Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
na_ispit_z_istrori_derzhav.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

40.. Основні види деліктів в Законах XII таблиц

Загальним поняттям делікту охоплюються досить конкретизовані у римському праві окремі види правопорушень, на підставі кожного із яких виникає той чи інший різновид деліктного зобов’язання.

Класифікуючи зобов’язання із деліктів необхідно враховувати, що римською юриспруденцією і писаним правом делікти поділялись на дві групи: делікти публічні (delicta publica) і делікти приватні (delicta privata).

Публічними деліктами визнавалися правопорушення, які посягали на публічні інтереси. Це такі, як, наприклад, злочини проти народу та його безпеки; висунення неправдивих звинувачень чи неповідомлення про дійсно вчинений злочин , тощо. Особливості деліктів цієї категорії полягали в наступному:

  • По-перше, санкції за такі правопорушення були звернені, переважно, проти особи порушника публічного порядку.

  • По-друге, у тих випадках, коли за публічний делікт до правопорушника застосовувалися майнові санкції, то відповідні стягнення здійснювалися на суспільні потреби або в державну казну, а не на користь особи, яка потерпіла від правопорушення. По-третє, справи стосовно публічних деліктів були підвідомчими особливим, кримінальним судам і розглядалися за спеціальними правилами судочинства.

Що ж стосується приватних деліктів, то їх суть полягає у їхній спрямованості на захист інтересів приватних осіб, які потерпіли від правопорушення і на користь яких здійснювалися відповідні майнові стягнення з порушникаСпочатку в Законах ХІІ таблиць вказувалося на три види деліктів, які протиставлялися державним злочинам, а саме: образа; крадіжка; протиправне знищення чи пошкодження чужого майна. Пізніше (286 р. до н.е.) приватні делікти були упорядковані в Аквілієвому законі про шкоду (lex Aquilia de damno

Таким чином, можна констатувати, що пройшовши певний історичний шлях у своєму розвитку, римське приватне право вже на той час мало чітку уяву про наступні різновиди деліктів, а, отже, і різновиди зобов’язань, які виникали із них: 1) особиста образа; 2) крадіжка; 3) пограбування; 4) протиправне пошкодження або знищення чужого майна; 5) загроза; 6) обман; 7) обман кредиторів.

Особиста образа (injuria). Як різновид приватних деліктів, класичне римське право injuria розглядало як будь-яке фізичне ушкодження, завдане окремій фізичній особі (каліцтво, наклеп тощо

З розвитком римської юриспруденції делікти під назвою injuria набули ознак публічно-правових, тобто ознак кримінальних злочинів, за які імператорське законодавство встановлювало кримінальну відповідальність

Крадіжка (furtum). На відміну від особистої образи (injuria), римська юриспруденція розглядала крадіжку (furtum) як делікт, пов’язаний з протиправним посяганням на чужий майновий інтерес. Слід, однак, відмітити, що римським правом крадіжка тлумачилася у більш широкому розумінні, ніж в наступні історичні епохи.

Римські юристи вказували на декілька видів furtum. Так, зокрема у Законі ХІІ таблиць розрізнялись явна і таємна крадіжка, залежно від чого для порушника встановлювалися відповідні санкції.

За критерієм своєї спрямованості розрізнялися furtum: крадіжка користування; крадіжка володіння; крадіжка власності.

Пограбування (rapina). В дослідженнях, присвячених римському праву, пограбування як різновид деліктів, з яких виникає недоговірне зобов’язання часто не згадується. Дійсно, тривалий час римське право не виділяло його в окремий вид, поглинаючи його крадіжкою. Загроза (metus) як делікт, з якого виникає зобов’язання, на ранніх етапах розвитку римського права взагалі не згадувалася. Тільки пізніше (приблизно в І ст. до н.е.) metus як delictum privatum стала переслідуватись преторським правом.

Зазвичай загроза охоплювала факти правопорушень, як-то: вимагання, примушування до вчинення правочину під страхом завдання протиправної шкоди, у зв’язку з чим потерпілий був змушений діяти проти власної волі.

Обман (dolus malus) тривалий час негативної реакції з боку стародавнього римського права не викликав. Як делікт dolus malus сформувався завдяки діяльності претора (І ст. до н.е.).

Преторським правом був сконструйований також делікт під назвою fraus creditorum (обман кредиторів, шахрайський умисел, шахрайське завдання шкоди іншій особі - кредиторові). Поява делікту, пов’язаного з обманом кредиторів обумовлювалася тим, що, коли проти несправного боржника застосовувалося стягнення на його майно, виникала небезпека вчинення боржником відчуження майна (наприклад, дарування) з метою зменшення розміру примусових платежів, належних первісним кредиторам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]