Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры ТМИ.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
377.86 Кб
Скачать

6. Закон України „Про інформаційні агентства”.

Закон України “Про інформаційні агентства”закріплює правові основи діяльності в Україні інформаційних агентств та їх міжнародного співробітництва. Інформаційними агентствами, згідно з цим Законом, є зареєстровані як юридичні особи суб’єкти інформаційної діяльності, що діють з метою надання інформаційних послуг. Під представництвом інформаційного агентства в Україні розуміють зареєстровану в Україні відповідно до чинного законодавства як суб’єкт інформаційної діяльності будь-яку установу (бюро, представництво, корпункт тощо), що представляє в Україні державне або недержавне інформаційне агентство, зареєстроване як юридична особа згідно з чинним законодавством відповідної країни, і яке здійснює свою діяльність у сфері інформації згідно із Законом України “Про інформацію” та цим Законом.

Інформаційними агентствами згідно Закону (ст. 2) є зареєстровані як юридичні особи суб'єкти інформаційної діяльності, що діють з метою надання інформаційних послуг.

Діяльність інформаційних агентств – це збирання, обробка, творення, зберігання, підготовка інформації до поширення, випуск та розповсюдження інформаційної продукції.

Випуск та розповсюдження інформаційними агентствами власної продукції з метою отримання прибутку є підприємницькою діяльністю у цій сфері і здійснюється на основі цього Закону та чинного законодавства України.

Суб'єктами діяльності інформаційних агентств є:

  • засновник (співзасновники) інформаційного агентства;

  • його керівник (директор, генеральний директор, президент та ін.);

  • трудовий колектив;

  • творчий колектив;

  • журналіст інформаційного агентства;

  • спеціаліст у галузі засобів комунікації;

  • автор або власник інформації;

  • видавець (виробник) продукції інформаційного агентства;

  • розповсюджувач продукції інформаційного агентства;

  • споживач продукції інформаційного агентства.

Основними видами Інформаційних агентств є:

  • державні та недержавні інформаційні агентства України;

  • іноземні інформаційні агентства, які діють в Україні через свої представництва.

Право на заснування інформаційного агентства в Україні належить громадянам та юридичним особам України. Іноземці та іноземні юридичні особи мають право бути співзасновниками інформаційних агентств України.

Забороняється створення і діяльність інформаційних агентств, у статутному фонді яких сукупна частка, що належить іноземцям та/або іноземним юридичним особам, становить більш як 35 відсотків.

Відповідно Постанови державну реєстрацію інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності здійснює Міністерство юстиції. Державна реєстрація представництв іноземних інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності здійснюється ггісля акредитації їх кореспондентів у Міністерстві закордонних справ.

У заяві про державну реєстрацію інформаційного агентства повинні бути зазначені:

  1. засновник (співзасновники), включаючи: прізвище, ім'я, по батькові та необхідні паспортні дані (для фізичних осіб); повне найменування (для юридичної особи); місцезнаходження, номери засобів зв'язку та банківських рахунків;

  2. повне найменування та назва інформаційного агентства;

  3. вид інформаційного агентства та його організаційно-правова форма;

  4. передбачувана сфера розповсюдження інформаційної продукції (місцева, регіональна, національна, національна та зарубіжна, зарубіжна);

  5. мови, якими буде розповсюджуватися інформаційна продукція;

  6. програмна мета та основні напрями діяльності інформаційного агентства;

  7. джерела фінансового та матеріально-технічного забезпечення діяльності інформаційного агентства;

  8. місцезнаходження інформаційного агентства.

До заяви про державну реєстрацію інформаційних агентств як суб'єктів підприємницької діяльності додаються установчі документи, перелік яких встановлюється статтею 8 Закону України "Про підприємництво". Вимога подання інших відомостей та документів забороняється Законом "Про інформаційні агентства" (сг. 13).

Державна реєстрація інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності згідно Постанови № 1287 здійснюється у 15-денний термін. Державна реєстрація інформаційних агентств як суб'єктів підприємницької діяльності здійснюється в порядку, терміни та за умов, встановлених законодавством про державну реєстрацію суб'єктів підприємництва.

Реєструючий орган відмовляє у державній реєстрації інформаційного агентства у випадках, коли:

  1. назва інформаційного агентства, його програмна мета, основні цілі та напрями діяльності суперечать законодавству України;

  2. реєструючим органом уже зареєстровано інше інформаційне агентство з тією ж назвою;

  3. заяву подано до закінчення року з дня набрання законної сили рішенням суду про припинення діяльності цього Реєстр містить інформацію про всі інформаційні агентства як суб'єкти інформаційної діяльності, що засновуються та/або діють в Україні. Відомості про Інформагентства підлягають обов'язковому внесенню до Реєстру.

Унесення Реєстратором відомостей про Друковані ЗМІ/Інформагентства до Реєстру здійснюється:

  • у день надходження документів про державну реєстрацію Друкованого ЗМІ/ Інформагентства;

  • у день прийняття рішення про державну реєстрацію Друкованого ЗМІ/Інформагентства;

  • у день прийняття рішення про відмову в державній реєстрації Друкованого ЗМІ/ Інформагентства;

  • після надання платіжного документа про сплату встановленого законодавством реєстраційного збору за видачу відповідного свідоцтва про державну реєстрацію Друкованого ЗМІ/Інформагентства (у тому числі при перереєстрації) або дубліката свідоцтва про державну реєстрацію. Платіжний документ залишається у справах Реєстратора;

  • у день прийняття рішення про вилучення з Реєстру відомостей про Друковане ЗМІ та визнання свідоцтва про державну реєстрацію цього Друкованого ЗМІ таким, що не підлягає видачі;

  • після отримання Реєстратором повідомлення про зміни, що необхідно внести до запису в Реєстрі, які не передбачають перереєстрації Друкованого ЗМІ/ Інформагентства;

  • у день прийняття рішення про визнання недійсним свідоцтва про державну реєстрацію Друкованого ЗМІ, утрати чинності свідоцтва про державну реєстрацію Друкованого ЗМІ або припинення діяльності Інформагентства в установленому законодавством порядку.

Перереєстрація інформаційного агентства, згідно Закону, проводиться реєструючим органом у порядку, встановленому для його реєстрації, в разі зміни:

  1. його назви;

  2. сфери розповсюдження інформаційної продукції;

  3. засновника (складу співзасновників);

  4. основних положень статутних документів.

До заяви про перереєстрацію інформаційного агентства додається раніше одержане свідоцтво про державну реєстрацію. На підставі перереєстрації інформаційного агентства його засновнику (співзасновникам) видається нове свідоцтво про державну реєстрацію встановленого зразка.