Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВУЛ.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
43.56 Кб
Скачать

13. Особистісні компетенції вчителя початкових класів.

Компетенція-це коло повноважень якої - небудь особи чи установи; коло питань, у яких дана особа має знання, досвід.

Критерії сформованості професійної компетентності вчителя початкових класів:

1) Мотиваційно-ціннісний: мотивація досягнення діяльності успіху в педагогічній діяльності;

2) Когнітивний: володіння професійно-значущими знаннями (спеціальні, психолого-педагогічні,технологічні, науково-методичні, предметні, управлінські)

3) Технологічні: сформованість комплексу загально педагогічних умінь: рефлексивних, конструктивних, організаторських;

4)Особистісний: любов до дітей, альтруїзм, емпатія, творчість;

5) Рефлексивний:уміння оцінювати і реалізувати власну педагогічну діяльність, корегувати власні недоліки, прагнення до професійного самовдосконалення.

14. Про дитяче читання. Сучасне розуміння проблеми.

Ставлення до читання у дітей є дуже суперечливим. Є діти, для яких книга - органічна частина їх життя. На жаль, таких дітей, хто не мислить життя без читання, з кожним роком стає все менше. Зате зростає відсоток тих, хто "не тиче в книжку пальчик". Для них читання - тяжка повинність. Вони не усвідомлюють його не тільки як засіб загальнокультурного розвитку, але і як засіб, що гарантує навчальні успіхи з усіх предметів. Адже читання в школі пов'язано не тільки з літературою. Воно є основою для вивчення всіх дисциплін, навіть математики. Не можна не враховувати і прагматичну сторону читання . Адже величезна маса професій, так чи інакше, пов'язана з читанням інструкцій, факсів, договорів, поштових відправлень та інших ділових паперів, що вимагає мовного розвитку.

В порівнянні з попередніми поколіннями у дітей різко зменшилася любов і потреба в поезії.

Криза дитячого читання проявляється не тільки в малій начитаності школярів, у зменшенні кількості читаючих дітей. Також в сім’ях книга не значиться в пріоритетних духовних цінностях. Важливий показник неблагополуччя - погіршення змісту і якості читання, зниження його продуктивності. Велика кількість в колі читання дітей літератури сумнівного характеру, що пропагує насильство, культ грошей, страх, песимізм, відчуження від дорослих ніяк не може нас тішити. Читаючи таку літературу, дитина у своєму моральному розвитку в кращому разі буксує. А в гіршому - деградує, копіюючи її героїв. Руйнівна енергія подібних книг підсилює схильність читачів до реальної агресії і кримінальному поведінці.

Сьогоднішні школярі, які звикли до зорової інформації, більш, ніж раніше, мають потребу в ілюстрованих виданнях з широко представленим відеорядом. Текст без картинок відторгає їх від читання.

Великий вплив на якість сприйняття книги надають мотиви читання. Примусове читання, як правило, неплодотворно. Плідним воно стає тоді, коли дитина читає через інтерес. Криза дитячого читання проявляється не стільки в тому, що багато дітей перестали читати, скільки в тому, що у них не розвинений або втрачений інтерес до цієї сфери занять.

Головною перешкодою читання багато батьків і самі діти вважають брак часу.

Великі нарікання у батьків і на адресу телебачення. Теледивлення вийшло на перше місце в проведенні дозвілля наших школярів. Треба погодитися, що блакитний екран привабливий для дитини. Ніщо не замінить телебачення за актуальністю, яскравості і барвистості, за ефектом присутності. Але спілкування з книгою, є свої переваги за здатністю доставляти ні з чим незрівнянну насолоду усамітнення, відключення від зовнішніх подразників, занурення у світ образів, створених власною фантазією.