Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
22.56 Кб
Скачать

До Солом’янського районного суду

міста Києва

Позивач: Петренко Ганна Петрівна

вул. Гарматна 10, кв. 56

Відповідач: Петренко Петро Іванович

вул. Донецька 20, кв.44

Позовна заява

про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини

10 вересня 2010р. померла  Петренко Галина Миколаївна. Після її смерті відкрилась спадщина на все належне їй майно, в тому числі на квартиру, що знаходиться за адресою Єриванській 10 кв.77

10 серпня 2010 р. було складено заповіт, посвідчений  завідувачем Київської державної нотаріальної контори за реєстровим номером 236 (копія додається), за яким все належне спадкодавцю майно вона заповіла мені.

Маючи намір прийняти спадщину,  я звернулась до Київської  державної нотаріальної контори до державного нотаріуса Ворожбита М.О.. Проте, у прийнятті заяви мені було відмовлено в зв’язку з пропуском встановленого законодавством строку на прийняття спадщини (шість місяців). При цьому мені було роз’яснено, що питання про визначення додаткового строку для подання заяви може бути вирішено судом.

Однак, вказаний строк для прийняття спадщини був пропущений мною з поважних причин.

Зокрема:

Від народження я проживаю у місті Києві. Це підтверджується свідоцтвом про народження (копія додається) та відміткою про реєстрацію місця проживання в паспорті(копія додається).

З 10 травня 2006 року стан мого здоров’я різко погіршився, що вимагало періодичного обстеження і лікування. Це підтверджується наступними документами:

- довідка про виклик бригади швидкої допомоги від 10 травня 2010 року (копія додається);

- медичною карткою амбулаторного хворого (копія додається);

- протоколом УЗД від 15 травня 2010 року (копія додається);

- протоколом ЕГДС № 50 від 01 березня 2010 року (копія додається);

- протоколом обстеження від 22 травня 2010 року (копія додається);

- виписка з медичної картки амбулаторного хворого від 22 травня 2010року (копія додається);

Внаслідок цього мені протипоказані тривалі поїздки.

Враховуючи наведене, я не мала змоги часто провідувати спадкодавця, а телефону у неї не було.

Про смерть останньої я довідалась наприкінці червня 2009-го року від  Петренка Петра Івановича– мого троюрідного брата. Від нього ж я і довідалась про наявність заповіту, за яким все майно померлої вона заповідала мені. При цьому  Петренко Петро Іванович надав мені копію заповіту, а оригінал заповіту надати відмовився. Так само відмовився надати свідоцтво про смерть  Петренко Галини Миколаївни або його копію.

З наведеного випливає, що встановлений статтею 1270 Цивільного кодексу України строк на прийняття спадщини пропущений з поважних причин, а саме: необізнаність про смерть Петренко Галини Миколаївни та  необізнаність про існування заповіту.

Відповідно до ч.3 ст.1272 Цивільного кодексу України (далі – ЦК) за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Додатково пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України " Про судову практику у справах про спадкування" передбачено, що у випадку коли особа, яка прийняла спадщину в установлений законом строк, вона може звернутися до суду з позовною заявою  про  визначення додаткового  строку  для  прийняття спадщини відповідно до частини третьої  статті  1272  ЦК (абз.1 п. 24 Постанови). При цьому, при відсутності інших спадкоємців  за  заповітом  і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також  відмови  від  її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів  місцевого  самоврядування  за місцем відкриття спадщини (абз.2 п. 24 Постанови).

Як слідує із заповіту жодним іншим спадкоємцям, крім мене, [П.І.Б. спадкодавця] нічого не заповідала. Крім того, відповідно до усних пояснень завідувачки [назва] державної нотаріальної контори  [П.І.Б. нотаріуса], станом на [дата] жодних заяв про прийняття спадщини за вказаним спадкодавцем подано не було.

Враховуючи наведене, відповідачем по даній справі є виконавчий комітет [місто] міської ради.

В зв’язку з наведеним, керуючись ст.ст. 3, 109 ЦПК, ст. 1272 Цивільного кодексу України,

прошу суд:

1. Прийняти дану позовну заяву до розгляду.

2. В порядку підготовки справи до розгляду:

а).витребувати в Київської  державної нотаріальної контори вул. Червоноармійська 10, оригінал примірника заповіту від  10 серпня 2010 р.;

б).витребувати в Відділ реєстрації актів цивільного стану міста Києва міськрайонного управління юстиції вул. Ушинського 10 відомості про смерть Петренко Галини Миколаївни 1919 року народження.

3. Позовні вимоги задоволити.

4. Визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті  Петреко Галини Миколаївни на два місяці, після набрання рішенням суду законної сили.

10 лютого 2011 р. Підпис Петренко Г.П.