Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mov024.rtf
Скачиваний:
53
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
852.86 Кб
Скачать

36. Класи дієслів, принципи поділу на класи. Дієвідмінювання в теперішньому (простому майбутньому) часі в однині дієслів I-IV класів.

Дієслова в спільнослов’янський період поділялися на групи, які прийнято називати класами. Переважна більшість дієслів старослов’янської мови приєднувала особові закінчення до основи за допомогою суфіксів -*е, -*о, -*ne, -*no, -*je, -*jo, -*i. Ці суфікси ще називалися темою, а дієслова тематичними (I-IV класи). Без теми особові закінчення приєднувалися лише у чотирьох дієслів, які називалися атематичними: быти, дати, jасти, в ять д ять ти (V клас). Залежно від співвідношення дієслівних основ та певних тематичних голосних в теперішньому часі дієслова старослов’янської мови поділялися на 5 класів. Належність до певного класу визначалася за основою теперішнього часу. I клас. Тематичні звуки -*е/-*о (-юс вел). Інфінітиві основа закінчується на приголосний або –а. II клас. Тематичні звуки -*ne/-*no. Основа інфінітива на -н юс вел. III клас. Тематичні звуки -*jе/-*jо. Основа інфінітива на –а, -ять, -ова, дорівнює кореню і закінчується на голосний. IV клас. Тематичний звук -*і. Основа інфінітива на –и, рідше на –ять, -а<ē. V клас. Дієслова быти, дати, jасти, в ять д ять ти.

I клас

II клас

III клас

IV клас

V клас

нєсти

двигн ти

д лати

носити

быти

1 ос.

нєс

двигн

д ла

нош

jєсмь

2 ос.

нєсєши

двигнєши

д лаjєши

носиши

jєси

3 ос.

нєсєтъ

двигнєтъ

д лаjєтъ

носитъ

jєстъ

37. Атематичні дієслова, їх склад і дієвідмінювання в теперішньому (простому майбутньому) часі.

V клас об’єднував 4 атематичних дієслова, які приєднували особові закінчення безпосередньо до основи: быти, дати, jасти, в ять д ять ти.

однина

множина

быти

jасти

дати

в д ти

1ос.

jєсмь

jамь

дамь

в мь

jєсмъ

jамъ

дамъ

в мъ

2ос.

jєси

jаси

даси

в си

jєстє

jастє

дастє

в стє

3ос.

jєстъ

jастъ

дастъ

в стъ

с тъ

jад тъ

дад тъ

в д тъ

двоїна

1 ос.

jєсв

jав

дав

в в

2 ос.

jєста

jаста

даста

в ста

3 ос.

jєстє

jастє

дастє

в стє

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]