Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
309.76 Кб
Скачать

----- Материалы взяты с сайта http://KrokTest.org.ua-----

Все материалы для подготовки к экзаменам КРОК-1, КРОК-2, КРОК-3 и КРОК-М

Крок 3. Загальна лікарська підготовка. 2008 1 вар.

1 У дитини 2-х років дома вночі з'явилися утруднення дихання, гавкаючий кашель, захриплість голосу. Хворіє протягом 4-х днів, коли з'явився кашель, підвищення температура тіла. Об'єктивно: дитина збуджена, дихання шумне, інспіраторна задишка в спокої. Які першочергові заходи слід провести?

A. Внутрішньовенне введення кортикостероїдів

B. Конікотомія

C. Інтубація

D. Введення антибіотиків

E. Трахеотомія

2 Хвора 20-ти років, що хворіє на хронічну полінаркоманію, знаходиться в реанімаційному відділенні міської лікарні з гострою вогнищево-некротичною пневмонією. На 2-й день лікування у хворої розвинулася олігурія, гіпотензія, зниження центрального венозного тиску, кома І. У крові: лейкоцитоз, зсув лейкоцитарної формули вліво, зниження кількості тромбоцитів, гіперкоагуляція, зниження неорганічних фосфатів. Який шок, найбільш вірогідно, виник у цієї хворої?

A. Геморагічний

B. Кардіогенний

C. Анафілактичний

D. Токсико-інфекційний

E. Гіповолемічний

3 Хвора 45-ти років приймає протягом 15-ти років ортофен і періодично преднізолон з приводу ревматоїдного артриту. Раптово вранці відчула нудоту, біль у надчеревній ділянці, різку слабкість; було блювання "кавовою гущею". Об'єктивно: свідомість збережена, шкіра бліда, Ps- 116/хв., слабкого наповнення, АТ- 65/55 мм рт.ст., серцеві тони ослаблені, в легенях - дихання везикулярне, язик обкладений, живіт м'який, болісність у надчеревній ділянці, перистальтика вислуховується. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Гострий панкреатит

B. Кровотеча з гострої пептичної виразки

C. Гострий медикаментозний гастрит

D. Перфоративна виразка шлунка

E. Розшарування аорти внаслідок аортиту

4 Хлопчик 6-ти років захворів на важку форму пневмонії. На фоні масивної антибактеріальної терапії у дитини спостерігалось раптове падіння артеріального тиску, ниткоподібний пульс, озноб, ціаноз, геморагічний висип на шкірі грудної клітки, шиї, живота, на слизовій оболонці рота та кон'юнктиві, to- 41oC. У крові: гіпоглікемія, гіпонатріємія, гіпохлоремія, гіперкаліємія, лейкоцитоз. Який препарат необхідно призначити в першу чергу?

A. Вікасол

B. Гідрокортизон

C. Глюкоза

D. ДОКСА

E. Кордіамін

5 Хлопчик впав з велосипеда. Голова нахилена та повернена в правий бік, під час пальпації шийного відділу - різка болісність. Встановлено діагноз: підвивих у шийному відділі. Які перші дії на місці пригоди?

A. Парентеральне введення міорелаксантів

B. Виконати нахил голови у протилежний бік

C. Фіксація шийного відділу в цьому ж положенні

D. Виведення голови у середнє положення

E. Парентеральне введення знеболюючих

6 На вулиці літня людина раптово впала. Об'єктивно: на сонній артерії пульс відсутній, візуально дихання нема, зіниці розширені, не реагують на світло. Що треба зробити в першу чергу?

A. Пальцева ревізія прохідності ротової порожнини і верхніх дихальних шляхів, штучна вентиляція легенів

B. Удар в прекардіальну ділянку, перевірити реакцію зіниць

C. Простежити чи є дихальні рухи грудної клітки, пальцева ревізія прохідності ротової порожнини і верхніх дихальних шляхів

D. Зробити ЕКГ, пальцева ревізія прохідності ротової порожнини і верхніх дихальних шляхів

E. Удар в прекардіальну ділянку, пальцева ревізія прохідності ротової порожнини і верхніх дихальних шляхів

7 До приймального відділення надійшов потерпілий 42-х років, який 3 години тому помилково випив суміш з метанолом. Що необхідно зробити негайно, починаючи лікування потерпілого?

