності в роботі, наприклад швидкості обробки інформації, то це може бути не тільки проблема в програмному забезпечені, це може бути причина поганої роботи апаратної частини ЕОМ. Це означає що дана ЕОМ не може повною мірою забезпечити повноцінну роботу програмного продукту, це означає що ЕОМ потрібно міняти або вдосконалювати. Потрібно обирати нову ЕОМ з врахуванням специфікації проводжуваної роботи. Кожен критерій ЕОМ потрібно обирати відповідно до роботи, от наприклад якщо комп’ютер повільно оброблює інформацію то це справа в центральному процесорі, якщо проблеми з відтворенням відео або графічних об’єктів то це причина в повільному функціонуванню відео карти, при потребі місця для встановлення програмного забезпечення це стосується жорсткого диску.

Отже під час виконання роботи на ЕОМ за профілем можна визначити оптимальний підбір конфігурацій для нової обчислювальної машини.

17

11 травня 2012 р.

Тема:Вибір, налагодження та тестування засобів обчислювальної техніки.

Мета:Ознайомлення з локальною мережею персональних комп'ютерів підприємства, організації, установи.

Зміст:Під час проходження практики на підприємстві, я дізнався що на даному підприємстві була відсутня локальна мережа комп’ютерів, а причина цьому відсутність апаратної частини яка б забезпечувала б локальну мережу. На даному підприємству було присутнє тільки підключення до глобальної мережі Interenet.

Під час виконання робіт даними мені керівником практики на підприємстві мені довелося користуватися лише глобальною мережею Internet, для пошуку інформації для виконання роботи.

1

2

3

18

14 травня 2012 р.

Тема:Вибір, налагодження та тестування засобів обчислювальної техніки.

Мета:Використовуючи апаратні засоби, відповідне про­грамне забезпечення прийняти участь (при необхідності) в монтажі локальної комп’ютерної мережі.

Зміст:Налаштування мережі між комп'ютерами дозволяє спростити процес обміну даними між робочим персоналом або простими домашніми користувачами. Для того щоб організувати локальну мережу знадобляться не тільки знання налаштування мережі але й спеціальні засоби під назвою – свічі, і необхідна кількість мережевого кабелю. Після цього нам необхідно з’єднати всі комп’ютери між собою і з головним сервером і зробити відповідні налаштування. При необхідності підключення до глобальної мережі Internet потрібно скористатися спеціальним пристроєм який надасть з’єднання з мережею – це модем і телефон. При необхідності надання доступу до Internet ви можете і використовувати як один модем із загальним доступом, так і окремі модем і телефонну лінію для кожного комп'ютера кабелі підключаються до мережних адаптерів об'єднують комп'ютери.

19

15 травня 2012 р.

Тема:Вибір, налагодження та тестування засобів обчислювальної техніки.

Мета:Виконати дослідження організаційної техніки та програмного забезпечення, використовуючи періодичну літературу.

Зміст:Під час проходження практики я з своїм керівником практики на підприємстві виконав дослідження організаційної техніки та програмного забезпечення, використовуючи при цьому необхідну літературу.

На даному підприємстві використовуються такі пристрої як: принтери та сканери, і проектори. На підприємстві використовується однаковий тип принтера (Canon MP210), це струйний принтер з вмонтованим сканером. На принтерах такого типу легко працювати, бо він характеризується своєю компактністю, дані принтери використовуються для розмноження і друкуванню документів.

Також на даному підприємстві використовуються однаковий тип монітора – це ASUS, на рідкокристалічній основі, яка дозволяє зменшити навантаження на зір співробітників.

20

16 травня 2012 р.

Тема:Вибір, налагодження та тестування засобів обчислювальної техніки.

Мета:Робота в глобальних комп’ютерних мережах із володінням апаратними принципами побудови мереж, та знаннями протоколів передачі даних.

Зміст:У світі мереж домінують протоколи TCP / IP і IPX. Обидва ці протоколи мають свої переваги, але TCP / IP краще підходить для організації міжмережевого взаємодії. При використанні IPX синхронізовані таблиці маршрутизації повинні підтримуватися за допомогою протоколу RIP (Routing Information Protocol).

1

2

3

Усі таблиці повинні передаватися по мережі, що може значно зменшити продуктивність глобальних мереж, що використовують телефонні лінії або мережі передачі даних. TCP / IP не обов'язково повинні мати ці засоби маршрутизації, і в цьому перевага даних протоколів. Незалежними розробниками були створені спеціалізовані маршрутизатори з просунутими засобами, що відповідають потребам TCP / IP.

Протокол - це набір правил, що визначають спосіб взаємодії комп'ютерів між собою. Комп'ютери, які постійно підключені до мережі, називаються хостами або вузлами.

Кожний комп'ютер має адресу, яка є 4-байтовим числом і називається ІР-адресою. IP- адреса для наочності звичайно записується в десятковому вигляді і розділяється крапками на чотири частини. ІР-адреса використовується в IP-протоколі (Internet Protocol) для визначення маршруту доставки інформації.

22

17 травня 2012 р.

Тема:Підготовка документів для оформлення та оформлення документації практики.

Мета:Підготовка документів для оформлення та оформлення документації практики.

Зміст: Підготував та оформив звіт стосовно проходження пре дипломної практики на підприємстві. Під час його оформлення я описав всі виконувані мною операції та завдання різного характеру, і звісно підготував характеристику підприємства та бази практики. Здав звіт для перевірки керівником практики на перевірку виконання оформлення і відсутності помилок.