Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trud.pr. доопрац.doc Рішення задач з трудового права.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
190.98 Кб
Скачать

Завдання 2.

Слюсар-механік 4-го розряду Комов А.В. був переведений на посаду слюсаря-інструментальника 3-го розряду в зв’язку з відключенням електроенергії терміном на 1,5 місяця, – з оплатою як слюсареві-інструментальникові 3-го розряду.

Визначите правові підстави переведення в зв’язку з виробничою необхідністю?

Чи правомірні дії власника у відношенні Комова А.В..

Дайте компетентну консультацію Комову А.В. з тимчасового переведення у зв’язку з виробничою необхідністю.

Завдання 3.

Адміністрація автотранспортного підприємства звернулася до профкому з поданням про дачу згоди на звільнення водія Сидорчука О.В. за неодноразові прогули, провезення безквиткових пасажирів. Профком згоди не дав. Адміністрація звернулася зі скаргою на рішення профкому в обком профспілки працівників автотранспортних підприємств, вимагаючи примусити профком дати згоду на звільнення.

Яке рішення може винести обком профспілки?

Куди ще можна оскаржити рішення профкому?

Завдання 4.

Столяр Лопатюк В.Р. був звільнений з роботи за п. 3 ст. 40 КЗпП України за систематичне порушення трудової дисципліни, оскільки протягом року на нього було накладено два дисциплінарних стягнення.

У суді, куди він звернувся з позовом про поновлення на роботі, було встановлено, що ніяких письмових пояснень до накладення стягнень адміністрація від нього не зажадала. Крім того, профспілковий орган не давав згоди на звільнення.

Що розуміється під систематичним невиконанням трудових обов’язків?

Чи підлягає Лопатюк В.Р. поновленню на роботі?

Вирішить справу за сутністю та складіть проект рішення суду.

Завдання 5.

Родіна Ю.В., яка потребує за медичним висновком переведення на більш легку роботу, подала про це заяву начальнику цеху. Останній відмовив у переведенні, посилаючись на відсутність такої роботи, і запропонував Родіній Ю.В. піти у відпустку без збереження заробітної плати.

Як слід поступити Родіній Ю.В.?

Дайте аргументовану юридичну консультацію з посиланнями на нормативно-правові акти.

Завдання 3.

Профспілкові збори державного педагогічного інституту винесли рішення про недовіру директору інституту і вимагали від Міністерства освіти розірвати з ним контракт у зв’язку з тим, що директор систематично затримував виплату заробітної плати працівникам, індексація заробітної плати не провадилася. Крім того, заборгованість по виплаті стипендії аспірантам становила 12 місяців, незважаючи на те, що кошти на такі цілі з бюджету були перераховані.

Міністерство відмовилося розірвати контракт. Профком звернувся до юрисконсульта за роз’ясненням про права профспілки щодо контролю за додержанням трудового законодавства. Представників профкому цікавило також, чи може профком звернутись до суду за захистом прав працівників?

Дайте мотивовану відповідь від особи юрисконсульта.

Завдання 4.

Ларіонова Г.О. уклала трудовий договір з адміністрацією поліклініки заводу «Холодмаш» про роботу як медсестра з п’ятиденним робочим тижнем.

Через три місяці від дня укладення трудового договору поліклініка почала працювати за шестиденним робочим тижнем, але Ларіонова Г.О. відмовилася працювати за таким режимом і вимагала зберегти за нею п’ятиденку. За нез’явлення на роботу по суботах вона була звільнена за прогули без поважних причин за п. 4 ст. 40 КЗпП України.

Ларіонова Г.О. звернулася до суду з позовом про поновлення її на роботі з попередніми умовами режиму праці і оплату вимушеного прогулу.

Дайте аргументований правовий аналіз даної ситуації.

Що вважається прогулом?

Яке рішення повинен винести місцевий суд? Складіть його проект.

Які правові наслідки такого незаконного звільнення?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]