Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konst.pravo.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

11. Методи контролю

  • опитування;

  • контрольна робота;

  • доповіді, повідомлення, реферати;

  • колоквіум;

  • ін. навчально-організаційні форми і методи контролю знань та навичок студентів.

  • внутршньосеместрові атестації студентів;

  • семестровий недиференційований залік;

  • іспит.

Опитування студентів (усне та у формі письмових контрольних робіт), як правило, здійснюється у процесі проведення семінарських та практичних занять.

Реферат (від лат. referо повідомляю) – короткий виклад у письмо­вому вигляді або у формі публічної доповіді змісту наукових праць, літератури з теми, конкретного питання. Реферати до семінарських за­нять є одним із видів індивідуальних завдань навчально-дослідного характеру, метою яких є закріплення і поглиблення знань студентів. Періодичність підготовки та виконавців рефератів визначають викла­дачі, що ведуть семінарські заняття в академічних групах. Теми рефе­ратів визначають за допомогою методичних матеріалів або їх обирає викладач. Вони мають відповідати загальним темам семінарських за­нять, конкретизувати окремі питання, ключові елементи тем. Основні вимоги до змісту реферату:

• в основі реферату має бути певна сума фактичних і теоретичних даних, що їх слід викладати відповідно до існуючого плану;

• особливу увагу необхідно приділяти пошуку необхідних норма­тивно-правових матеріалів, їх систематизації, з'ясуванню основних по­нять і категорій з теми;

• у кінці роботи, підбиваючи підсумки, слід узагальнити викладе­ний матеріал і зробити власні висновки щодо досліджуваної проблеми.

Існують певні вимоги до оформлення реферату. Обсяг реферату в середньому не має перевищувати десяти сторінок. Титульну сторінку оформлюють відповідно до загальних вимог. На другій сторінці викла­дають план реферату. В тексті роботи слід виділяти і, можливо, озаглав­лювати відповідні розділи плану. Сторінки роботи нумерують. При використанні літературних джерел у тексті реферату необхідно робити посилання. Наприкінці роботи на окремому аркуші міститься список використаної літератури.

Виконаний реферат здають па кафедру для перевірки перед почат­ком семінарських занять. Студентів, які не написали або написали ре­ферат на незадовільну оцінку, до заліку не допускають.

До інших навчально-організаційних форм і методів контролю знань та навичок студентів відносяться: експрес-опитування студентів; програмований (машинний і безмашинний) контроль знань, умінь, навичок студентів; контрольні роботи з використанням діапозитивів (викла­дач демонструє діапозитив, що містить питання і 3—5 варіантів відпо­відей, студент заповнює контрольну картку, позначаючи номери пра­вильних відповідей); закриті та відкриті тестові завдання.

Форми підсумкового контролю знань студентів: внутршньосеместрові атестації студентів, семестровий недиференційований залік і семестровий іспит. Студента вважають допущеним до семестрового заліку й іспиту лише за умови виконання всіх видів робіт, передбачених планом на­вчальної дисципліни.

Методичні рекомендації щодо написання контрольної роботи студентами заочної та заочної форми навчання № 2

Контрольна робота – одна із форм перевірки знань, спрямована на більш повне засвоєння навчальної дисципліни студентами, які навчаються за заочною формою навчання.

Виконання контрольних робіт переслідує наступні цілі: засвоїти та узагальнити певний теоретичний матеріал, навчитися працювати з нормативно-правовими актами; відшуковувати необхідні правові норми в кодексах і збірниках законів, адекватно сприймати їх зміст та надавати їм певні коментарі; робити висновки, здійснювати їх обґрунтування; навчитися складати основні типові документи та ін.

Контрольну роботу має виконувати кожний студент індивідуально в письмовій формі відповідно до навчальних планів і запропонованих завдань. Вибір теми контрольної роботи здійснюється із загального переліку тем, які затверджені на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін, як правило, на початку відповідного семестру.

Обираючи тему, слід керуватися такими критеріями: тема повинна бути передусім цікавою, тобто відповідати науковим нахилам, власним інтересам та напрямкам професійної підготовки; вона має бути зрозумілою, передбачає наявність необхідних знань матеріалу, розуміння смислу дослідження.

Обравши тему, необхідно закріпити її за собою (зареєструвати) у старости групи. Теми для контрольних робіт подані в достатній кількості, тому написання робіт декількома студентами однієї академічної групи по одній темі не допускається.

Виконана контрольна робота має свідчити про глибоке вивчення рекомендованих джерел: законодавчих актів, спеціальної та додаткової літератури.

Під час виконання роботи студент повинен ознайомитися з навчальною літературою, монографічними дослідженнями відповідного спрямування.

У разі виникнення складностей з формуванням змісту контрольної роботи, її оформленням студент повинен звернутися до провідного викладача з відповідної навчальної дисципліни або завідувача кафедри.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]