Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khud_diyalnist1.docx
Скачиваний:
754
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
260.87 Кб
Скачать

1 Білан о.І. Розповідання за ілюстраціями в дошкільних навчальних закладах -с. 39-40.

2 Білан о.І. Розповідання за ілюстраціями в дошкільних навчальних закладах -с. 65.

Тема: Складання розповідей за ілюстраціями і планом вихователя відповідно до змісту оповідань О.Копиленка «Надходить осінь», «Жовкне листя», «Перші сніжинки».2

Мета: Уточнити знання дітей про різні періоди осені: початок, середину, кінець. Учити складати розповідь відповідно до змісту оповідання за планом вихователя, дотримуючись по­слідовності у викладенні думки. Розвивати зв'язне монологічне мовлення. Матеріал: ілюстрації до оповідань О.Копиленка «Надходить осінь», «Жовкне листя», «Перші сніжинки»; ілюстрації, листівки із зображенням різних періодів осені.

Хід заняття. Вихователь:

  • Діти, сьогодні до нас надійшов лист, а в ньому - цікаві ілюстрації, листівки веселого художника Олівця-малювця. Ось погляньте на них. Як ви думаєте, яку пору року зобразив художник? А чому ви думаєте, що це осінь?

  • Пригадайте оповідання, які ми з вами вчора читали. Як вони називаються? Чи могли б назви цих оповідань підійти до цих ілюстрацій?

Діти добирають ілюстрації.

- Що навіює вам кожен з місяців?

  • Який настрій викликає кожна ілюстрація? Діти розповідають.

  • А тепер відгадайте таку загадку:

Який місяць трусить груші у садочку? (Вересень)

Який місяць гаптує клену сорочку? (Жовтень)

А який місяць застеляє килимами землю? (Листопад)

  • Подумайте і скажіть, який з цих місяців вам подобається найбільше і чому?

  • Пересядьте групками біля своїх ілюстрацій-місяців. Роздивіться їх добре і пригадайте, яке оповідання з тих, що ми вчора читали, найбільше підходить до вашої ілюстрації. За змістом ілюстрацій потрібно скласти розповідь за планом (вихователь дає кожній групі дітей план за змістом).

I група дітей. Оповідання «Надходить осінь».

  1. Чому гніздечка стали пусті?

  2. Турботи птахів.

II група дітей. Оповідання «Жовкне листя» .

  1. Чому сумує клен?

  2. Чому журиться золота берізка?

  3. Осінні квіточки осені.

  4. Останнє прощання журавлів, диких гусей і качок.

III група дітей. Оповідання «Перші сніжинки».

  1. Чудове вбрання могутнього дуба.

  2. Перші приморозки.

  3. Перша сніжинка.

Діти групами складають розповіді за планом вихователя і за змістом ілюстрацій. Кожна група дітей почергово розповідає своє оповідання, інші діти оцінюють, доповнюють розповідь. У проміжках між розповідями після першого оповідання - гра «Пташка і пташенята».

Після другого оповідання - гра «Лисички».

Після третього - психогімнастика; гра «Сніжинки».

У кінці заняття дітям ще раз пропонують пригадати всі осінні місяці; подумати, чому так відбувається у природі.

Тема: Складання розповіді за ілюстраціями до української народної казки «Кривенька качечка».1

Мета: Продовжувати вчити дітей складати розповіді за ілюстраціями, творчо змінювати кінцівку казки. Розвивати зв'язне мовлення. Словник: починок, кужілочка, веретенце, коромисло, прясти, табунок. Виховувати бережливе ставлення до книги. Матеріал: ілюстрації до книжки української народної казки «Кривенька качечка» (художник-ілюстратор В.Мельни-ченко).

Хід заняття. Приходить листоноша і приносить бандероль з книжками від дітей сусіднього дошкільного закладу. Вихователь пропонує розглянути ілюстрації до казки (ілюстровані книги є в кожної дитини або одна на двох дітей). Діти під керівництвом вихователя переглядають ілюстрації, розповідають, що на них зображено. Після розгляду ілюстрацій і короткої бесіди вихователь пропонує скласти розповідь за ілюстраціями, змінити кінцівку казки.

- Діти, подумайте і складіть розповідь про те, що було б, якби баба і дід не спалили гніздечка?

Розповідання дітьми казки із зміною кінцівки. У разі потреби, вихователь допомагає навідними запитаннями, стежить за правильністю побудови речень, за чіткістю, зв'язністю мовлення.

  • Діти, як ви думаєте, чому казка називається «Кривенька качечка»?

  • На альбомних аркушах ви намалюєте все те, що вам най­більше сподобалось і запам'яталося в казці. А на наступному занятті ви будете складати розповідь за своїми малюнками. (Виконання роботи дітьми). Підсумок заняття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]