Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Material_z_ukrayinskoyi_movi_za_profesiynim_sprya.docx
Скачиваний:
6128
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
380.52 Кб
Скачать

Грати – відігравати

Грати роль — втілювати в худож­нім образі на сцені, в кінофільмі то­що; удавати з себе когось. Марко Лукич [Кропивницький] грав роль Івана Карася легко, невимушено (з журналу); їй не стало більше сил грати роль, і во­на засміялася (Ю.Бедзик).

Відігравати. У зна­ченні "мати певне значення, вагу" вживається словосполучення відігра­вати роль. Колись, щоб вижити, велику роль відігравала витривалість, мускульна сила, невибагливість до їжі (Є.Гуцало); Як відомо, азот відіграє величезну роль у житті рослин і тва­рин (з журналу).

Робітничий – робочий

Робітничий. Походить від іменника робітник і означає «пов’язаний із робітником, належний робітникові»: «На мітинґ зібралась юрба робітнича» (М. Бажан); Трапляються випадки, коли обидва ці прикметники вживаються з одним іменником, залежно від того поняття, що ми надаємо їм: можна сказати робітничий одяг — цебто те вбрання, яке звичайно носять робітники, характерне для робітників, і робочий одяг — убрання, що ним користуються тільки під час роботи. : робітничий клас, робітничий клуб, ро­бітнича честь.

Робочий. Прикметник робочий походить від іменника робота й означає «пов’язаний із процесом або часом праці»: «Забіжиш до Марусі у робочу часину» (Марко Вовчок). Робо­чий одяг, робочий час, робочий день, ро­бочий стіл, робочий план, робоча гіпо­теза

Стійкий – тривкий

Стійкий. Кінцева частина склад­них слів, яка означає "який не підда­ється впливу чогось, що вказано в першій частині" (вживається в тех­ніці, рослинництві): вогнестійкі ма­теріали, вогнестійкий шар ґрунту, жаростійка цегла, зимостійкий сорт, морозостійкі рослини.

перен. Який виявляє наполегливість, твердість, непохитність у намірах, поглядах, вчинках, діях і т. ін.; вірний своїм переконанням; незламний.// Здатний витримати зовнішній вплив, протидіяти чомусь.// Для якого характерні стабільність, постійність; сталий//Який довго зберігає і виявляє свої властивості, не піддається руйнуванню, псуванню і т. ін.//Здатний твердо стояти, триматися, не падаючи, не коливаючись; протилежне хисткий

Тривкий, а, е. 1. Який важко зруйнувати, зіпсувати; який не можна легко зламати, розбити, порвати й т. ін.; міцний.//перен. Який не піддається змінам; сталий, стійкий.// Міцно збудований, фізично витривалий; сильний, дужий.Тривкий – якого важко зіпсувати, зруйнувати, зламати, розбити, порвати; міцний, стійкий, витривалий. Тривке дерево, тривка опора, тривке щастя.

Стінний – стіновий

Стінний. Який стосується стіни; призначений для вивішування на стіні; настінний тощо: стінна кладка, стінний виступ, стінний годинник, стінний календар, стінна газета, стінна шафа, стінний розпис.

Стіновий. Який придатний або ви­користовується для спорудження стін: стіновий камінь, стінові мате­ріали, стінові панелі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]