A. Вливання в/в розчину гідрокарбонату натрію

B. Введення розчину глюкози в/в

C. Інфузію етилового спирту в/в

D. Перорально активоване вугілля

E. Зондове промивання шлунка

8 У жінки на 15-ту добу після пологів виник гострий біль у лівій нижній кінцівці, лихоманка. Об'єктивно: to- 38,2oC, ліва нога набрякла, болісна під час пальпації стегнового трикутника, а також за ходом судин стегна і гомілки. Які першочергові заходи слід вжити?

A. Туге бинтування кінцівки, ліжковий режим

B. Призначення спазмолітиків та транквілізаторів

C. Призначення антибіотиків та антисептиків

D. Введення фібринолізину та гепарину

E. Призначення аспірину та німесуліду

9 Необхідно провести електричну дефібриляцію дитині 3-х років з фібриляцією шлуночків. Як розрахувати потужність розряду для першої дефібриляції?

A. 4 Дж/кг

B. 10 Дж/кг

C. 1 Дж/кг

D. 5 Дж/кг

E. 2 Дж/кг

10 У хворого 77-ми років виникла зупинка кровообігу. Відомо, що хворий знаходиться в термінальній стадії онкологічного захворювання. Реанімаційні заходи в даному випадку:

A. Не вводиться адреналін

B. Не проводяться

C. Проводяться, як звичайно

D. Проводяться протягом 10 хвилин

E. Не проводиться дефібриляція

11 Хвора 40-ка років після автошляхової пригоди скаржиться на гострий біль в ділянці лівого стегна. При обстеженні виявлені набряк, гематома, деформація, патологічна рухливість в середній третині лівого стегна. Постраждалу необхідно транспортувати до лікарні. Який вид іммобілізації слід використати?

A. Дві шини Крамера

B. Шина Чижина

C. Шина Єланського

D. Шина Дельбе

E. Шина Дітеріхса

12 Хворий на цироз печінки, що знаходився на лікуванні в гастроентерологічному відділенні, став загальмований, на запитання не відповідає. При огляді: посилення жовтяничності шкіри та склер, "печінковий запах" з рота. В додаткових дослідженнях - зростання трансаміназ, тимолової проби. Призначення яких препаратів повинно бути першочерговим при цьому стані?

A. Проведення дезінтоксикаційної терапії

B. Призначення антибіотиків

C. Призначення ферментних препаратів

D. Призначення інсуліну

E. Призначення жовчогінних засобів

13 Хворому 65-ти років 2 тижні тому назад здійснена ін'єкція гідрокортизону в правий плечовий суглоб. Скарги на біль у суглобі, озноб, підвищення температури до 40oC. Лікувався самостійно, але стан погіршувався. При огляді - рука у положенні відведення, суглоб припухлий, гарячий, рух у ньому різко болісний. Яка тактика ведення хворого?

A. Консультація хірурга

B. Термінова госпіталізація до хірургічного стаціонару

C. Планова госпіталізація до хірургічного стаціонару

D. Консервативна терапія вдома

E. Спостереження у динаміці

14 Хворий приїхав із Заїру. Скаржиться на озноб, інтенсивний головний біль, біль у м'язах та попереку, нудоту, блювання. Об'єктивно: гіперемія та одутлість обличчя, шиї, петехії, "кролячі очі", іктеричність склер, фотофобія. Ps- 120/хв., гепатомегалія. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Геморагічна гарячка з нирковим синдромом

B. Жовта гарячка

C. Чума

D. Гостра печінкова недостатність

E. Малярія

15 Ви проводите в позалікарняних умовах хворому первинні реанімаційні заходи (непрямий масаж серця та дихання "рот до рота"). Протягом якого часу необхідно проводити такі заходи у випадку відсутності відновлення серцевої діяльності та функції центральної нервової системи?

