Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛЬНЕ ТА СІМЕЙНЕ ПРАВО.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
162.82 Кб
Скачать

1. Виконання цивільного обов’язку:

  1. не може бути юридичним фактом;

  1. інколи є юридичним фактом;

  1. завжди є юридичним фактом.

2. Метод цивільно-правового регулювання суспільних відносин:

  1. диспозитивний;

  1. регулюючий метод;

  1. суспільні відносини приватного характеру;

  2. активні відносини.

3. Суб'єктивний обов'язок - це:

  1. необхідність належної поведінки зобов'язаної особи перед уповноваженою особою;

  2. абсолютне право суб'єкта;

  3. можливість суб'єкта мати правоздатність;

  4. можливість суб'єкта цивільного права використовувати права, які забезпечуються та гарантуються державою.

4. Підставами виникнення цивільних прав та обов’язків є:

1)договори та інші правочини;

2)дії фізичних осіб;

3)завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі;

4)створення літературних творів;

5)усиновлення;

6)створення літературних, художніх творів, винаходів та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності;

7)трудові договори;

8)заповіт;

9) прийняття спадщини;

10) укладання шлюбу

5. Хто є учасниками цивільних відносин?

1) фізичні та юридичні особи;

2) фізичні, юридичні особи, держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іноземні держави та інші суб'єкти публічного права;

3) фізичні, юридичні особи та держава;

4) фізичні, юридичні особи, держава та територіальні громади

6. Метод цивільного права - це:

  1. засоби та способи впливу на фізичних осіб;

  1. сукупність прийомів та засобів впливу на учасників цивільних правовідносин;

  1. сукупність цивільно-правових норм;

4)вплив за допомогою цивільно-правової відповідальності

7. Система цивільного права:

  1. внутрішнє розташування норм права в основних нормативних актах;

  1. загальне розташування норм в нормативному акті;

  1. окремі норми цивільного права;

  2. система нормативних актів.

Завдання для виконання контрольних робіт

з курсу ЦИВІЛЬНЕ ТА СІМЕЙНЕ ПРАВО, частина І

для студентів 4-го курсу факультету заочного навчання №2

Варіант 3

Методичні вказівки

Контрольна робота повинна бути виконана по одному з чотирьох варіантів. Студенти, прізвища яких починаються з літер від “А” до “Д” включно, пишуть роботу по першому варіанту, від “Е” до “К” – по другому, від “Л” до “П” – по третьому. “Р” до “Я” – по четвертому Робота, виконана з порушенням цієї вимоги не буде прийматися на рецензію.

Контрольна робота складається з теоретичної частини, задіч та тестових завдань.

Тексти завдань, задач та питання тестів переписувати у зошит не слід, необхідно зазначити лише номер варіанту, номер задачі або тесту, і правильну відповідь. Приступаючи до відповіді на запитання і розв'язання задач, студент повинен насамперед з’ясувати зміст завдання чи задачі, суттєвість спору, що виник, та всі обставини справи.

Після цього визначити теми, що вимагають вивчення для правильної відповіді на запитання задачі.

Далі необхідно уважно проаналізувати доводи сторін і дати їм оцінку з точки зору чинного законодавства. Якщо у завданні вже наведене рішення суду чи іншого органу, необхідно оцінити його обґрунтованість і законність. Окрім цього обов'язково потрібно висвітлити теоретичні питання, поставлені в завданні у зв'язку з запропонованою ситуацією. При цьому не можна доповнювати чи змінювати умови завдань, бо в їхньому тексті містяться всі дані, необхідні для рішення.

Відповіді на запитання, поставлені у контрольній роботі повинні бути юридично грамотними, теоретично та законодавчо обґрунтованими. Рішення задач повинні ґрунтуватися на конкретних нормах чинного цивільного законодавства: Цивільного кодексу України, Законах України, Постановах Пленуму Верховного Суду України та інших.

Не слід посилатися в обґрунтуванні рішення на підручник, монографічну або іншу літературу. Відповідь повинна бути чіткою, конкретною та однозначною.

Обсяг контрольної роботи 20-25 сторінок шкільного зошиту.

