Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mm_konsp.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

5.8. Методи випадкового пошуку

Основна ідея методів випадкового пошуку полягає в тім, що

перебором випадкових сукупностей значень незалежних перемінних знайти оптимум цільової чи функції напрямок руху до нього.

Існує значна кількість методів випадкового пошуку, з яких будуть розглянуті лише найбільш розповсюджені.

Загальним для всіх методів випадкового пошуку є застосування випадкових чисел у процесі пошуку. Розглянемо лише основні поняття про випадкові числа.

Під випадковою величиноюрозуміють величину, що приймає в результаті іспитів значення, що принципово не можна пророчити, виходячи з умов досвіду. Випадкова величина має цілий набір припустимих значень, але в результаті кожного окремого досвіду приймає лише якесь одне з них.

Випадковий вектор, визначений у n-мірному просторі

α = (α1, α2, ..., αn )

може з рівною імовірністю приймати будь-як напрямок у n-мірному просторі і має довжину, рівну 1. Такий вектор може бути отриманий з послідовності випадкових чисел βj (j = 1, 2, ..., n), рівномірно розподілених на інтервалі [-b, b].

Для перебування випадкового вектора a за допомогою послідовності випадкових чисел β , виразимо компоненти випадкового вектора αj наступними співвідношеннями:

(5.67)

Вектор α, компоненти якого розраховуються по (5.67), характеризує випадковий напрямок у n-мірному просторі.

Випадкова крапка. Під випадковим вибором деякої крапки в заданій області простору розуміється випадковий вибір з імовірністю влучення в задану околицю будь-якої крапки зазначеної області, рівної відношенню обсягу околиці крапки до обсягу всієї області. Координати випадкової крапки знаходяться за допомогою випадкових чисел βj , заданих на інтервалі [-b, b].

Нехай область простору нормованих перемінних

Uj (j = 1, 2,..., n) задана умовами:

0 < Uj < 1 (j = 1, 2, ...,n) (5.68)

Для визначення координат випадкової крапки можна використовувати наступні співвідношення:

Xj = (bj +b)/ (2.b) (j = 1, 2, ... n) (5.69)

Деякі способи одержання випадкових чисел будуть розглянуті нижче.

До числа найбільш розповсюджених методів випадкового пошуку відносяться метод сліпого пошуку, метод випадкових напрямків і його модифікації.

5.8.1. Метод сліпого пошуку

При використанні сліпого пошуку в припустимій області зміни незалежних перемінних випадковим образом вибирається крапка, у якій обчислюється значення цільової функції. Далі, аналогічно вибирається інша випадкова крапка, де також розраховується значення цільової функції і порівнюється з отриманим раніше. Якщо значення цільової функції в новій крапці виявляється меншим, чим у попередній крапці (у випадку пошуку мінімуму), то нове значення запам'ятовується разом з координатами крапки, для якої воно було обчислено.

Потім продовжується вибірка випадкових крапок і порівняння значень цільової функції в цих крапках із уже знайденим. Щораз, коли знаходиться менше значення цільової функції, воно запам'ятовується з відповідними значеннями координат, після чого продовжується пошук кращого наближення до крапки екстремуму.

Пошук закінчується, якщо після виконання наступної серії з S кроків менше значення цільової функції знайти не удалося.

Теоретично при застосуванні такої стратегії і досить великому числі іспитів можна досягти як завгодно високого ступеня точності у визначенні положення крапки оптимуму. Але на практиці використання методу сліпого пошуку істотно обмежується розмірністю розв'язуваної задачі і складністю обчислення цільової функції.

Так, наприклад, навіть при n=2 і з імовірністю P =0.5 для того, щоб положення крапки оптимуму визначити з точністю ? = 0,001 необхідно виконати не менш S виборів випадкових крапок. Число виборів S можна оцінити по формулі

(5.70)

З (5.70) видно, що число необхідних обчислень різко збільшується зі зростанням розмірності розв'язуваної задачі.

Аналогічно методу сканування, можна після грубого наближення до крапки оптимуму проводити пошук вже в більш вузькій області, що приведе до скорочення обсягу обчислень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]