A. 45 хвилин

B. 15 хвилин

C. До прибуття спеціалізованої бригади швидкої медичної допомоги

D. 30 хвилин

E. 60 хвилин

16 Жінка 52-х років госпіталізована до відділення невідкладної допомоги з епілептичним нападом. Першою дією під час надання медичної допомоги у даному випадку є:

A. Ввести в/в 5 мг діазепаму з наступним введенням фенітоїну

B. Зафіксувати язика

C. Ввести в/в струминно 50% розчин декстрози

D. Упевнитися у прохідності дихальних шляхів та достатньої оксигенації пацієнтки

E. Викликати медикаментозну пентобарбіталову кому

17 Дівчина знайдена вдома у непритомному стані. Поряд знаходилася пуста упаковка з-під ліків. Об'єктивно: АТ- 60/40 мм рт.ст., Ps- 90/хв., ЧДР- 12/хв., реакція на будь-які подразники відсутня, діаметр зіниць - 2 мм, фотореакція - відсутня; загальна м'язова гіпотонія. Куди слід госпіталізувати хвору?

A. Психіатричний стаціонар

B. Неврологічне відділення

C. Кардіологічне відділення

D. Терапевтичне відділення

E. Відділення інтенсивної терапії

18 Постраждалим на першому етапі медичної евакуації було проведене медичне сортування. Для позначення санітарам-носильникам про рішення сортувальної бригади використовуються:

A. Відривний талон медичної картки

B. Сортувальні марки

C. Евакуаційна картка

D. Первинна медична картка

E. Паспортна частина історії хвороби

19 Учень під час уроку з хімії випадково розбив колбу із сірчаною кислотою, отримав опіки кистей. Які невідкладні заходи слід здійснити?

A. Суха асептична пов'язка

B. Зрошення ран аерозолями

C. Мазева пов'язка

D. Промивання проточною водою

E. Промивання нейтралізуючими розчинами

20 Хлопчик 9-ти років, хворий на цукровий діабет, через 30 хвилин після ін'єкції інсуліну поскаржився на пітливість, слабкість, дзвін у вухах. Через декілька хвилин втратив свідомість. Які лабораторні обстеження треба призначити першочергово?

A. Визначення електролітів у крові

B. Клінічний аналіз крові

C. Визначення загального білка в крові

D. Визначення рівня цукру в крові

E. Визначення ацетону в сечі

21 Хвора 50-ти років звернулася зі скаргами на біль у правому підребер'ї, нудоту, які виникли після прийому жирної їжі та були усунуті через 6 годин спазмолітиками. В анамнезі - подібний напад болю. При сонографічному дослідженні жовчного міхура виявлено конкремент діаметром 30 мм. Яка тактика ведення хворої?

A. Застосувати екстракорпоральну літотрипсію

B. Запропонувати консервативне лікування

C. Запропонувати холецистектомію

D. Амбулаторне спостереження до наступного нападу болю

E. Застосувати медикаментозне розчинення каменя

22 Дільничний лікар викликаний до хворої 65-ти років, що раптово знепритомніла. Хвора сонлива, скаржиться на головний біль, на питання відповідає з затримкою, ліві кінцівки нерухомі. АТ- 170/100 мм рт.ст. Яка тактика ведення хворої?

A. Нормалізація артеріального тиску

B. Негайна госпіталізація до нейросудинного чи неврологічного відділення

C. -

D. Госпіталізація при погіршанні стану

E. В/в ін'єкція ноотропів і нейропротекторів

23 У жінки, якій виконано кесарський розтин з приводу відшарування нормально розташованої плаценти і геморагічного шоку, під час операції проведена гемотрансфузія. Після завершення операції виведена по катетеру сеча - "вишневого" кольору. Яке дослідження негайно необхідно для вірного встановлення діагнозу ускладнення, що виникло?

A. Виконати аналіз сечі за Нечипоренко

B. Виконати екскреторну урографію

C. Дослідити кров на гемоліз

D. Ультразвукове дослідження нирок

E. Виконати цистоскопію

24 У хворого 32-х років ранком раптово, на фоні повного здоров'я, виникли сильний біль в лівій половині грудної клітки, задишка. Об'єктивно: ЧДР- 30/хв, ціаноз, участь допоміжних м'язів в акті дихання, асиметрія грудної клітки. Над лівою легенею - тимпаніт, відсутність дихальних шумів, ослаблення голосового тремтіння. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Ателектаз легені

B. Посттравматичний пневмоторакс

C. Ексудативний плеврит

D. Піопневмоторакс

E. Спонтанний пневмоторакс

25 У 5-ти річного хлопчика через півгодини після гри з кішкою з'явилися свербіж шкіри, ділянки висипу з локалізацією на обличчі, верхніх кінцівках, грудях, животі, спині; почав наростати набряк губ, язика, виникло утруднення дихання. Призначення препаратів якої групи буде найбільш ефективним у даному випадку?

