Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mm_konsp.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

5. 7. 4. Метод покоординатного спуска Гаусса - Зейделя

Наданий спосіб по суті аналогічен методу релаксації. Відміна укладається лише в тому, що у наданому методі не визначається осьовий напрям, вдовж якої цільова функція змінюється найбільш сильно, а по черзі змінюються всі незалежні перемінні так, щоб по кожної з них досягалося екстремальне значення цільової функції. Як і у методі релаксації, кожна уточнюва перемінна варіюється до тих пор, поки на наданому осьовому напрямі не буде знайдений екстремум. Після цього починається кроковий пошук по наступному осьовому напрямку. Стратегія пошуку точки екстремуму по напрямку може бути будь-якою, в тому числі можна використовувати будь-який з методів одномірного пошуку.

Очевидно, що оскільки варіювання незалежних перемінних діється у встановленому порядку, метод покоординатного спуска приводить до оптимуму більш довгим шляхом. Проте, загальний обсяг обчислювань у порівнянні з методом релаксації може опинитися меншим, так як. при переході до уточнення значення наступної перемінної похильні цільової функції не обчислюються.

Основним достоїнством наданого методу є його простота.

До недоліків треба віднести труднощі пошуку точки екстремуму при наявності обмежень та " байраків ", а також, аналогічно методу релаксації, неможливість визначення глобального екстремуму.

При використанні методу покоординатного спуска для визначення екстремуму по напрямку звичайно застосовує один з наступних алгоритмів – пошук з постійним кроком або пошук з перемінним кроком. Суть першого алгоритму укладається у слідкуючому. Кроки у обраному напрямку здійснюються до отих пор, поки цільова функція буде змінюватися у необхідну сторону, наприклад, зменшуватися в разі пошуку мінімуму. Як тільки ця умова порушується, т. є. точка екстремуму по напрямку пройдена, робиться один крок у зворотному напрямку. І ця точка вважається точкою екстремуму по наданому напрямку.

Найкращі результати дає використання другого алгоритму. Він відрізняється від першого отим, що після переходу через точку екстремуму змінюється не тільки знак кроку пошуку, але і його величина - наприклад, зменшується в два рази. Наданий алгоритм дозволяє точніше визначати стан екстремуму по напрямку, що у кінцевому підсумку дозволяє скоротити загальне число обчислювань для знаходження екстремуму цільової функції.

5. 7. 5. Метод Хука - Джiвса

Наданий метод пошуку точки екстремуму цільової функції є більш ефективним у порівнянні з методом покоординатного спуска. Пошук складається з послідовності кроків пошуку, що досліджується навколо базисної точки, за яким в разі успіху треба пошук по зразку .

Алгоритм методу наступний .

1. Вибирається початкова базисна точкаB1і крок hjдлякожної

перемінноїXj(j=1, 2, ..., n). Можна використовувати йоднаковийкрок h длявсіхперемінних.

2. Пошук, щодосліджує,проводитьсяз метою одержаннязведеньпро локальнеповодженняцільовоїфункції вокрузібазисноїточки. Цізведеннянадалі будуть використані для перебування напрямкупошукуза зразком.

2.1. Обчислюється значення цільової функції R(B1) у базиснійточці.

2.2. Кожну незалежну перемінну по черзі змінюємонарозміркроку. Таким чином, обчислюється значення цільової функції R(B1+h1e1 ), де e1- одиничний вектор у напрямку осі x1. Якщо цепризводитьдозменшеннязначення цільової функції(ввипадкупошукуминимума),тоB1змінюють на B1 +h1e1. У противному випадку обчислюється значення функції R(B1-h1e1) і якщо її значення зменшилося,теB1заміняють на B1-h1e1. Якщожоднийіз пророблених кроків непризводитьдозменшеннязначення цільової функції, тоточкаB1залишаєтьсянезмінноїі розглядаються зміни в напрямку осі x2, тобто знаходять значення функції R(B1+h2e2) і т.д. Коли будуть розглянуті усеnперемінних, то одержимо нову базиснуточкуB2.

2.3. Якщо B2=B1, тобтозменшенняфункції не було досягнуто,тедослідження повторюється навколотієїж базисноїточкиB1, але зі зменшенимрозміромкроку. Напрактикузадовільнимрахуєтьсязменшеннярозмірукроку (кроків) удесятьразіввід початкової довжини.

2.4. Якщо B2≠ B1,тепровадитьсяпошукза зразком.

3. При пошукуза зразком використовується інформація, отримана в процесі дослідження, і мінімізаціяфункціїзавершуєтьсяпошукому напрямку,заданомузразком.

3.1. Розумно рухатися з базисної точкиB2у напрямку B2-B1, оскількипошукуцьомунапрямку вжепризвівдозменшеннязначення цільової функції.Точказразкаможе бути обчислена в такий спосіб:

P1= B1+2*(B2- B1) (5.57)

У загальномувипадку:

Pi= Bi+2*(Bi+1- Bi) (5.58)

3.2. Проводитьсядослідження вокругахточкиP1(Pi).

3.3. Якщо найменше значення на кроку 3.2 менше значення в базисній точціB2(узагальномувипадку Bi+1),теодержують нову базиснуточкуB3(Bi+2), після чого варто повторити крок 3.1. У противному випадку непровадитьсяпошукза зразком, а заміняється базиснаточка. У якості нової базисноїточкивибирається таточка, уякомунапопередньомукроку значення цільової функції буломінімальним. Потім виконується дослідження навколо нової базисноїточки.

4. Процес пошукузавершується, коли довжина кроку (довжини кроків) стануть менше заданого малого значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]