Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій ТЕХНІЧНИЙ СЕРВІС В АПК 1 із 2. Михайло Колісник.doc
Скачиваний:
1024
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

3.То тракторів по завершенні експлуатаційної обкатки

Після закінчення експлуатаційної обкатки виконують такі роботи:

  • оглядають (візуально) і очищають трактор від бруду;

  • перевіряють і в разі необхідності регулюють натяг пасів приводів вентилятора, генератора, а також компресора (Т-150К і К-701), тиск повітря в шинах, зазори між клапанами і коромислами двигуна, муфту зчеплення, механізми керування трактором і гальма;

  • виконують технічне обслуговування повітроочисника; перевіряють і, якщо потрібно, поновлюють герметичність повітроочисника, підтягують зовнішні кріплення складових частин (в тому числі кріплення головки блока двигуна);

  • перевіряють батареї акумуляторів, очищають їх поверхні, клеми, наконечники проводів, вентиляційні отвори в пробках, доливають дистильовану воду;

  • зливають осад з фільтрів грубої очистки палива, оливи що зібралась в гальмівних відсіках заднього моста і збільшувача крутного моменту, конденсат з повітряних балонів; очищають відцентровий оливоочисник;

  • змазують складові частини трактора відповідно до таблиці і карти мащення;

  • замінюють оливу в двигуні і його складових частинах, в силовій передачі (при відсутності фільтра для очищення оливи);

  • оглядають і прослуховують в роботі складові частини трактора;

  • промивають систему мащення двигуна при непрацюючому двигуні. Усувають виявлені несправності.

Після закінчення обкатки оглядають і прослуховують двигун, силову передачу і ходову систему, проводять перше технічне обслуговування. Головний інженер (механік) господарства складає акт про правильність обкатки, про виявлені і ліквідовані несправності і робить відповідний запис у паспорті машини. Протягом наступних 100—120 год трактор має перебувати під особливим наглядом.

4.Особливості обкатки комбайнів та простих сільськогосподарських машин

Обкатка зернозбиральних комбайнів. Зернозбиральні комбайни обкатують перед експлуатацією на холостому ходу і під навантаженням протягом 34 год, самохідні комбайни — на стаціонарі і в русі.

Двигун обкатують на холостому ходу при малих, середніх і нормальних обертах колінчастого вала. На стаціонарі обкатку всіх комбайнів ведуть при малих обертах з поступовим збільшенням їх до нормальних. Зернозбиральний комбайн перед обкаткою перевіряють, підтягують кріплення, ланцюги, паси, регулюють муфти, потім змащують підшипники кочення і ковзання. При опущених підбарабаннях і відкритих нижніх кришках елеваторів установлюють у робоче положення вивантажувальний пристрій. Повертають ломиком вал барабана молотарки і переконуються, чи не заїдають барабан, планки мотовила, спіралі шнека тощо.

Після обкатки двигуна обкатують молотарку і встановлюють зазор між підбарабанням і барабаном. На ходу комбайна контролюють роботу гідравлічної системи при підйомі й опусканні мотовила і жатки, роботу варіатора швидкості, перевіряють і в разі потреби регулюють різальний апарат, натяг пружин механізму врівноваження і шпренгелів мотовила.

Обкатка причіпних комбайнів. Причіпні комбайни обкатують спочатку без навантаження на малій частоті обертання ВВП і поступово доводять її до нормальної (робочої), стежачи весь час за роботою механізмів. Періодично (табл. 32) відключають ВВП, зупиняють трактор і перевіряють нагрівання підшипників, підтягують послаблені паси і ланцюги, перевіряють кріплення.

Після обкатки комбайна без навантаження і усунення виявлених несправностей приступають до обкатки в полі під навантаженням. Для цього вибирають рівну, чисту від бур'янів ділянку поля. Починають обкатку при збиранні врожаю на менших швидкостях руху трактора (з першої передачі) і номінальній частоті обертання ВВП. Протягом перших двох годин обкатки періодично через певний час зупиняють агрегат і перевіряють нагрівання вузлів тертя, натяг приводних ланцюгів, пасів і транспортерів, кріплення складових частин і деталей. Додатково змащують підшипники шарнірів карданної передачі, шатуна, привода різального апарата, транспортерів тощо.

У процесі обкатки комбайн, повністю регулюють і готують до повного навантаження в експлуатаційних умовах.

Таблиця 32 Режим обкатки комбайнів

Комбайн

На холостому ходу

З навантаженням

Разом, год

На стаціонарі

Під час руху

тривалість обкатки, год

періодичність перевірки технічного стану вузлів, хв

передача

тривалість обкатки, год

передача

тривалість обкатки, год

Зернозбиральний

3,0

20

ІІ--Ш

1,0

І

30,0

34,0

Кукурудзозбиральний

2,0

10

-

-

І

8,0

10,0

Силосозбиральний

0,5

10

-

-

І

2,0

2,5

Бурякозбиральний

0,5

10

-

-

ІІ

5,0

5,5

Картоплезбиральний

0,5

10

-

-

І

2,0

2,5

Обкатка сільськогосподарських машин. На ґрунтообробних машинах (плуги, лущильники, борони, культиватори та ін.) після підтягування і змащування всіх кріплень виконують необхідні регулювання. Потім обкатують машини на першій і другій передачах на рівній зораній ділянці. Під час обкатки перевіряють роботу механізмів і усувають виявлені несправності. Перед обкаткою сівалок контролюють надійність їхніх кріплень, справність висівних апаратів, насіннє- і тукопроводів, насінних ящиків, сошників і передавальних механізмів, змащують усі точки змащування. Рядкові сівалки обкатують протягом 2 год при русі трактора на першій і другій передачах; квадратно-гніздові сівалки і картоплесаджалки — по півгодини на першій і другій передачах. При цьому перевіряють стан підйомного механізму, сошників, роботу висівного апарата і механізму передачі.

Таблиця 33 Режим обкатки основних сільськогосподарських машин

Сільськогосподарські машини

Тривалість обкатки, хв

на стаціонарі від ВВП трактора

під час руху трактора на передачах

250-300 об/хв

540 об/хв

І

ІІ

ІІІ

Плуги, дискові лущильники, борони і культиватори

-

5-10 проходів по 200м

-

-

Рядкові сівалки

-

-

60

60

-

Квадратно-гніздові сівалки

-

-

30

30

-

Картоплесаджалки

-

-

30

30

-

Валкові (рядкові) жатки

10

30

30

30

-