Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fin_urknn.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
921.09 Кб
Скачать

8. Фінансова система України: поняття та структура

Фінансова система України – сукупність фінансових інститутів, що становлять сукупність однорідних фінансових відносин, єдиних за методами мобілізації та використання фінансових ресурсів.

Централізовані фінанси:

а) Державний бюджет України (ДБУ);

б) місцеві бюджети (МБ);

в) Пенсійний фонд України, фонди загальнообов'язкового соціального страхування (ПФУ);

г) Національний банк України (НБУ).

Між ДБУ й МБ, ДБУ й ПФУ, ДБУ й НБУ – бюджетний метод (метод фінансування, у тому числі міжбюджетних трансфертів – переважно з ДБУ до МБ).

Децентралізовані фінанси (між ними й централізованими – фіскальний (податковий) метод; від них до ПФУ – страховий метод, іноді відбувається навпаки – повернення в разі настання страхового випадку):

а) домашнє господарство (приватна власність фізичних і юридичних осіб) (ДГ);

б) комерційні (госпрозрахункові) організації (юридичні особи, що самостійно себе забезпечують) (КО);

в) бюджетні організації (органи державної влади, органи місцевого самоврядування, інші, що фінансуються за рахунок бюджетів відповідного рівня) (БО);

г) фінансові посередники (комерційні банки (КБ), страхові компанії, професійні учасники ринку цінних паперів) (ФП).

Від МБ до БО – бюджетний метод кредитування; від НБУ до КБ – кредитування; між ДГ і КО – інвестиційний метод; від золотовалютного резерву (сукупність активів, виражених у резервних валютах, цінних паперах, облікових одиницях МВФ) до КБ – кредитування.

9. Поняття, предмет та метод фінансового права.

Фінансове право – це публічна галузь права, яка містить сукупність правових норм, що регулюють суспільні відносини, які виникають у процесі створення, розподілу і використання фондів коштів держави та органів місцевого самоврядування, необхідних для реалізації їх завдань і функцій.

Предмет фінансового права – це суспільні відносини, що виникають, змінюються та припиняються у сфері фінансової діяльності держави.

До предмету фінансового права входять:

1. відносини щодо фінансової діяльності держави, в тому числі щодо здійснення фінансового контролю.

2. бюджетні відносини:

- бюджетний устрій;

- бюджетний процес.

3. податкові відносини – це однорідні суспільні відносини, що визначають порядок надходження коштів від платників до бюджетів (державного і місцевого) у формі податків і зборів. 

4. грошово-кредитні відносини:

- банківські відносини – це відносини щодо здійснення банківських операцій та надання банківських послуг;

- грошовий обіг та розрахунки (готівкові та безготівкові);

- відносини валютного регулювання та валютного контролю.

Предметом науки фінансового права є вся сукупність знань про фінансове право, фінансову діяльність держави.

Метод правового регулювання – сукупність юридичних прийомів і засобів, за допомогою яких здійснюється правове регулювання якісно однорідних, відокремлених відносин.

Метод правового регулювання у фінансовому праві такий самий, як і в усіх галузях публічного права.

У фінансовому праві суб'єкти нерівні. Сторона, що виражає публічний фінансовий інтерес, завжди наділена владними повноваженнями. У цьому й полягає сутність методу владних приписів. Особлива важливість фінансових правовідносин для держави і місцевих органів самоврядування не дозволяє обом сторонам ніяких дій, не передбачених нормативно-правовим актом. Отже, метод владних приписів у фінансовому праві, на відміну від інших галузей права, стосується не лише сторони відносин, яка є підвладною.

У фінансовому праві використовуються й інші методи регулювання відносин, але вони, як правило, застосовуються як додаткові: рекомендації, узгодження. 

Наприклад, відповідно до частини 3 статті 16 Бюджетного кодексу України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим та міські ради мають право здійснювати місцеві внутрішні запозичення. Відповідно до частини 1 статті 50 Податкового кодексу України (ПодКУ), платник податків має право не подавати уточнюючий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені. Відповідно до пункту 46.4 статті 46 ПодКУ, якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації, визначена центральним контролюючим органом, збільшує або зменшує його податкові зобов'язання, всупереч нормам Податкового кодексу з такого податку чи збору, він має право зазначити цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]