Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

akush / V-5

.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
52.22 Кб
Скачать

Вариант 5

1. При измерении дополнительных размеров таза продольный размер ромба Михаэлиса у беременной равен 8 см, поперечный – 10 см. Окружность лучезапястного сустава составляет 14 см.

Чему равна наружная конъюгата? Определите истинную конъюгату.

2. Пациентка 20 лет обратилась в женскую консультацию для определения наличия беременности. Дату последней менструации не помнит. Последние 2 месяца от беременности не предохранялась. В течение 10 дней беспокоит тошнота, появилось отвращение к мясной пище. При осмотре с помощью зеркал обращает на себя внимание цианоз слизистой влагалища и шейки матки. При бимануальном исследовании: матка в гиперантефлексии, слегка увеличена, округлая, размягчена, придатки не определяются.

Какие предположительные признаки указывают на наличие беременности?

3. Первородящая поступила с потугами по 45-50 сек., через 1,5-2 минуты, хорошей силы. В родах находится 10 часов. Данные внутреннего акушерского исследования: влагалище узкое, шейка матки сглажена, открытие полное. Вся крестцовая впадина выполнена головкой. Область лонного сочленения, седалищные ости исследованию не доступны. Плодный пузырь цел. Стреловидный шов в прямом размере таза, малый родничок спереди у лона. При потугах промежность выпячивается.

Определите местонахождение головки относительно плоскостей таза. В каком периоде родов находится роженица?

4. У беременной в сроке гестации 32 недели наблюдается несоответствие между фетометрическими размерами плода и сроком беременности. Единственный фактор риска у женщины – курение (1 пачка в течении 12 часов). Беременная отмечает учащение шевелений плода.

Уровень какого гормона следует определить для оценки состояния фетоплацентарного комплекса? Какие дополнительные методы исследования используются для оценки состояния плода?

5. У новорожденного при осмотре неонатолог выявил приведение ручки к туловищу с внутренней ротацией в плечевом суставе и пронацией в предплечье, движения кисти и пальцев остаются свободными.

Установите предварительный диагноз.

ВАРІАНТ 5

1. При вимірі додаткових розмірів таза подовжній розмір ромба Міхаеліса у вагітної дорівнює 8 см, поперечний – 10 см. Окружність лучезап’ястного суглоба – 14 см.

Чому дорівнює зовнішня кон’югата? Визначте справжню кон’югату.

2. Пацієнтка 20 років звернулася в жіночу консультацію для визначення наявності вагітності. Дату останньої менструації не пам'ятає. Останні 2 місяці від вагітності не охоронялася. Протягом 10 днів турбує нудота, з'явилася відраза до м'ясної їжі. При огляді за допомогою дзеркал звертає на себе увага ціаноз слизуватої піхви і шийки матки. При бімануальному дослідженні: матка в гіперантефлексії, злегка збільшена, округла, розм'якшена, придатки не визначаються.

Які можливі та ймовірні ознаки вказують на наявність вагітності?

3. Першороділля надійшла з потугами по 45-50 сек., через 1,5-2 хвилини, гарної сили. У пологах знаходиться 10 годин. Дані внутрішнього акушерського дослідження: піхва вузька, шийка матки згладжена, відкриття повне. Уся крижова западина заповнена голівкою. Зона лобкового зчленування, сідничні ості дослідженню не доступні. Плодовий міхур цілий. Стрілоподібний шов у прямому розмірі таза, мале тім’ячко попереду у лобкового симфізу. При потугах промежина випинається.

Визначте місцезнаходження голівки відносно площин таза. В якому періоді пологів знаходиться роділля?

4. У вагітної в терміну гестации 32 тижня спостерігається невідповідність між фетометричними розмірами плоду і терміном вагітності. Єдиний фактор ризику в жінки – паління (1 пачка сигарет протягом 12 годин). Вагітна відзначає почастішання ворушінь плоду.

Рівень якого гормону варто визначити для оцінювання стану фетоплацентарного комплексу? Які додаткові методи дослідження використовують для визначення стану плода?

5. У новонародженого при огляді неонатолог виявив приведення ручки до тулуба з внутрішньою ротацією в плечовому суглобі і пронацією у передпліччя, рухи кисті і пальців – вільні.

Встановіть попередній діагноз.

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ

ЕТАЛОНИ ВІДПОВІДЕЙ

ВАРІАНТ 5

1.Зовнішня кон’югата дорівнює 18 см.

Справжня кон’югата дорівнює: 18 – 9 = 9 см.

2. Можливі ознаки вагітності: нудота, відраза до м'ясної їжі.

Ймовірні ознаки вагітності: ціаноз слизуватої піхви і шийки матки. При бімануальному дослідженні: матка в гіперантефлексії, розм'якшена.

3. Голівка плоду знаходиться у площині виходу з малого тазу, роділля - наприкінці ІІ періоду пологів.

4. Варто визначати рівень естріолу та плацентарного лактогену.

Біофізичний профіль плоду (БПП), доплерометрія сосудів пуповини.

5. Параліч Дюшена – Ерба.

Соседние файлы в папке akush