Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ps_tvorchosti_programa.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
256 Кб
Скачать

Семінар 8. Тема: Психологія літературної та мистецької творчості

  1. Психологія літературної творчості.

  2. Психологія творчості в мистецтві.

  3. Західний та східний погляди на природу людьскої творчості.

Рекомендована література

  1. Журавлев А.П. Уважаемое слово, к лицу ли Вам Ваша форма // Звук и смысл. – М.: 1981. – с. 47-66, с. 119-135 // Психология художественного творчества. Хрестоматия. – Минск.: Харвест, 1999. – С. 145-180

  2. Метаморфозы творческого Я художника.

  3. Антология. – М.: Памятники исторической мысли, 2005. – 376 с.

3. Ошо Р. Творчество. Высвобождение внутренних сил. – М.: Весь, 2004

http://www.koob.ru/osho/

  1. Фортунатов Н.М. Творческий процесс Л.Н.Толстого как «опыт лаборатории» // Психология процессов художественного творчества / ред. Мейлах Б.С. – Л.: Наука, 1980. – 285 с., с. 94-102

  2. Художественное творчество. Вопросы комплексного изучения / отв ред. Мейлах Б.С. – Л.: Наука, 1983. – 279 с.

V. Завдання для самостійної роботи

Змістовий модуль І. ЗАГАЛЬНІ ПІДХОДИ І НАПРЯМКИ В ПСИХОЛОГІЇ ТВОРЧОСТІ

Тема 1. Поняття про творчість як предмет психологічного вивчення. Історичний розвиток поглядів на творчість людини – 3 год.

Усвідомити предмет, об’єкт, завдання психології творчості як наукової та практичної дисціпліни. Орієнтуватись в основних історичних етапах розвитку поглядів на творчість. Орієнтуватись в розвитку філософських поглядів на природу людьскої творчості. Знати ознаки переходу до наукового етапу в психології творчості.

Тема 2. Психофізіологія мозку та творча діяльність людини – 3 год.

Орієнтуватись в функціях мозкової активності людини, які пов’язані з творочю діяльністю. Засвоїти поняття функціональної асиметрії мозку та характеристики діяльності лівої та правої півкуль головного мозку. Мати поняття про феномени едетичності, синестезії. Мати уявлення про роль правої півкулі мозку у творчій активності людини.

Тема 3. Дослідження творчого процесу в психології. Етапи та стадії творчого процесу – 4 год.

Орієнтуватись в основних пунктах вивчення творчого процесу, знати концепції, які характеризують різні його етапи та стадії. Визначати основні чинники впливу на творчу активність людини. Мати уявлення про бесвідому та підсвідому психічну активність та її роль у творчому процесі.

Тема 4. Принципи, моделі і метафори творчого процесу – 4 год.

Засвоїти основні принципи творчого процесу. Орієнтуватись в концепціях та моделях, які описують процес творчої діляльності людини. Мати уявлення про важливість метафор у розумінні творчого процесу та розвитку психології творчості.

Тема 5. Вплив ідей психоаналізу на розуміння творчої діяльності людини – 4 год.

Засвоїти основні поняття психоаналітичного підходу З.Фройда та його послідовників у відношенні до розуміння людської творчості. Орієнтуватись в термінології класичного психоаналізу, яка пов’язана з творчістю як створоенням нового. Знати оснвні поняття аналітичної психології К.Юнга у відношенні до творчої діяльності людини. Усвідомити значення впливу ідей психоаналізу на роль безсідомого в творчості. Усвідомити масштаби впливу ідей психоаналізу на літературну та мистецьку творчість.

Змістовий модуль ІІ.

ПРАКТИЧНА ПСИХОЛОГІЯ ТВОРЧОСТІ

Тема 6. Психологія творчого стану людини – 4 год.

Усвідомити основні концепції та підходи до психології творчого стану людини. Орієнтуватись в індивідуальних та типових ознаках та характеристиках творчого стану людини у різних видах діяльності – науковій, практичній, мистецькій. Мати поняття про змінені стани свідомості, методи психологічного настрою на творчу діяльність.

