Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mov024.rtf
Скачиваний:
53
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
852.86 Кб
Скачать

41. Форми майбутнього часу в старослов’янській мові.

Старослов’янська мова мала досить розвинену систему форм майбутнього часу, які за значенням поділялися на абсолютні та відносні. Абсолютні форми – простий майбутній та I майбутній, відносні – майбутній II, майбутній у теперішньому, майбутній у минулому. Простий майбутній час формально був таким же, як і теперішній. Майбутній I за будовою – аналітична форма, яка утворювалася поєднанням допоміжного дієслова имати та інфінітива. Допоміжними словами також могли бути нач юс мал. ти, въч юс мал. ти, хот ять ти. Майбутній I передавав ставлення мовця до події, міру впевненості у тому, що подія відбудеться. Майбутній II за будовою – аналітична форма, утворюється поєднанням допоміжного слова быти та активного дієприкметника минулого часу на –л-. Означає майбутню дію, яка передує іншій майбутній дії.

42. Майбутній IV старослов’янс. мові. Зразок дієвідмінювання.

Майбутній I за будовою – аналітична форма, яка утворювалася поєднанням допоміжного дієслова имати та інфінітива. Одне слово є носієм граматичного значення, інше – лексичного. Допоміжними словами також могли бути нач юс мал. ти, въч юс мал. ти, хот ять ти. Майбутній I передавав ставлення мовця до події, міру впевненості у тому, що подія відбудеться.

1 ос.

имамь жити

имамъ жити

имав жити

2 ос.

имаши жити

иматє жити

имата жити

3 ос.

иматъ жити

им тъ жити

иматє жити

43. Аорист, його значення й різновиди. Простий аорист, його утворення й уживання.

Аорист мав два різновиди: асигматичний, або простий (безсуфіксний), та сигматичний (суфіксальний). Аорист означав простий минулий час, яка вказував, що дія в минулому тривала невеликий проміжок часу і була завершена. Утворювався від основи інфінітива. Мав 4 різновиди: асигматичний аорист, -с- аорист, -х- аорист, -ох- аорист. Простий аорист утворювався від дієслів з основою на приголосний. Це дієслова I або II класу, як виняток, об ять рєсти, сър ять сти III класу. Закінчення вторинні, утворилися ще в праслов’янську добу до початку дії закону відкритого складу.

асигматичний (простий) аорист

однина

множина

двоїна

мошти

1 ос.

могъ

могомъ

могов

2 ос.

можє

можєтє

можєта

3 ос.

можє

мог

можєтє

-ох- аорист

однина

множина

двоїна

рєшти

1 ос.

рєкохъ

рєкохомъ

рєкохов

2 ос.

рєчє

рєкостє

рєкоста

3 ос.

рєчє

рєкош

рєкостє

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]