Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konst.pravo.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Варіант 10

План:

  1. Інститути конституційного права України: поняття, закономірності формування і розвитку.

  2. Класифікація і види конституційного контролю. Парламентський контроль як різновид конституційного контролю. Конституційний контроль глави державитауряду. Судовий конституційний контроль.

ПР:

1. Визначити інститути конституційного права України (приклади).

Варіант 11

План:

  1. Класифікація джерел конституційного права України. Види джерел конституційного права.

  2. Поняття і завдання навчальної дисципліни конституційного права. Структура та зміст навчального курсу конституційного права.

ПР:

1. У ч. 2 ст. 9 Конституції України закріплено, що укладення міжнародних договорів, які суперечать Конституції України, можливе лише після внесення відповідних змін до Конституції України. Чи означає це, що норми, які містяться в міжнародних договорах, мають пріоритет над нормами Конституції України? Навести точки зору, які існують щодо цього у науковій літературі. Хто має право встановлювати відповідність або невідповідність Конституції України міжнародних договорів?

Варіант 12

План:

  1. Закон як джерело конституційного права. Проблема конституційного закону.

  2. Рішеннятаправової позиції Конституційного Суду України.

  3. Підстави конституційно-правової відповідальності.

ПР:

  1. Визначити офіційні видання нормативно-правових актів: Законів України, актів Президента України, Постанов Кабінету Міністрів, рішень місцевої ради.

  2. Навести приклад використання правового звичаю в конституційному регулюванні суспільних відносин.

Варіант 13

План:

  1. Акти органів місцевого самоврядування як джерело конституційного права. Статути територіальних громад в системі локальних джерел конституційного права.

  2. Зміст системи сучасного українського конституціоналізму. Конституція і конституційне законодавство. Конституційні правовідносини. Конституційнаправосвідомість. Конституційний правопорядок.

ПР:

1. Керуючись Законом України від 23 лютого 2006 р. "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", подати тлумачення терміну "практика Європейського суду з прав людини як джерело права".

Варіант 14

План:

  1. Основні історичні етапи розвитку конституцій (XVIII-XXI ст.).

  2. Поняття конституції. Основні підходи до розуміння сутності конституції. Конституція як центр сучасної правової системи.

ПР:

  1. У своєму зверненні до Міністерства освіти і науки України громадянин А., посилаючись на підручник з консти­туційного права, запропонував "з огляду на те, що Конститу­ції притаманна виховна функція, запровадити з наступного року вивчення головних положень Основного Закону України у старших групах дошкільних виховних закладів та видати привабливо оформлений навчальний посібник "Конституція в малюнках".

Дайте розгорнуту характеристику виховної функції Конституції.

Знайдіть найбільш вдалий синонім до цієї функції та обґрунтуйте свій вибір.

Варіант 15

План:

  1. Конституція України (1996 р.) як акт установчої влади українського народу. Юридичні властивості Конституції України.

  2. Нормативно-правові акти органів виконавчої влади як джерело конституційного права. Правові акти Президента України.

  3. Порядок прийняття і внесення змін доКонституціїУкраїни.

ПР:

1. На парламентських слуханнях, присвячених сучас­ним проблемам українського конституціоналізму, народний депутат Л. заявив, що Конституція України не повною мірою відповідає демократичним стандартам, оскільки:

1) на першому місці стоїть розділ "Загальні засади", норми якого нікого і ні до чого не зобов'язують, а мають ли­ше декларативний характер;

2) розділ, в якому встановлено права і свободи люди­ни, стоїть на другому, а не на першому місці, що не відповідає ліберально-демократичним конституційним ідеалам;

3) у тексті зафіксовано не всі права і свободи, які ві­домі сучасній правовій думці, а це значно знижує її регулюю­чий потенціал;

4) за народом закріплено право на всеукраїнському референдумі затверджувати зміни лише до трьох, а не до усіх її розділів.

Проаналізуйте таку позицію з точки зору змісту Кон­ституції України.

Наскільки обгрунтованими, на Ваш погляд, є висловле­ні зауваження?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]