Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій ТЕХНІЧНИЙ СЕРВІС В АПК 1 із 2. Михайло Колісник.doc
Скачиваний:
1026
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

4. Заходи зі зменшення зношування

Важливу роль для зниження інтенсивності зношування і підвищення придатності до експлуатації більшості тертьових деталей і спряжень відіграє зменшення сил тертя. Зокрема, за рахунок мащення пар тертя. Отже, для забезпечення довговічності роботи важливим є своєчасне і якісне проведення технічного обслуговування і нормальне використання сільськогосподарської техніки, її ремонт.

До заходів за зменшення зношування можна віднести: застосування паливно-мастильних матеріалів, указаних у заводських інструкціях; підбір (навчання) механізаторів відповідної кваліфікації; нанесення на поверхню деталі твердих покриттів (гальванічним і електроіскровим нарощуванням, наплавленням, напіканням і т. ін.); зміцнення поверхні деталі термохімічними способами, накатуванням, наклепуванням (створення напруги стиску на поверхні деталі); ретельна механічна обробка, яка б відновила точність розмірів і взаємне розміщення ,конструктивних елементів деталі, шорсткість поверхонь тертя.

Зменшення зношування в часі досягається дотриманням технічних умов на складання, обкатку і випробування та контроль якості діагностування, обслуговування і ремонту машин.

Дисциплінує процес виконання заходів зі зменшення зношування дотримання вимог виробничих і технологічних процесів, які регламентовані єдиною системою технологічної документації (ЄСТД).

Контрольні питання.

1. Назвіть різновиди механічного зношування та їх причини.

2. Які пошкодження і деформації деталі відбуваються, крім механічних (від тертя)?

3. Поясніть графік закономірності зношування деталей в рухомих спряженнях.

4. Поясніть графік закономірності зношення деталей в нерухомих спряженнях.

5. на які параметри поділяються деталі спряження в залежності від розмірів, відхилень від геометричної форми та зазорів?

6. назвати основні заходи зменшення зношування.

    1. Граничні стани машин і обладнання, критерії їх визначення

  1. Загальні відомості про граничні стани машин

Граничний стан – це стан, при якому подальше використання об’єкту за призначенням неприпустиме або недоцільне.

Причинами недоцільності або неприпустимості використання машин (об’єкта) за призначенням може бути неможливість безпечної робти або невисока ефективність експлуатації, а також значні затрати на ремонт.

Граничні стани встановлюють на підставі критеріїв (при знаків або сукупності признаків): технологічних, технічних та техніко-економічних.

  1. Критерії визначення граничних станів

Технологічні критерії – сукупність при знаків, що проявляються в порушенні вихідних конструктивних і технологічних регулювань внаслідок несвоєчасного контролю.

Наприклад: несвоєчасний контроль та регулювання натягу паса вентилятора призводять до зміни ряду при знаків нормальної роботи двигуна – погіршення теплового режиму, прискорення процесу відкладення накипу, утворення нагару, погіршення умов мащення підшипників колінчастого валу і передчасного розбирання двигуна. До аналогічних наслідків прозводить несвоєчасне регулювання механізму газорозподілу, вузлів паливної апаратури, зчеплення, головної передачі, вузлів ходової частини й керування, несвоєчасне очищення повітряних, паливних і оливних фільтрів та підтягування кріплень і вузлів.

Технічні критеріїсукупність при знаків, що проявляються в зміні розмірів, геометричної форми, виникнення дисбалансу та биття внаслідок зміни величини зазору і натягу, взаємного положення деталей, вібрації, нагрівання, тощо.

Наприклад: граничне значення параметра «зазор у підшипниках колінчастого вала» зумовлене в більшості випадків технічними факторами – запобігання виникнення напівсухого тертя в цьому спряженні.

Техніко-економічні критерії – сукупність при знаків, що вказують на технічну можливість і економічну доцільність способів забезпечення параметра технічного стану.

Наприклад:

1) граничне значення параметра «потужність двигуна» ґрунтується в основному на економічних факторах – зниженні продуктивності тракторного агрегату, збільшення витрат палива, тощо; (проте двигун є цілком робото здатним так як граничним значенням потужності двигуна тепер вважають 92% від початкового (номінального)значення).

2) граничне значення параметра «зазору підшипника колінчастого валу» зумовлюється економічними критеріями, бо занадто жорсткий допуск на величину граничного зазору призводить до збільшення грошових витрат всього комплексу деталей.