Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.43 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 21

Тема: Автоматизація обліку фінансово - розрахункових операцій.

Мета: Навчитись формувати й проводити банківські та касові операції. Вчитись виконувати заповнення касових документів в системі «1С:Підприємство»; виконувати формування звіту касира.

Матеріально-технічне оснащення робочого місця: комп'ютери, інструкційні карти.

Теоретичні відомості Банківські операції

Між підприємствами, установами, організаціями розрахунки здійснюються переважно в безготівковій формі. Безготівкові розрахунки проводяться шляхом перерахування (переводу) коштів з розрахункового рахунку платника на рахунок одержувача за допомогою розрахункових банківських операцій.

Розрахунковий банківський рахунок використовується підприємством для прийому й передачі наявних коштів, здійснення всіх видів безготівкових розрахунків: надходження коштів за реалізацію готової продукції, виконання робіт і послуг, кредити, оплата постачальникам, погашення заборгованості в бюджет та ін.

Прийом і видача грошей або безготівкових перерахувань виконуються банком на підставі документів: платіжне доручення, оголошення на внесок готівкою, чек.

Підприємство одержує від банку виписку зі свого розрахункового рахунку, що містить перелік операцій, зроблених за певний період часу із вказівкою зарахованих і списаних сум. До виписки банку додаються документи, отримані від самого підприємства, а також від інших підприємств і організацій, на підставі яких зроблені операції.

Для обліку наявності й руху грошових коштів на банківських розрахункових рахунках використовується активний рахунок 31 «Розрахунковий рахунок». Дебетове сальдо рахунку показує поточний залишок вільних коштів підприємства. Суми зарахованих на розрахунковий рахунок коштів, надходження готівки з каси відображаються по дебетовій стороні рахунку 31. Списання сум з розрахункового рахунку, а також суми, отримані підприємством готівкою в касу, відображаються по кредитовій стороні рахунку. Підставою для бухгалтерських записів є виписка з розрахункового рахунку.

У системі «1С: Бухгалтерія 8» на рахунку 31 ведеться аналітичний облік у розрізі субконто виду «Розрахункові рахунки». Даному виду субконто відповідає довідник «Банківські рахунки», що містить реквізити банків і розрахункових рахунків організації.

Касові операції

Для приходу, зберігання й видачі наявних коштів підприємство має касу. Розглянемо касові операції і їхнє документальне оформлення.

Прихід наявних коштів у касу оформляється прибутковим касовим ордером, що підписується головним бухгалтером або іншою уповноваженою особою. Особі, що вносить наявні кошти, видається квитанція до прибуткового ордера, підписана головним бухгалтером і касиром.

Видача готівки виконується по видаткових касових ордерах або іншим належним чином, оформленим документам: платіжним відомостям, рахунковим листкам, рахункам і ін.

По завершенні операцій касир зобов'язаний підписати видаткові й прибуткові касові ордери, а прикладені до них документи погасити написом або штампом «Отримано» - на прибуткових документах, «Оплачено» - на видаткових документах з обов'язковою вказівкою дати. У такий же спосіб погашаються й касові ордери.

Кожному прибутковому й видатковому касовому документу привласнюється порядковий номер, а самі документи реєструються в Журналі документів.

Окрім виписки касових ордерів, в обов'язок касира входить ведення касової книги. Записи в касову книгу проводяться відразу після одержання або видачі грошей. Наприкінці дня касир зобов'язаний підрахувати підсумки операцій за день, вивести залишок грошей у касі й передати в бухгалтерію звіт із прибутковими й видатковими касовими документами.

Для обліку наявності й руху наявних коштів використовується активний рахунок 30 «Каса». Суми приходу коштів у касу відображаються по дебетовій стороні рахунку, видачі - по кредитовій.

Для закордонних службових відряджень організація обліку наявних коштів на рахунку 30 ведеться в розрізі двох субрахунків - «Каса в національній валюті» і «Каса у валюті».

Соседние файлы в папке коледж (лабораторні з ІС фінанси)