Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экология / Босфера. Ноосфера.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
72.19 Кб
Скачать

4. Розподіл біомаси в біосфері.

На поверхні Землі в наш час повністю відсутнє життя лише в областях значних зледенінь та у кратерах діючих вулканів.

Вернадський підкреслював “повсюдність” життя. Заселеними є самі неймовірні місця існування: термальні джерела, температура в яких сягає до 100 градусів; вікові сніги Гімалаїв, де на висоті 8300 м існують 9 видів бактерій; безводні пустелі та надсолоні озера, де живуть ціанобактерії. Деякі інфузорії можуть витримувати радіацію по дозі в 3 млн. разів перевищуючу природний радіаційний фон. Насіння, спори в анабіозі, зберігають життєдіяльність в повному вакуумі.

Поряд з цим розподіл життя в біосфері відрізняється нерівномірністю . Життя слабо розвинене в пустелях, тундрах, в глибинах океану, високо в горах, тоді як в інших частинах біосфери – дуже щільне і різноманітне. Найбільш висока концентрація життя на межі між сферами: літосферою і атмосферою, атмосферою і гідросферою. Місця найбільшої концентрації організмів Вернадський назвав “плівками життя”.

Біомаса всіх живих організмів, які одночасно живуть на Землі становить приблизно 2,432 10 т. сухої речовини. На поверхні суші біомаса поступово збільшується у напрямку від полюсів до екватора. Біомаса суші залежить від кліматичних зон. Екосистеми ґрунтів укривають майже всю поверхню суші. Ґрунт, не тільки середовище, яке необхідне для життя рослинних і тваринних організмів, а й складна екосистема. Потужність ґрунту збільшується від полюсів до екватора. У середніх широтах особливе значення має гумусний шар, потужність якого на підзолистих ґрунтах 5-10см, а на чорноземах 0,7-1,5м.Грунти дуже щільно заселені живими організмами – біомаса одних дощових червів становить 1,2т на 1 га.

Гідросфера, або Світовий океан, займає 2/3 поверхні планети. Об’єм води в Світовому океані у 15 разів більший об’єму суші. В океані, крім планктону та вільноживучих тварин, є багато організмів, які прикріплені до дна або рухаються по ньому (бентос). Життя в океані розподілено нерівномірно: найбільша густина спостерігається у прибережних та придонних зонах, у поверхневих шарах (планктон), а також на коралових рифах. В цілому у Світовому океані у 1000 разів менше біомаси, ніж на поверхні суші.

5. Ноосфера

В. І. Вернадський зазначав, що можливості людини з її розумом і технікою такі значні, що вона може втручатись в хід геолого-хімічних процесів Землі і навіть змінювати їх природний напрямок. Людство має усвідомити свою силу і роль у біосфері і тоді настане новий етап її розвитку.

Вернадський передбачав перехід біосфери в новий стан, так звану сферу розуму -”ноосферу” (noos - в перекладі з грецької : розум, дух ), в якій людина стане основною геологічною силою.

Ноосфера відрізняється від біосфери величезною швидкістю в розвитку. За концепцією ноосфери, людство перетворилося на найпотужнішу геологічну силу на планеті. Вернадський підкреслював, що протягом останніх 500 років воно освоїло нові форми енергії - парову, електричну, атомну, й навчилося використовувати майже всі хімічні елементи. Людство освоїло всю біосферу й одержало набагато більшу, порівняно з іншими організмами, незалежність від навколишнього середовища. Наукова думка й діяльність людини змінили структуру біосфери, незаймана природа швидко зникає, з’являються нові екосистеми та ландшафти - міста, культурні землі, для яких характерні простіші угрупування організмів.

Соседние файлы в папке Экология