Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ПР БЖД 2007.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
15.54 Mб
Скачать

5. Порядок проведення роботи

Після перевірки знань у студентів за матеріалом практичного заняття викладач пропонує кожному студенту провести самооцінку нахилів та спрямованості інтересів у наступній послідовності:

1. Викладач пропонує студентам відкрити протоколи з підготовленими таблицями і зачитує за п. 3.3.1 по черзі 20 пар тверджень, позначених індексами а або б. Наприклад, перша пара 1/а або 1/б.

2. Студент кожен раз, вивчивши обидва твердження, знаком «+» позначає привабливіше в табл. 1 (у стовпці “Номер пар тверджень/їх індекси” знаходить привабливіше твердження, наприклад,1/аі рядом у стовпці “Привабливіше твердження” проставляє знак «+»).

3. Викладач зачитує за п. 3.3.2.2. запитання.

4. Студент відповідно до вказаного пункту заповнює табл. 2 і підраховує загальну кількість знаків «+», або «-» у кожному стовпці.

5. Формулювання висновків виконаної роботи студент робить самостійно за результатами підрахування кількості знаків «+» в кожному вертикальному рядку (табл. 1) і загальної кількості знаків «+» або «-» в кожному стовпці табл. 2.

6. Висновки по роботі студент пред'являє викладачу для перевірки і оцінки за кредитно-модульною системою (КМС).

Практична робота № 2 Перша медична допомога потерпілим

1. Мета і завдання роботи

Мета: навчити студентів самодопомозі та взаємодопомозі в надзвичайних ситуаціях.

Завдання: отримання практичних навиків надання першої медичної допомоги.

2. Завдання на підготовку до практичної роботи

Студент повинен вивчити теоретичний матеріал у відповідності до списку наведеної літератури. Підготувати протокол виконання роботи. В протоколі вказати назву, мету, завдання роботи. Коротко викласти відповіді на питання для самоперевірки (№ 1-20), які наведені в методичних вказівках (МВ).

Знати: мету, завдання і зміст майбутньої роботи, порядок надання допомоги та реанімаційних заходів потерпілому.

Уміти:аналізувати ситуацію, що привела до нещасного випадку, оцінювати стан потерпілого за ознаками пошкоджень та визначати порядок дії для надання допомоги.

Список літератури

1. Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи „Перша медична до-

помога потерпілим”.

2. Купчик М.П. та ін.. Основи охорони праці. – К.: Основа, 2000. – 416 с.

3. Гандзюк М.П. ., Желібо Є.П., Халімовський М.О. Основи охорони праці. –

К.: Каравела, 2003. – 408 с.

4. Катренко Л.А., Пістун І.П. Охорона праці в галузі освіти. – Суми.: Універси-

тетська книга, 2001. – 339 с.

3. Загальні положення

3.1. Сучасні заходи медичної допомоги потерпілому.

Розрізняють наступні види допомоги: перша медична, долікарська, перша лікарська, кваліфікована і спеціалізована.

Перша медична допомога (ПМД) - заходи, що мають за мету порятунок життя травмованого або попередження появи важких наслідків ураження і виникнення ускладнень. Надається безпосередньо на місці події як самодопомога або свідком випадку.

Долікарська допомога доповнює дії, що надавалися при ПМД і має своїм основним призначенням боротьбу із розладами, загрозливими для життя, попередження травматичного шоку і боротьбу з ним. Надається фельдшером.

Перша лікарська допомога має наступні основні задачі: профілактику шоку і боротьбу з ним; усунення безпосередньо загрозливих для життя наслідків ураження (кровотечі, розлад дихання та ін.); попередження розвитку інфекції в рані; підготовку до подальшого транспортування. Надається лікарем.

Кваліфікована медична допомога має задачу усунення важких загрозливих для життя наслідків уражень, боротьбу з ускладненнями і їх профілактику, а також створення найбільш сприятливих умов для подальшого лікування. Надається лікарем (хірург чи терапевт).

Спеціалізована медична допомога - вищий вид кваліфікованої медичної допомоги, що передбачає найбільш повне й широке використання останніх досягнень медичної науки і практики лікування потерпілих. Надається лікарями - фахівцями в спеціалізованих лікувальних установах із застосуванням необхідного медичного оснащення.

З розглянутих заходів медичної допомоги особливу увагу потрібно приділити першій медичній допомозі, яка обумовлює ефективність наступних.

3.2. Вимоги до особи, яка надає першу медичну допомогу.

3.2.1. Особа, яка надає ПМД, повинна знати:

  • ознаки порушень життєво важливих систем організму;

  • правила, методи, прийоми надання ПМД стосовно характеру отриманого потерпілим ушкодження;

  • способи транспортування потерпілих.

3.2.2. Особа, яка надає ПМД, повинна вміти:

  • користуватися аптечкою швидкої допомоги та використовувати підручні засоби при наданні ПМД;

  • оцінити стан потерпілого та визначити, якої допомоги в першу чергу він потребує;

  • правильно здійснювати весь комплекс екстреної реанімаційної допомоги: забезпечувати вільну прохідність дихальних шляхів; виконувати штучне дихання („з рота в рот”, „з рота в ніс”), закритий масаж серця; тимчасово зупиняти кровотечу шляхом накладення джгута чи стискуючої пов'язки; оцінювати ефективність і при необхідності коректувати реанімаційні заходи з урахуванням стану потерпілого;

  • накладати пов’язку при ушкодженні тіла людини (опіках, обмороженні, пораненні);

  • іммобілізувати ушкодження частини тіла шляхом накладання косинки, пов'язки та транспортної шини при переломах кісток, вивихах, забитих місцях і розтягнення зв’язок;

  • використовувати підручні засоби при перенесені та транспортуванні потерпілого;

  • надавати допомогу при ураженні електричним струмом, при утопленнях, тепловому, сонячному ударі, при гострих отруєннях, втрати свідомості;

  • визначити необхідність виклику швидкої медичної допомоги, медичного працівника, евакуювати постраждалого випадковим транспортом.

3.3. Послідовність надання ПМД:

  • усунути вплив дії факторів, що загрожують здоров'ю і життю людини;

  • оцінити стан потерпілого;

  • надати допомогу на місці;

– постійно контролювати стан потерпілого, продовжуючи підтримувати життєві функції його організму;

– організувати доставку потерпілого в медичний заклад.