Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ПР БЖД 2007.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
15.54 Mб
Скачать

3. Загальні положення

Насиченість сучасного виробництва високоенергетичними, вибухонебезпечними технологіями і матеріалами, значне зростання енергоозброєнністі людини у побутових умо­вах різко підвищили пожежну небезпеку. За цих умов збільшується потенційна загроза займань.

3.1. Необхідні умови виникнення процесу горіння: наявність горючої речовини, окислювача і джерела запалювання.

Горючі речовини здатні самозайматися, а також спалахувати, тліти чи обвуглюватися від джерела запалювання та самостійно горіти після його видалення. Окислювачем може бути не тільки кисень повітря, але і хлор, фтор, сірка, азотна кислоти, бертолетова сіль та інші речовини. Горюча речовина і окислювач створюють горючу систему, а джерело запалювання викликає в ній процес горіння.

Залежно від агрегатного стану й особливостей горіння різних горючих речовин і матеріалів пожежі, відповідно до „Правил пожежної безпеки в Україні” [2, стор. 243], діляться на класи, табл. 1.

Таблиця 1 - Класи пожеж

Клас пожеж

Пожежі:

А

горючих твердих речовин, переважно органічного походження, горіння яких супроводжується тлінням (деревина, текстиль, папір, тощо)

В

горючих рідин або твердих речовин, які розтоплюються

С

газів

Д

металів та їх сплавів

(Е)*

електроустановок.

Примітка: *Додатковий клас, прийнятий у “Правилах пожежної безпеки в Україні” для позначення пожеж, пов’язаних з горінням електроустановок.

3.2. Пожежогасіння - комплекс заходів, спрямованих на ліквідацію пожежі.

Комплекс заходів реалізується застосуванням наступних способів припинення процесу горіння:

1. Охолодження об'єкта горіння (палаючої речовини) базується на тому, що горіння речовини можливе тільки тоді, коли температура її верхнього шару вища за температуру його запалювання. При її зниженні нижче температури запалю­вання горіння припиняється.

2. Припинення або зниження концентрації кисню і пальних речовин у зоні горіння базується на здатності речовини горіти при вмісті кисню у атмосфері більше 14-16% за об'ємом. Зі зменшен­ням кисню в повітрі нижче вказаної величини полум'яне горіння припиняється, а потім припиняється і тління внаслідок зменшення швидкості окиснення. Зменшення концентрації кисню досягається введенням у повітря інертних газів та пари зовні або розведенням кисню продуктами горіння (у ізольованих приміщеннях).

3. Ізоляція об'єкта горіння від повітря ґрунтується на припиненні надходження кис­ню повітря до речовини, що горить. Для цього застосовують різні ізолюючі вогнегасні речовини (хімічна піна, порошок та інше).

4. Хімічне гальмування реакцій полягає у введенні в зону горіння галоїдно-похідних речовин (бромисті метил та етил, фреон та ін.), які при попаданні у полум'я розпадаються і з'єднують­ся з активними центрами, припиняючи екзотермічну реакцію, тобто виділення тепла. У результаті цього процес горіння припиняється.

5. Механічне гасіння полум'я забезпечується застосуванням сильного струменя води, порошку чи газу.

6. Вогнеперешкода заснована на створенні умов, за яких полум'я не поширюється через вузькі канали, переріз яких менше критичного.