A. Антигістамінні препарати

B. Симпатоміметики

C. Холінолітики

D. Кортикостероїди

E. Симпатолітики

26 При проведенні серцево-легеневої реанімації дитині у позалікарняних умовах трахея інтубована, але венозний доступ відсутній. Який лікарський засіб може бути введено ендотрахеально?

A. Адреналін

B. Трисамін

C. Хлорид кальцію

D. Бретиліум

E. Гідрокарбонат натрію

27 Молодий хлопець під час пірнання з висоти на малу глибину вдарився головою об дно. Відпочиваючими негайно доставлений на берег в стані клінічної смерті та з ознаками травми хребта в шийному відділі. Які особливості проведення реанімаційних заходів в даній ситуації?

A. Штучне дихання проводити за методом Сильвестра

B. Штучне дихання проводити за методом Хогера-Нільсена

C. Не проводити максимального закидання голови потерпілого назад

D. Не відкривати рота потерпілого, а проводити штучне дихання рот до носу

E. Не виводити нижню щелепу потерпілого вверх та вперед

28 У жінки 39-ти років, на 4-й день після закінчення 10-ти денного курсу ампіцилінотерапії з приводу інфекції сечовивідних шляхів, з'явилися рідкі багаторазові випорожнення з домішками крові, лихоманка та біль у животі. Під час проведення ректороманоскопії виявлена гіперемія слизової сигмоподібної кишки з точковими плоскими ерозіями. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Токсичний мегаколон

B. Шигельозна суперінфекція

C. Ішемічний коліт

D. Амебіазний коліт

E. Псевдомембранозний коліт

29 Хворий 54-х років звернувся зі скаргами на раптово виниклий біль у грудній клітці, задишку, серцебиття, кашель. Об'єктивно: набухлі шийні вени, акцент ІІ тону на легеневій артерії, систолічний шум, екстрасистолія, збільшена печінка. У легенях - притуплення легеневого тону, шум тертя плеври. На ЕКГ: блокада правої ніжки пучка Гіса, SI, QIII. До якого відділення слід госпіталізувати хворого?

A. Пульмонологічне

B. Судинне

C. Хірургічне

D. Інфарктне

E. Терапевтичне

30 Звернулася вагітна жінка з терміном 10 тижнів вагітності. Скаржиться на слабкість і нудоту, біль в низу живота і правому підребер'ї, свербіж по всьому тілу. У хворої жовтяниця шкіри і склер, темний колір сечі, білий колір калу. Шість місяців тому перенесла апендектомію. Які дії НЕ ПОВИННІ проводитись в терміновому порядку?

A. Направлення до інфекційної лікарні

B. Направлення до терапевтичного відділення лікарні

C. Направлення до гастроентерологічного відділення лікарні

D. Направлення на переривання вагітності

E. Направлення до відділення патології вагітних для збереження вагітності

31 До приймального відділення госпіталізовано хлопчика 12-ти років зі скаргами на блювання, нудоту, багаторазові рідкі випорожнення, які виникли у нього приблизно через 10 годин після вживання грибів. У даному випадку госпіталізація пацієнта:

A. Необхідна лише при вираженій дегідратації

B. Необхідна лише за наявності ознак ураження печінки

C. Не потребується

D. Необхідна лише після ідентифікації виду грибів

E. Обов'язкова

32 Після опромінення до шпиталю доставлений молодий чоловік 26-ти років. Показник індивідуального дозиметра 5 Гр. Скарги на різку загальну слабкість, біль голови, нудоту, повторне блювання. Об'єктивно: на шкірі обличчя еритема, Ps- 100/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст., блювання продовжується. В якому клінічному періоді гострої променевої хвороби знаходиться хворий?