Контрольна робота повинна бути здана на рецензію не пізніше ніж за місяць до початку сесії.

Студенти, що не здали в у строк контрольну роботу не допускаються до складання іспиту або заліку з курсу цивільне та сімейне право.

Завдання:

  1. Проведіть порівняльний аналіз положень Книги 1 «Загальні положення» ЦК України та Розділу 1 «Загальні положення» ЦК УРСР. Відповідь відобразіть схематично.

  2. Визначте співвідношення цивільного права та цивільного законодавства.

  3. Поясність терміни: «правовстановлюючий юридичний факт», «правозмінюючий юридичний факт», «правоприпиняючий юридичний факт.

  4. Розшифруйте запис: «Цивільний обов’язок, особа, поведінка, відповідальність, договір, закон, інше».

  5. Наведіть приклади застосування аналогії права та аналогії закону в цивільному праві.

Задача 1.

Діти, граючи у футбол м’ячем, розбили вікно у сусідньому домі. Потім з’ясувалося, що дитина 15 років, проживає з опікуном, і при цьому з 14 років працює кур’єром на пошті.

Хто в даному випадку буде відповідати за дії дитини?

Задача 2.

До Вас звернувся громадянин Сахін О.О. з проханням надати консультацію з такого приводу. В його власності находиться земельна ділянка, на якої збудований дім, який він використовує для проживання і який придбав в 2002 році. Земельна ділянка не була огороджена на момент придбання ним нерухомості, як йому стало відомо від сусідів, так було з моменту заселення вулиці. Під час виготовлення технічної документації для оформлення державного акту на право приватної власності на землю технічними працівниками було встановлено, що гараж сусіда виходить за межу фізичних границь і фактично на півметра знаходиться на території, яка відноситься до прибудинкової та повинна знаходитися в користуванні гр. Сахіна О.О.

Охарактеризуйте порядок і форми захисту порушених прав гр. Сахіна О.О. Чи можливо в цьому випадку здійснення самозахисту цивільних прав?

Задача 3.

Комаров зняв квартиру, що належить на праві приватної власності Сурмі, строком на 1 рік.

Охарактеризуйте правовідношення, що виникло. Назвіть суб'єктів, об'єкт, зміст і підставу виникнення зазначеного правовідношення.

Задача 4.

Орчакова звернулася до суду с заявою про оголошення померлим її чоловіка. В заяві вона пояснила, що Орчаков був членом риболовецького підприємства і працював на сейнері майстром по обробленню риби. Дев’ять місяців тому він, знаходячись у стані алкогольного сп’яніння, випав із шлюпки і потонув. До заяви додавалися акт про нещасний випадок та постанова слідчого прокуратури про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом загибелі Орчакова. Заявниця мотивувала своє прохання тим, що органи РАЦС відмовляють у реєстрації смерті її чоловіка без рішення суду.

Як повинен учинити суд ?

Задача 5.

Леонтович регулярно виконував роботи по виготовленню та реєстрації веб - сайтів на підставі договорів підряду із замовниками. Під час виконання замовлення на виготовлення сайту підприємства “Південь” Леонтович тяжко захворів, потрапив у лікарню і тому здав замовлення на 25 днів пізніше встановленого в договорі строку. Підприємство “Південь” висунуло вимогу про зменшення оплати за виконану роботу на відповідну суму. Леонтович не погодився на зниження вартості виконаної роботи, посилаючись на те, що договором підряду не передбачено випадків зменшення оплати за виконану роботу, а порушення ним строку договору сталося з причин, які він не міг передбачити і запобігти їм, тобто не з його вини.

Підприємство “Південь” звернулося до суду і в позові зазначило, що Леонтович як підприємець повинен відповідати за невиконання умов договору незалежно від його вини, а його посилання на хворобу не повинно прийматися до уваги.

Заперечуючи проти позову підприємства “Південь”, Леонтович стверджував, що він не вважає себе приватним підприємцем, оскільки ніде в якості такого не зареєстрований.

Чи повинен Леонтович відповідати за прострочення виконання умов договору підряду

Доберіть правильні відповіді; зверніть увагу на правильність та повноту формулювання відповідей; при необхідності вкажіть на можливу варіантність відповідей