Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корольов / ТЕК_курсова.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
330.75 Кб
Скачать

Програма курсу та методичні вказівки

до виконання курсової роботи з навчальної дисципліни

" Теорія електричних кіл та сигналів "

для студентів заочної форми навчання

Київ - 2014

Навчальна дисципліна "Теорія електричних кіл та сигналів" є однією з базових дисциплін при підготовці фахівців для напряму 6.050903 Телекомунікації.

Науковим фундаментом дисципліни є закони теорії електричних кіл, методи аналізу та синтезу електричних кіл, математичний опис електричних сигналів.

Механізмом реалізації кінцевої мети – є комплексне застосування лекційних, практичних, лабораторних та самостійних занять. При цьому використовується кредитно-модульний принцип побудови навчальної дисципліни.

1. Мета і завдання курсу

Метою дисципліни "Теорія електричних кіл та сигналів " є вивчення фізичних процесів в електричних колах; вивчення основних законів теорії електричних кіл; оволодіння математичними методами аналізу та синтезу електричних кіл , математичним поданням аналогових та дискретних сигналів.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні

ЗНАТИ:

  1. Фізичну сутність процесів в лінійних електричних колах в сталому та перехідному режимах.

  2. Основні властивості та кількісні характеристики елементів та електричних кіл.

  3. Методи розрахунку електричних кіл в сталому і перехідному режимах.

  4. Методи синтезу електричних фільтрів.

  5. Основні типи сигналів та їх характеристики.

ВМІТИ:

  1. Налагоджувати та вимірювати особисто чи у групі фахівців окремі електронні вузли та блоки, використовуючи знання теорії електричних кіл та сигналів.

  2. Розробляти особисто чи у складі групи фахівців технічну та проектну документацію до проекту засобів електрозв’язку використовуючи знання методів розрахунку електричних кіл та сигналів.

БУТИ ОЗНОЙОМЛЕНИМИ:

  1. Із сучасними методами аналізу і синтезу лінійних електричних кіл.

  2. Із напрямками розвитку теорії сигналів, перспективними типами сигналів.

2. Зміст

Блок змістовних модулів 1

Аналіз електричних кіл при гармонічній дії

Змістовний модуль 1.1 Основні поняття та закони електричних кіл.

Електричні кола та схеми їх заміщення. Закони електричних кіл.

Змістовний модуль 1.2 Аналіз електричних кіл символічним методом.

Електричні кола при гармонічному збудженні. Закони електричних кіл в комплексній формі. Еквівалентні перетворення електричних кіл. Еквівалентні перетворення джерел напруги та струму. Потужності в електричних колах. Аналіз електричних кіл за методом еквівалентного генератора, методом вузлових напруг, методом контурних струмів.

Змістовний модуль 1.3 Частотний метод аналізу електричних кіл .

Частотні характеристики електричних кіл. Комплексні функції. Різновидності комплексних функцій. Амплітудно-частотні та фазо-частотні характеристики найпростіших електричних кіл

Змістовний модуль 1.4 Резонанс в електричних колах.

Послідовний та паралельний коливальні контури. Коливальні контури з неповним включенням. Загальні відомості про системи зв’язаних коливальних контурів. Частотні характеристики двох зв’язаних коливальних контурів. Смуга пропускання. Система зв’язаних коливальних контурів послідовного живлення.

Змістовний модуль 1.5 Аналіз нелінійних електричних кіл.

Класифікація нелінійних кіл і нелінійних елементів. Апроксимація характеристик нелінійних елементів. Для бігармонічного коливання на нелінійний резистивний елемент

Змістовний модуль 1.6 Перехідні процеси в електричних колах.

Перехідні процеси в електричних колах. Закони комутації та початкові умови. Сутність операторного методу. Операторне зображення часових функцій. Перехідні та імпульсні характеристики електричних кіл. Вільні коливання в окремих коливальних контурах. Методи визначення реакцій електричного кола за допомогою інтегралів закладання.

Змістовний модуль 1.7 Дискретні кола.

Диференціюючи та інтегруючі кола. Перехідні, імпульсні та частотні характеристики диференціюючи кіл. Перехідні, імпульсні та частотні характеристики інтегруючих кіл.

Змістовний модуль 1.8 Теорія двох і чотириполюсників.

Рівняння передачі і системи власних параметрів чотириполюсників. Власні параметри чотириполюсників. Системи параметрів холостого ходу та короткого замикання. Еквівалентні чотириполюсники. Характеристичні параметри чотириполюсників. Робочі параметри чотириполюсників. Трансформатори з лінійними характеристиками. Задача синтезу електричних кіл та етапи її вирішення. Задача реалізації реактивних двополюсників. Реалізація чотириполюсників.

Блок змістовних модулів 2

Соседние файлы в папке Корольов