Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Stud_ukr_2013_1 / СРС / Енд..doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
188.93 Кб
Скачать

Методи дослідження щитовидної залози. Визначення розмірів і топографії щз.

Класифікація ВООЗ передбачає три ступеня збільшення щитовидної залози: I - зоб, обумовлений пальпаторно, II - зоб, обумовлений візуально, і III - дуже великий зоб. Збільшення щитовидної залози менш, ніж в 4-5 разів в порівнянні з нормальною, не реєструється і відноситься до групи 0 - «особи без зоба». У СРСР прийнята дещо видозмінена Швейцарська класифікація з підрозділом збільшення щитовидної залози на п'ять ступенів: I - пальпаторно вловлює збільшення щитовидної залози, III - візуально визначається збільшення залози, V - величезний зоб, II і IV - проміжні ступені. Обидві ці класифікації цілком порівнянні. 

 Огляд передній поверхні шиї може дати орієнтоване уявлення про розміри щитовидної залози при її збільшенні III-V ступенів (власне зоб), про рівномірність і симетричності збільшення різних її відділів. Необхідно звертати увагу на симптоми, пов'язані із здавленням або проростанням злоякісною пухлиною сусідніх органів (розширення вен, утруднене дихання, дисфагія тощо).

  Пальпація перешийка щитовидної залози проводиться шляхом ковзних рухів пальців у вертикальному напрямку над рукояткою грудини. Для детального промацування бічних часток необхідно II-V пальці обох кистей, складених гачком, завести за задні краю відповідних грудіноключічно-сосковий м'язи, а великі пальці розташувати на передній поверхні часток щитовидної залози. Під час ковтання щитовидна залоза рухається разом з гортанню між пальцями досліджує. Натисканням на щитовидний хрящ вдається вивести відповідну частку залози і полегшити її пальпацію. При пальпації необхідно визначити розміри, поверхня, консистенцію, дифузний або недозний характер збільшення залози, рухливість її при ковтанні, наявність або відсутність пульсації, хворобливість.

  Вимірювання поперечних розмірів щитовидної залози та окружності шиї проводиться за допомогою сантиметрової стрічки. При вимірюванні окружності шиї кінець стрічки фіксується на остистого відростка VII шийного хребця, причому стрічка проходить над найбільш виступаючою частиною передньої поверхні залози. Діаметр вузлів доцільно вимірювати спеціальним кронциркулем.

   Сканування може дати більш точне уявлення про розміри і топографії щитовидної залози. 

 Рентгенологічне дослідження дає можливість визначити наявність інтраторакальних вузлів щитовидної залози, відкладення в ній кальцію, зсув і здавлення трахеї та стравоходу.

Аналіз крові (гормони щитовидної залози): розшифровка.

Аналіз на тиреотропний гормон є обов'язковим для обстеження стану щитовидної залози. ТТГ стимулює секрецію інших гормонів ЩЗ - трийодтироніну і тироксину.

Підвищений рівень тиреотропного гормону може свідчити про недостатню функцію наднирників, гіпотиреозі (хронічному недоліку гормонів щитовидної залози), пухлинах, порушеннях нервової системи. Знижена концентрація спостерігається при тиреотоксикозі (гіпертиреозі), недостатній функції гіпофіза.

Норма вмісту ТТГ в крові становить 0,4-4,0 мОД / л.

Аналіз на загальний трийодтиронін проводиться для виключення гіпертиреозу. Надлишок гормону може вказувати на розвиток тиреотоксикозу та йоддефіцитних зобу.

Норма ТЗ в крові - 82 - 179 нг / дл.

Аналіз на вільний трийодтиронін виконується для диференційної діагностики хвороб щитовидної залози. Підвищення рівня гормону говорить про ізольованому ТЗ-токсикозі, тиреоїдиті, післяпологової дисфункції ЩЗ, захворюваннях печінки і інших порушеннях. Недолік проявляється при гіпотиреозі, фізичних перевантаженнях, низькокалорійної дієти, у період реабілітації після важких хвороб.

Норма - 1,8 - 4,2 пг / мл.

Дослідження на загальний і вільний тироксин виконуються для загальної оцінки функції щитовидної залози. Концентрація цих речовин може бути підвищена при токсичному зобі, тиреоїдиті, хоріокарцінома, хронічних хворобах печінки, знижена - при гіпотиреозі та вживанні певних препаратів.

Норма вмісту гормонів в крові:

• загальний тироксин: 4,5 - 12,5 мкг / дл,

• вільний тироксин: 0,8 - 1,9 нг / дл.

Аналіз на тиреоглобулін призначають для відстеження ефективності лікування раку щитовидної залози, цирозу печінки та хронічного гепатиту. Це дослідження також виконується в профілактичних цілях для спостереження за здоров'ям людей, які зазнали опромінення і мають високий ризик розвитку ендокринних захворювань.

Норма ТГ перебуває в межах 1,4 - 78,0 нг / мл.

Соседние файлы в папке СРС