Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экология / ᮹2.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
85.5 Кб
Скачать

засобів запобігання вагітності. Тут проблемою стало поширення необхідних для цього знань, а не виробництво медикаментів.

Прикладом успішної спроби знизити народжуваність є Китайська Народна Республіка. Найефективнішими виявились законодавчі акти, які забороняють шлюб навіть після досягнення 20 років. Суворо караються економічно всі, хто має понаднормову кількість дітей. У Китаї діє закон, за яким сім’я може народити одну дитину. Тому сім’ї почали знищувати новонароджених доньок слабкі руки яких у майбутньому були непридатними для фізичної праці на полі. У віддалених селах було знищено від 5 до 10 мільйонів дівчаток. Ситуацію було виправлено тотальним контролем за пологами. Китай був щоразу першим у черзі з випробування всіх протизаплідних засобів, пропонуючи власне населення для медичних експериментів. Хоч сьогодні чисельність населення Китаю продовжує збільшуватись кількість дітей на одну сім'ю у країні менша 2. Уряд запевнив світову громадськість, що населення Китаю сягне максимального значення 1,4 млрд, а потім почне зменшуватись. Чому Китай зумів досягти певного успіху там, де Індія зазнала повної невдачі? Тому, що в Індії уряд агітував населення поводитися певним чином, рекомендував і обґрунтовував скорочення складу сімей, а в Китаї - дуже жорстке законодавство і залізна диктатура.

3. Проблема утилізації відходів.

Через некероване зростання чисельності населення, активний розвиток виробництв; збільшення споживання, а також відсутність ефективних технологій переробки відходів сьогодні на нашій планеті нагромадилася така їх кількість, що це стало загрожувати здоров'ю людей і довкіллю. Уряди багатьох країн світу навіть не мають об'єктивної інформації щодо обсягів накопичених відходів і викидів, про ступінь їхньої токсичності та особливості впливу на живі організми.

За даними ООН, щорічно 5,2 млн. чоловік, у тому числі 4 млн. дітей, умирають від хвороб, пов'язаних із неправильним або недостатнім вилученням відходів і стічних вод у районах великих міст.

Найбільшу кількість відходів у розрахунку на одну людину мають США — їх тут 0,47 — 0,52 т/рік або 1450 г/день. Загальний об'єм твердих відходів в Україні складає 10 — 11 млн. т на рік. Звалищами зайняті 2600 га земель. Вважається, що в середньому в містах утворюється приблизно 1 тонна відходів на одну людину на рік

У розвинених країнах переробляється від 30—50 % (Західна Європа) до 60 % (США, Японія) твердих побутових відходів; у країнах, що розвиваються7—10%, Росії та Україні — лише 3—5 %.

Проблема відходів має високу гостроту через низьку швидкість їхнього розкладення. Папір руйнується через 2—10 років, консервні банки майже за 100 років, поліетиленові матеріали - за 200 років, пластмаса - за 500 років, а скло вимагає для повного розкладу 1000 років.

В Україні звалища навколо великих міст щороку поглинають близько 1500 землі, яка внаслідок цього стає небезпечним джерелом отруєння довкілля. Зі звалища у повітря та ґрунтові води потрапляє багато токсичних речовин — важких металів, продуктів розкладання лаків, фарб, гуми, пластмас. Звалища — це розсадник хвороботворних бактерій; тут утворюються токсичні гази, виникають небезпечні для природи пожежі.

Проблему звалищ можна вирішити, збудувавши сучасні відходопереробні заводи з ефективними технологіями утилізації, спалювання, виготовлення корисних, речовин(хоча нині жодну з наявних технологій не можна вважати екологічно чистою). Дуже гостро постала проблема рекультивації звалищ і використання тисяч гектарів звільнених від сміття площ землі. Це можна здійснити лише за умови взаємодопомоги країн, співробітництва, взаємоконтролю й дотримання відповідних міжнародних угод і конвенцій

Завдання для самостійного опрацювання теми. Лекція 3

Питання для самоопрацювання:

1.Поняття про нормативні показники забруднень та дія забруднень на організм.

2. Проблема перенаселення.

3.Проблема утилізації відходів.

Максимальна кількість балів за виконане завдання — 5балів.

Дати письмові відповіді на запитання:

1. Побудуйте графік росту чисельності населення на Земній кулі.

До XIX ст. чисельність зростала повільно. У 1700 р. чисельність становила 0,6 млрд осіб. Перший мільярд було досягнуто у 1830 р., другий у 1939, третій - у 1960, четвертий-у 1975, п'ятий-у 1987, у 1999-6млрд, 2010-7 мільярд.

2.Визначіть із наведеного далі списку країни, у яких демографічний стан у кінці XX ст.: а)був відносно стабільний з незначним зменшенням чисельності; б)стабільний (низька народжуваність, низька смертність); в) нестабільний з інтенсивним ростом населення (висока народжуваність); Ангола, Бангладеш, Бразилія, Угорщина, Великобританія, Німеччина, Індія, Індонезія Ірак, Канада, Китай, Лівія, Нігерія, Пакистан, Росія, Сирія, США, Україна, Франція, Японія.

Країни з демографічною ситуацією, які мають тенденцію до скорочення корінного населення

Країни з відносно стабільним

демографічним станом

Країни із швидким приростом населення.

3. Поясніть, яка демографічна ситуація найбільш сприятлива для людства і не несе великої екологічної шкоди планеті:а) народжуваність і смертність високі - зрівноважена; б) народжуваність і смертність низькі - зрівноважена; в) народжуваність і смертність низькі - з переважанням смертності; г) народжуваність і смертність низькі - з переважанням народжуваності; д)народжуваність висока, смертність низька - незрівноважена;

4.Опишіть чинники , що сприяють в аграрних суспільствах збільшенню дітей, а в індустріальних – зменшенню(розглянувши таблицю).

Чинники

Тип суспільства

Аграрне

Індустріальне

Гарантії в похилому віці

Діти - основні гаранти благополуччя в старості через погано розвинуті соціальні механізми.

Освіта та професійні можливості

Низькі, тому одружуються в молодому віці.

Роль жінки

Соціальних можливостей менше (головне завдання- народження та виховання дітей)

Діти

Діти - помічники в господарській діяльності.

Релігія

Сильні позиції

Доступність протизаплідних засобів

Малодоступні


5.Опишіть шляхи зберігання і переробки відходів. Визначте шляхи зменшення кількості відходів.

Соседние файлы в папке Экология