Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на экзамен МПУЯ.docx
Скачиваний:
259
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
113.29 Кб
Скачать

14.Методи навчання граматики.

Методами навчання грамоти є евристичний, частково-проблемний та проблемний методи. Також існують пояснювально-ілюстративний репродуктивний методи.

Найпоширеніші прийоми, які використовує вчитель на уроках граматики, такі: а) повідомлення (розповідь) учителя, б) бесіда, в) спостереження за мовним матеріа­лом, г) граматичний розбір, д) робота з підручником.

Евристичний метод - організація на уроках грамматики пошукової діяльності учнів. Перед школярами висуває­ться пізнавальна задача, і вони під керівництвом учите­ля «відкривають» нові для себе знання.

Головним прийомом роботи, що лежить в основі ев­ристичного методу, є евристична бесіда. Нею користуються тоді, коли в учнів є попередні знання, спи­раючись на які на основі спостереження за мовним матеріалом діти більш чи менш самостійно можуть прийти до узагальнення, зробити потрібний висновок. 

Пошукова діяльність учнів на уроці здійснюється за кількома етапами. На першому етапі відбувається ак­туалізація опорних знань школярів, тобто повторення того матеріалу, який є опорним для усвідомлення нових знань. На другому етапі учням пропонується пізнавальна задача, вони усвідомлюють необхідність її вирішення. На третьому етапі учитель у ході евристичної бесіди спрямовує дітей на аналіз мовних фактів і формування власних висновків.

Проблемний метод також спрямований на активізацію пошукової діяль­ності школярів. Учні вчаться мислити ло­гічно, науково, творчо, а навчальний матеріал стає для них змістовнішим і цікавішим. Учні самі «відкривають» І самі знаходять невідомі їм раніше знання і докази. Головними прийомами, що лежать в основі проблем­ного методу, є спостереження за мовним матеріалом, яке викликає проблемну ситуацію, та евристична бесіда, яка допомагає вийти з ситуації інтелектуального утруд­нення.

Поштовхом до пошуків шляхів виходу з проблемної ситуації є суперечливість між відомим і невідомим. Діти усвідомлюють, що їхніх знань не вистачає для виконан­ня завдання і потрібно шукати нові. Виникає проблемна ситуація. Пошук шляхів розв'язання проблемної ситуа­ції спонукає учнів до самостійних роздумів, тобто до самостійного осмислення мовного явища.

Частково-проблемний  учні оволодівають лише окремими елементами пошукової діяльності. Наприклад, учитель пояснює матеріал, а ді­ти самостійно чи в ході евристичної бесіди роблять ви­сновки або класовод пропонує завдання, яке не містить суперечливості, проте його виконання викликає у шко­лярів труднощі. В основі цього методу лежать такі прийоми, як ев­ристична бесіда, робота з підручником, граматичний розбір.

Наприклад, учні усвідомили, що підметом у реченні є слово, яке відповідає на питання хто? що? і разом з присудком складає основу речення. Визначте члени такого речення: Довгі коси миють роси. У реченні є два слова, які відповідають на питання щ о? Виникає утруднення: як бути? Вихід учні знайдуть тільки тоді, коли вдадуться до логічного міркування: коси мити роси не можуть. Миють роси. Значить, слово роси вказує на виконавця дії. Отже, воно є підметом. Слово коси, хоч і відповідає на питання щ о?, але не підмет, бо не вказує на діючу особу.

Пояснювально-іллюстративний – матеріал засвоюється внаслідок запамятовування (назви відмінків імен­ника, поділ іменника на відміни, дієслів на дієвідміни тощо). Вчитель різними прийомами (повідомлення, демонстрація схем, таблиць, кодокарт) організовує сприймання учнями потрібної їм інформа­ції, яку вони фіксують у пам'яті.

Для того щоб одержані учнями на уроках граматики знання перетворилися на уміння і навички, вони повин­ні бути багато разів повторені, репродуковані. Вчитель добирає чи конструює завдання, під час виконання яких діти відпрацьовують способи застосування знань. Одержані учнями під час розв'язування проблемних задач знання учитель закріплює виконанням учнями тренувальних вправ (репродуктивний метод).