A. Період запалення

B. Період виражених клінічних проявів

C. Період вторинної реакції

D. Період первинної реакції

E. Період розпалу

33 У хворої 50-ти років, яка хворіє на гіпертонічну хворобу понад 10-ти років, на тлі стресу, раптово підвищився артеріальний тиск до 200/110 мм рт.ст. Стан супроводжувався тремтінням тіла, болем голови, тахікардією, загальним збудженням, відчуттям жару та сухості у роті. Призначення яких препаратів є найбільш обґрунтованим у цьому випадку?

A. Блокатори рецепторів ангіотензину ІІ

B. Антагоністи кальцію

C. Бета-адреноблокатори

D. Сечогінні

E. Інгібітори АПФ

34 Хворий 40-ка років отримав автодорожну політравму: закрита черепно-мозкова травма, відкритий перелом лівого стегна з ушкодженням стегнової артерії. Бригада швидкої допомоги прибула через 10-12 хвилин після травми. Об'єктивно: хворий непритомний, Ps- 116/хв., ниткоподібний, АТ- 60/40 мм рт.ст. З чого слід розпочинати реанімаційні заходи?

A. Ввести адреналін в/в

B. Провести дефібриляцію

C. Зупинити кровотечу

D. Ввести в/в рефортан

E. Зняти ЕКГ

35 У вагітної тяжкий ступінь прееклампсії. Їй призначена магнезіальна терапія. Під час моніторингу стану вагітної визначено: ЧДР- 10/хв., зникнення колінних рефлексів; погодинний діурез зменшився до 20 мл. Який препарат необхідно ввести?

A. Глюконат кальцію

B. Атропіну сульфат

C. Гідрокортизон

D. Новокаїн

E. Фуросемід

36 Біля трансформаторної будки знайдено непритомного чоловіка літнього віку. Об'єктивно: пульс на сонній артерії та дихальні рухи грудної клітки відсутні. Якими будуть Ваші дії у цьому випадку?

A. Трахеостомія

B. Нічого не робити

C. Штучна вентиляція легень та непрямий масаж серця

D. Викликати по телефону швидку допомогу

E. Внутрішньосерцева ін'єкція адреналіну

37 Хвора 37-ми років, яка хворіє на ревматичну хворобу серця та комбіновану мітральну ваду серця, після ін'єкції серцевих глікозидів знепритомніла. Об'єктивно: свідомість відсутня, пульс на променевих і сонних артеріях не визначається, дихання поверхневе, шумне. Артеріальний тиск не визначається. Тони серця не вислуховуються. Який метод діагностики буде найінформативнішим?

A. Коронароангіографія

B. Ro-графія органів грудної клітки

C. Ехо-КС

D. ЕКГ

E. Комп'ютерна томографія органів грудної клітки

38 Серцево-легенева реанімація у хворого похилого віку не ефективна, хвиля штучного пульсу на сонних артеріях не визначається, зовнішній масаж серця виконується шляхом зміщення нижньої половини груднини на 2-3 см в напрямку хребта, грудна клітка ригідна. Що необхідно для забезпечення ефективності масажу серця?

A. Здійснювати компресію грудної клітки в парастернальній ділянці з лівого боку

B. Ввести 10 мл 10% розчину хлориду кальцію внутрішньовенно

C. Збільшити зміщення груднини під час масажу до 6-7 см

D. Перейти до відкритого масажу серця

E. Збільшити зміщення груднини під час масажу до 4-5 см

39 Жінка 57-ми років хворіє на гіпертонічну хворобу протягом кількох років. Під час фізичного навантаження виникли головний біль, нудота, блювання, слабкість лівих руки та ноги. АТ- 230/120 мм рт.ст. Яка тактика лікаря відносно умов надання допомоги?

A. Лікування в денному стаціонарі при поліклініці

B. Лікування в амбулаторних умовах

C. Госпіталізація до неврологічного відділення

D. Госпіталізація до терапевтичного відділення

E. Госпіталізація до кардіологічного відділення

40 До пологового будинку із району області доставлена роділля, у якої встановлене задавнене поперечне положення плоду. Пологи тривають 28 годин. Серцебиття плода не прослуховується. Температура тіла 38,6oC. Який спосіб розродження можливий у даній ситуації?

