Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kriminologiya_shpori.doc
Скачиваний:
208
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
697.86 Кб
Скачать

66.Спеціально-кримінологічна протидія злочинності: поняття та види.

Спеціальне попередження злочинності, на відміну від загального, має безпосередній мета запобігання злочинів. Особлива мета виявлення та усунення (блокування, нейтралізації) причин, умов, інших детермінант злочинності - його профілюючий, конституюють ознака, головна особливість. Поряд з цим спеціально-кримінологічне попередження включає в себе запобігання задумують і підготовлюваних, припинення розпочатих злочинів.

При спеціальному попередженні злочинності на основі кримінологічних досліджень виділяються підвищено-криміногенні і підвищено-віктимної соціальні групи, сфери діяльності та об'єкти. До перших можна, наприклад, віднести неповнолітніх з неблагополучних сімей, осіб без певного джерела доходу; групи населення, що знаходяться за межею бідності. До підвищено

Віктимним - власників великих капіталів і такі об'єкти, як сховища цінностей, зі сфер діяльності - пов'язані з грошовим і валютним обігом, з об'єктів - регіони з інтенсивними міграційними потоками і т. д.

В рамках кримінологічної профілактики можуть розроблятися, наприклад, програми попередження злочинності неповнолітніх або злочинності в сфері видобутку та переробки золота. Їх кримінологічної основою служать спеціальні дослідження відповідної злочинності з виділенням поряд із загальними процесами їх детермінації також і специфічних, які стосуються саме неповнолітніх або видобутку та переробки золота.

Спеціальне попередження органічно доповнює і конкретизує загальне, але заходи спеціального попередження приймаються в розрізі окремих його складових і мають тимчасові кордони. Вони строго цілеспрямовані, спеціалізовані і так чи інакше локалізовані в часі і просторі стосовно до певних термінів проведення, до різних галузей господарства і т. д.

Вище зазначалось, що складовою частиною спеціального попередження є запобігання та припинення злочинів, для яких характерно те, що вони спрямовані на певних осіб, які, за наявними відомостями, задумали, готують або вже здійснюють певний злочин. Метою запобігання є ліквідація можливості здійснити вже задумане або підготовлене злочин.

Заходи запобігання можна класифікувати по їх спрямованості на дві основні групи:

1) заходи суб'єктивної спрямованості, які носять припиняє характер і застосовуються щодо особи, яка має намір або готується вчинити злочин;

2) заходи об'єктивної спрямованості, які впливають на умови, від яких залежить реалізація злочинного наміру, або ж на предмет проектованого злочинного посягання.

До першої групи відносяться:

а) попереджувальна бесіда. Найбільш часто ця форма втручання практикується органами міліції та прокуратури;

б) так звані "превентивні адміністративні заходи" - типові заходи запобігання злочинам та іншим антигромадських проявів. Вони можуть висловитися в забороні залишати місце проживання; у встановленні адміністративного нагляду; в обов'язки з'явитися в певний час у найближче відділення міліції;

в) запобіжного заходу, щоб забезпечити неможливість ухилення особи від судової відповідальності.

Друга група заходів запобігання задуманих або готуються злочинів є за своїм характером запобіжної. Ці заходи можуть висловитися, наприклад, в організації охорони об'єкта (магазину, складу, житла і т. д.). В деяких випадках може виявитися необхідним нічне освітлення району чи охоронюваного ділянки, обладнання його сигнально-охоронної технікою.

Припинення злочинів - другий різновид спеціальної профілактики. Об'єкт запобіжних заходів - карані дії, якими готується, починається або завершується виконання конкретного злочину, тобто каране приготування, незакінчена і закінчений замах. Припинення застосовується і тоді, коли втручання може запобігти продовження вчинення злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]