Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BazNarodKult11-12 / BazNarodKult11-12.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
178.69 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЛІНГВІСТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БАЗОВІ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

з дисципліни “НАРОДИ І КУЛЬТУРИ”

для студентів ІІ курсу

спеціальностей:

6.030500 «Мова та література»

6.030500 «Переклад»

факультетів германської, романської філології та факультету перекладачів

Київ - 2011

І. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ І ВМІНЬ СТУДЕНТІВ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Метою викладання курсу “Народи і культури” є поширення цілісного знання про становлення народів світу, суперечливість їхніх етностереотипів і соціокультурних світів, які зовсім не виключають можливість плідного діалогу культур.

Однією із найгостріших проблем сучасного світу, що глобалізується внаслідок широкого застосування інформаційних технологій і нових засобів комунікації, є відсутність взаєморозуміння і взаємовизнання між людьми різних культур, різних релігій, різних ідеологій. Світ бачить, як від імені свободи чи демократії знищуються цілі народи і країни, насаджується відраза до їхньої культури.

Саме тому склалася нагальна потреба порівняльного аналізу етнокультурних особливостей різних народів, що виступають важливим фактором міжетнічних відносин, певним чином визначають атмосферу, в якій розвиваються контакти між представниками різних націй, між народами і державами.

Знання курсу “Народи і культури” сприяє поглибленню і збагаченню духовного світу студентської молоді, оптимізує комунікації з іноземцями, пробуджує інтерес до самостійного творчого пошуку в етнокультурології та соціальній психолінгвістиці.

Аналіз соціокультурних світів базується на інформаційно-семіотичному підході до культури, коли культура розглядається у трьох взаємопов”язаних вимірах – як світ знань, регулятивів поведінки і життєвих цінностей людини.

Викладання навчального курсу “Народи і культури” передбачає певну стратегію щодо освоєння студентами необхідного кола теоретичних знань. Студент мусить

ЗНАТИ:

  • основні етнокультурні стереотипи провідних європейських народів (англійців, французів, іспанців, німців, італійців ), американців, китайців, японців, слов”ян (росіян, українців );

  • внесок цих народів в розвиток світової культури і цивілізації; певною мірою обумовлений особливостями їхнього національного характеру;

  • основні протиріччя між етнічними і національними культурами та тенденціями їх розв’язування в умовах глобалізації;

- виклики національній і культурній ідентичності різних народів в сучасних умовах. .

В результаті вивчення дисципліни студент повинен

ВМІТИ:

  • розрізняти основні типи соціокультурних світів, що склаклися в історії людства;

  • вести діалог з представниками різних етнічних і національних культур з позицій поваги до їхніх життєвих цінностей і регулятивів, сприяти збереженню надбань культур різних народів;

  • аналізувати процеси світового і вітчизняного культурного розвитку;

  • визначати стратегію глобального розвитку культури людства як діалог культур різних народів при відсутності ксенофобії..

Місце дисципліни у структурно-логічній схемі підготовки фахівця: курс за вибором студентів, передує вивченню політології, соціології та філософських проблем мовознавства, слідує після вивчення культурології, філософії. Входить до програми підготовки за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр».

ІІ. КОРОТКИЙ ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Тема 1. Предмет курсу “Народи і культури”.

Тема 2. Європейці. Етнокультурні особливості європейських народів.

Тема 3. Європейці. Особливості національного розвитку народів Захіідної Європи.

Тема 4. Американці.Америка як “плавильний тигель народів”.

Тема 6. Японці.

Тема 7. Слов’яни. Росіяни. Українці.

Тема 8. Чи існує національний характер?

Тема 9. Соціокультурні світи. Типи соціокультурних світів.

Тема 10. Середньовічна культура. Культура доби Відродження.

Тема 11. Культура Нового часу. Просвітництво.

Тема 12. Культура модернізму і постмодернізму. Особливості розвитку культури в умовах глобалізації.

ІІІ. Розподіл навчального часу за модулями, темами і видами занять

Види занять, кількість годин

Всього годин

З них:

Лекції (год.)

Семінарські, практичні заняття

(год.)

Самостійна робота студентів (год.)

Назви розділів і тематика занять

ТемаІ. Предмет курсу “Народи і культури”. Етнос, народ, нація, їх співвідношення. Передумови складання народів і націй. Різноманітність типів культур. Етнічна культура і національна культура, шляхи розв"язування протиріч між ними. Етнокультурні стереотипи: автостереотипи і гетеростереотипи. Завдання курсу “Народи і культури”, його значення для духовного становлення особистості.

6

2

-

Тема 2. Європейці. Етнокультурні особливості європейських народів. Воля, розум і пристрасть як основні складові етнічного характеру (за Платоном). Характеристика типових рис характеру європейських народів в творах І.Канта. Сучасні автостереотипи і гетеростереотипи англійців і французів.

6

2

-

Тема 3. Європейці. Особливості національного розвитку народів Захіідної Європи. Порівняльний аналіз етнокультурних стереотипів європейців в творах С.Мадаріаги. Сучасні автостереотипи і гетеростереотипи німців, іспанців і італійців. Взаємозбагачення культур європейських народів.

