Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mm_konsp.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

4. Усталеність реакторних схем

Усталеність - здатність системи повертатися у вихідний стаціонарний стан після усунення зовнішніх впливів.

Дослідження стійких і хитливих стаціонарних станів здійснюватися на основі аналізу поводження системи в часі після впливу якого-небудь збурювання. Подібний аналіз звичайно проводиться за допомогою аналітичних або чисельних методів. Однак у ряді випадків можна використовувати критерії стійкості - умови, що дозволяють визначати усталеність стаціонарного стану реактора по величині його параметрів.

У цьому розділі розглянутий такий підхід для дослідження стійкості простих реакторних схем. Приведено висновки критеріїв стійкості для двох схем. Як приклади розглянуті два промислових

4.1 Методи дослідження усталеності

Усталеність - одна з найважливіших характеристик матеріальних систем. Під стійкістю розуміють здатність системи зберігати свій стан в умовах впливу середовища, що обурює.

Дослідження стійких і хитливих стаціонарних станів здійснюватися на основі аналізу поводження системи в часі після впливу якого-небудь збурювання.

А.М.Ляпунов у 1935 році вперше дав строгу постановку задачі про усталеність руху і запропонував два методи рішення. Ці роботи стали основою вивчення стійкості технічних систем, у тому числі і хімічних процесах і реакторів.

Загальний аналіз точними методами, що дозволяє визначити число стаціонарних станів і їхня усталеність, є досить складною математичною задачею. Детальний розгляд цих методів виходить за рамки даного курсу, тому дамо лише їхній короткий опис.

Перший метод Ляпунова заснований на аналізі коренів характеристичного рівняння і побудові траєкторій на фазовій площині. Для стійкості лінійної системи n-го порядку необхідно і досить, щоб усі n коренів її характеристичного рівняння:

a0pn +a1pn-1+a2pn-2+ ... +an-1p+an =0

(4.1)

розташовувалися на комплексній площині коренів p = a + biліворуч від мнимої осі.

Як правило, математичні моделі хімічних реакторів складаються з нелінійних рівнянь. Але при малих відхиленнях від стаціонарного режиму ці рівняння можна линеаризовать в околицях стаціонарного режиму і надалі використовувати апарат дослідження лінійних рівнянь.

Другий метод Ляпунова заснований на аналізі стійкості з використанням функції Ляпунова V(x), що повинна задовольняти наступним умовам:

V(x)>0 при x≠0

V(x)=0 при x=0

d/dt<0 при x≠0

lim(x) → при |x| →

(4.2)

Основна складність при використанні цього методу складається в перебуванні самої функції Ляпунова і знака її похідної. Однак при використанні цього методу для дослідження стійкості відпадає необхідність у побудові всіх траєкторій на фазовій площині.

Може створитися враження, що усталеність по Ляпунову недостатня через малість збурювань, що накладаються, і необхідно розглядати "технічну" усталеність - при кінцевих збурюваннях. Дійсно, усталеність по Ляпунову, є необхідним, але, узагалі говорячи, недостатньою умовою для рішення технічних задач. Проте, у більшості практичних випадків аналіз стійкості методами Ляпунова дає і достатні умови.

Якщо виникає необхідність досліджувати чутливість технологічного режиму реактора до значних відхилень від стаціонарного режиму, то використовується чисельний аналіз перехідних режимів на основі моделі, що описує нестаціонарний процес. Такий аналіз виконується на ЕОМ.

Однак далеко не завжди виникає необхідність прибігати до досить складного апарата дослідження стійкості за допомогою точних методів або до досить великому дослідженню чисельними методами. У ряді випадків можна використовувати критерії стійкості. Критерії стійкості - умови, що дозволяють визначати усталеність стаціонарного стану реактора по величині його параметрів. Так, для простих схем контактних вузлів справедливий якісний підхід, заснований на обчисленні параметричної чутливості стаціонарних режимів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]