A. Кесарів розтин

B. Поворот плоду на ніжку

C. Декапітація плоду

D. Консервативне ведення пологів

E. Краніотомія

41 У пацієнтки з набутою вадою серця під час операції кесарського розтину, на фоні гострої крововтрати біля 1,2 л., настала клінічна смерть. Після проведених реанімаційних заходів та інфузійної терапії вдалося відновити серцеву діяльність, проте зберігається стійка тахікардія і гіпотонія. Який метод обстеження найбільш точно визначатиме темп і об'єм подальшої інфузійної терапії?

A. Електрокардіографічний контроль

B. Ніякий із перерахованих

C. Ультразвукове дослідження серця

D. Контроль гемоглобіну крові

E. Контроль центрального венозного тиску

42 У хворого 92-х років на 5-й день після операції грижепластики настала зупинка серця. Чи показані цьому хворому реанімаційні заходи?

A. Лише масаж серця

B. Відмовитись від реанімаційних заходів після введення адреналіну або дефібриляції

C. Показані в повному обсязі

D. Не показані

E. Лише штучна вентиляція легень

43 Потерпілий 42-х років зазнав дії рівномірного зовнішнього гамма-опромінення та інкорпорації 131I. Первинна реакція: нудота, багаторазове блювання через кожні 30 хвилин, дворазове послаблення випорожнень на кінець другої доби. З четвертої доби загальний стан тимчасово покращився. Агранулоцитоз в периферичній крові розвинувся на 10-ту добу. З 11-ї доби відзначається тромбоцитопенія (10-20*109/л). Яка патогенетична (замісна) терапія показана в період розпалу гострої променевої хвороби?

A. Трансплантація гаплоідентичного кісткового мозку

B. Переливання тромбоцитарної маси

C. Переливання лейкоцитарної маси

D. Переливання цільної крові

E. Трансплантація HLA-ідентичного кісткового мозку

44 Після артилерійського обстрілу доставлено постраждалих з різним ступенем порушення свідомості. Яка тактика медичної бригади при евакуації?

A. Седативна терапія

B. Допомога постраждалим з запамороченням

C. Проведення сортування, уточнення неврологічного діагнозу

D. Огляд постраждалих за чергою

E. Евакуація для надання спеціалізованої допомоги

45 Юнак 17-ти років останні три тижні постійно скаржився на загальну слабкість, сильну спрагу, відсутність апетиту. За цей час помітно схуд. Під час іспиту знепритомнів. Об'єктивно: шкіра суха, холодна, тургор її знижений. Тонус очних яблук знижений. Дихання глибоке, голосне (за типом Кусмауля), у повітрі відчувається запах ацетону. ЧСС- 124/хв., АТ- 100/60 мм рт.ст. Гіпорефлексія. До якого відділення слід госпіталізувати хворого?

A. Ендокринологічне

B. Алергологічне

C. Хірургічне

D. Токсикологічне

E. Кардіологічне

46 У роділлі із вродженою вадою серця, в періоді потуг і надходження голівки в порожнину малого тазу, з'явилися ознаки набряку легень. Якою повинна бути тактика лікаря?

A. Провести інтубацію трахеї

B. Зробити кесарський розтин

C. Зробити епізіотомію

D. Накласти акушерські щипці

E. Ввести діуретики внутрішньовенно

47 Дитина 6-ти років, що хворіє на інсулінозалежний цукровий діабет, госпіталізована до дитячої лікарні в стані гіпоглікемічної коми. Яку невідкладну допомогу слід надати дитині?

A. Внутрішньовенно струминно 10% розчин глюкози

B. Внутрішньовенно струминно 20% розчин глюкози

C. Внутрішньовенно крапельно 5% розчин глюкози

D. Внутрішньовенно струминно 40% розчин глюкози

E. Внутрішньовенно крапельно 20% розчин глюкози

48 Дільничний педіатр викликаний до хворого віком 1 рік. Скарги матері на фебрильну температуру тіла, блювання до 10 разів, відсутність апетиту, випорожнення 8-10 разів, сонливість дитини. Об'єктивно: загальний стан тяжкий, шкіра мармурового відтінку, язик сухий, тім'ячко заповнене, загострені риси обличчя, тони серця ослаблені, тахікардія, тахіпноє. Діурез знижений. Сухожилкові рефлекси знижені, м'язова гіпотонія. Де повинен лікуватись даний хворий?

Соседние файлы в папке KROK-3-Lechebnoe-delo-i-pediatriya-2008