6

2

-

Тема 4. Американці.Америка як “плавильний тигель народів”. Етнокультурні особливості Північної та Південної Америки.”Велике переселення народів”, його вплив на етнокультурний портрет американця. Роль протестантизму в формування етностереотипу американця. Американське кредо. Ідеологія “американизму”. Виклики національній ідентичності американців в сучасну добу ( за С.Хантінгтоном ).

6

2

-

Тема.5. Китайці. Загадковість і етноцентризм китайської культури. Особливості формування китайського народу. Китайські звичаї. обряди, церемонії. Конфуціанство як стрижень етностереотипу китайців. Основні життєві цінності китайців. Автостереотип і гетеростереотип сучасного китайського народу. Внесок культури Китаю в розвиток світової культури і цивілізації.

6

2

-

Тема 6. Японці. Вплив китайської культури на формування японського народу. Життєві цінності японців. Кодекс честі “гірі”. Суперечливість етнічного характеру японців. Релігіїї Японії. Особливості розуміння прекрасного в японській культурі (принципи “сабі”, “вабі”, “сібуй” і “юген”). Японські літературні стилі “хайку” і “танка”, їх поширення і значущість в сучасній культурі.

6

2

-

Тема 7. Слов’яни. Росіяни. Українці.

Історія як фактор складання слов”янських етносів. Загадковість і суперечливість етностереотипу росіян. Історичні особливості російської культури Розрив між етнічною і національною культурою Росії. Традиційні настанови російської культури. Гетеростереотип сучасного росіянина.

Основні концепції формування українського народу. Етнокультурні особливості українського народу (за М.Драгомановим, І. Нечуй-Левицьким, О.Потебнею, П.Толочком, В.Хвойкою). Спільне та відмінне у розвитку культурних процесів в Україні та Західній Європі. Автостереотипи та гетеростереотипи українського народу. Особливості розвитку культури в сучасній незалежній Україні.

6

2

-

Тема 8. Чи існує національний характер?

Етнокультурний стереотип як відображення національного характеру.

Основні підходи до визначення поняття “національний характер”. Особистісно-психологічне тлумачення національного характеру. Культурно-нормативне пояснення національного характеру. Суперечливість національного характеру: стійкість традицій і рис характеру і неминучість змін в умовах суспільно - культурних зрушень. Вплив національного характеру як стійкого комплексу специфічних для певної культури цінностей, настанов, норм поведінки, життєвих орієнтирів на розвиток духовності свого народу, його відношення до інших народів і культур.

6

2

-

-

Тема 9. Соціокультурні світи. Типи соціокультурних світів.

Антична культура як колиска всієї європейської культури. Витоки, культурні впливи та еволюція древньогрецької культури. Докласичні періоди. Класичний період культури Стародавньої Греції та еллінізм. Культура Стародавнього Риму. Система ідеалів і цінностей в римській культурі. Християнство як головний внесок Стародавнього Риму в світову культуру. Візантійська культура як особливий вияв синтезу культур Заходу і Сходу. Вплив Візантійського мистецтва на розвиток української культури.

6

2

-

Тема 10. Середньовічна культура. Культура доби Відродження.

Середньовічна культура Західної Європи як самостійна цінність і унікальний соціокультурний світ. Суперечливий характер середньовічної культури. Роль католицизму в культурі народів Західної Європи. Гуманістичний характер культури Відродження. Основні риси соціокультурного світу Відродження. Мистецтво доби Відродження. Генії Відродження, їхній вплив на формування етностереотипів народів Західної Європи (Рафаель, Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Ф. Петрарка, А. Данте, В. Шекспір, М. Сервантес, Ф. Рабле та ін.).

6

2

-

Тема 11. Культура Нового часу. Просвітництво.

Суттєві зміни в матеріальній і духовній культурі XVII - XVIII сторіччя. Провідні художні школи і напрямки цієї доби. Інтеграційні процеси в європейській культурі II-ої половини XIX ст. Розвиток художньої культури XIX ст.: від романтизму до критичного реалізму. Символізм. Взаємозбагачення філософії та лінгвістики.

6

2

-

Тема 12. Культура модернізму і постмодернізму. Особливості розвитку культури в умовах глобалізації.

Ідейні засади та напрямки культури модернізму. Імпресіонізм. Абстраціонізм. Кубізм. Сюрреалізм. Феномен тоталітарної культури.

Постмодернізм. “Елітарна культура”, масова культура, субкультура як феномени сучасної культури. Збереження культури як глобальна проблема сучасності. Діалог культур чи зіткнення цивілізацій? (за С. Хантінгтоном).

6

2

-

Тема І: Чи існує національний характер? Етнокультурний стереотип як відображення національного характеру.

6

6

Тема ІІ. Різноманітність культур і цивілізацій.

6

6

Тема ІІІ. Семіотичні підходи до вивчення культур різних народів.

6

6

Тема 1V. Національна свідомість і культура американського народу.

6

6

Тема V. Росіяни. Протиріччя «Схід» - «Захід» в етнокультурному розвитку росіян.

6

6

Тема V1. Індо-буддійський тип культури.

6

6

Тема V11. Арабо-мусульманський тип культури.

5

5

Підготовка і складання заліку

Разом:

72

24

48