Тема 7. Психологічна практика актуалізації творчої діяльності людини – 4 год.

Орієнтуватись в методичних засадах та практичних прийомах та техніках актуалізації творчої діяльності людини. Засвоїти основні практични елементи процесу активізації творчого процесу. Усвідомити основне протиріччя в психологічній практиці актуалізації творчої діяльності – феномен відносної непередбачуваності відкриття чи створення нового в діяльності людини.

Тема 8. Групові методи в психології творчості. Група як творчий суб’єкт – 2 год.

Методологічно усвідомити та практично засвоїти основні принципи й навички таких групових методів в психології творчості, як мозковий штурм, синектика та інші.

Тема 9. Наукова, науково-технічна та винахідницька творчість – 4 год.

Мати уявлення про основні види творчої діяльності людини. Засвоїти основні принципи і підходи методології ТРВЗ. Засвоїти поняття алгоритму вирішення творчих завдань.

Тема 10. Психологія літературної та мистецької творчості – 4 год.

Засвоїти специфічні особливості літературної та мистецької діяльності як творчої діялності. Засвоїти поняття творчого стилю, спонтанності, імпровізації. Мати уявлення про текстову діяльність як творчу діяльність та її специфіку.

. ІНДИВІДУАЛЬНА НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНА РОБОТА

Індивідуальна навчально-дослідна робота є видом позааудиторної індивідуальної діяльності студента, результати якої використовуються у процесі вивчення програмового матеріалу навчальної дисципліни.

Індивідуальне навчально-дослідне завдання (ІНДЗ) з курсу «Психологія творчості» – це вид науково-дослідної роботи бакалавранта, яка містить результати дослідницького пошуку, відображає певний рівень його навчальної компетентності.

Мета ІНДЗ: самостійне вивчення частини програмового матеріалу, систематизація, узагальнення, закріплення та практичне застосування знань із навчального курсу, удосконалення навичок самостійної навчально-пізнавальної діяльності.

Зміст ІНДЗ: завершена теоретична або практична робота у межах навчальної програми курсу, яка виконується на основі знань, умінь та навичок, отриманих під час лекційних, семінарських, практичних занять і охоплює декілька тем або весь зміст навчального курсу.

Види ІНДЗ, вимоги до них та оцінювання:

  • анотація прочитаної додаткової літератури з курсу;

  • повідомлення з теми, рекомендованої викладачем;

  • повідомлення з теми (без рекомендації викладача): сучасні тенденції у розвитку психодіагностики чи психотерапії, самостійні дослідження;

  • Теоретико-методологічне дослідження у вигляді реферату.

Орієнтовна структура ІНДЗ – теоретико-методологічного дослідження у вигляді реферату: вступ, основна частина, висновки, додатки (якщо вони є), список використаних джерел.

Таблиця 6.1

Критерії оцінювання ІНДЗ

(науково-теоретичне дослідження у вигляді реферату)

п/п

Критерії оцінювання роботи

Максимальна кількість балів за кожним критерієм

1.

Обґрунтування актуальності, формулювання мети, завдань та визначення методів дослідження

1,5

3.

Критичний аналіз суті та змісту першоджерел. Виклад фактів, ідей, результатів досліджень в логічній послідовності. Аналіз сучас­ного стану дослідження проблеми, розгляд тенденцій подальшого розвитку даного пи­тання.

1,5

5.

Доказовість висновків, обґрунтованість власної позиції, пропозиції щодо розв’язання проблеми, визначення перспектив дослідження

2

Разом

5 балів

Таблиця 6.2

Шкала оцінювання ІНДЗ

(науково-педагогічного дослідження у вигляді реферату)

Рівень виконання

Кількість балів, що відповідає рівню

Оцінка за традиційною системою

Високий

5

Відмінно

Достатній

4

Добре

Середній

3

Задовільно

Низький

0

Незадовільно

Бакалаврант може набрати максимальну кількість балів за ІНДЗ – 10 балів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]