Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

BZhD_testi_i_td / tema prakt zan

.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
54.95 Кб
Скачать

Тематика практичних занять з дисципліни «БЖД»

на 2012/2013 навчальний рік

Тема практичного заняття 1: Здоровий спосіб життя: визначення, значення, засади формування

Розгляд поняття «здоровий спосіб життя» у співвідношенні тріади: ЗДОРОВ’Я = ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ + КУЛЬТУРА ЗДОРОВ’Я.        Розгляд здоров'я не лише як ресурсу, а як мети життя. Основні засади здорового способу життя, його значення для стабільного розвитку суспільства. Особливості формування здоров’я молоді в Україні перехідного періоду.

Тема практичного заняття 2: Концепція допустимого ризику. Принципи забезпечення безпечної діяльності.

Поняття про ризик. Оцінка рівня ризику. Методи визначення ризику. Види ризику. Матриця оцінки ризику. Екстремальні ситуації як ситуації багатофакторних небезпек. Методика розв'язання типових задач.

Тема практичного заняття 3: Виробничий, побутовий і дорожньо-транспортний травматизм

Види та ознаки кровотеч. Способи тимчасової зупинки кровотеч –артеріальних, венозних, капілярних.. Зупинка носової кровотечі.

Транспортна іммобілізація при переломах кінцівок, черепа, хребта, ребер, кісток тазу.

Накладання пов’язок на рани. Види пов’язок. Правила бинтування. Основні типи бинтових пов’язок. Пов’язки на голову, шию, грудну клітку, ділянки живота і тазу, на верхні та нижні кінцівки. Використання підручного матеріалу для пов'язок.

Тема практичного заняття 4: Основи реанімації

Поняття про термінальні стани. Визначення ознак життя. Покази до проведення штучного дихання і закритого масажу серця. Методика проведення штучного дихання способом “з рота в рот” і непрямого масажу серця одним і двома рятівниками з використанням манекену.

Тема практичного заняття 5: Моніторинг хімічної небезпеки

Основні поняття щодо оцінки хімічної обстановки. Методика оцінки хімічної обстановки при аваріях на хімічно небезпечних об'єктах. Методика розв'язання типових задач.

Тема практичного заняття 6: Моніторинг радіаційної небезпеки

Основні поняття щодо оцінки радіаційної обстановки. Оцінка радіаційної обстановки при аваріях на радіаційно небезпечних об'єктах та при застосуванні сучасних засобів ураження. Методика розв'язання типових задач.

Тема практичного заняття-семінару 7: Алкоголізм, наркоманія, токсикоманія, лудоманія, тютюнопаління

Медико-біологічні та психологічні причини алкоголізму, наркоманії, токсикоманії, тютюнопаління. Вплив алкоголю, паління, і наркотиків на здоров’я і працездатність людей різного віку. Токсикоманія. Лудоманія. Перша допомога при отруєннях алкоголем і наркотичними речовинами. Профілактика шкідливих звичок. Методи протидії залученню до тютюнопаління, вживання алкоголю та наркотиків. Профілактика інших шкідливих звичок - ігроманії.

Тема практичного заняття 8: Статеве виховання як основа формування здорової сім'ї та профілактики хвороб, що передаються статевим шляхом. Проблеми планування сімї. Формування сексуальної культури в умовах навчального закладу

Особливості формування здоров'я молоді в Україні в умовах переходу економіки до ринкових відносин. Медико-соціальні аспекти статевого виховання молоді на сучасному етапі. Теоретичні основи статевого виховання та створення повноцінної, здорової сім’ї. Структурно-функціональна модель формування сексуальної культури поведінки в умовах начального закладу.

Тема практичного заняття 9: Безпека в умовах кримінальної злочинності і тероризму.

Причини зростання злочинності. Зброя для самозахисту. Правила особистої безпеки в криміногенних ситуаціях. Визначення тероризму, його особливості на сучасному етапі. Відомі терористичні організації та найбільш поширені види терористичних актів. Правила поведінки у ситуації “заручник”.

Соседние файлы в папке BZhD_testi_i_td