Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Etnopsikholog_ya_Stefanenko_T_G.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
789.41 Кб
Скачать

2.3.Що таке етнопсихологія?

Багато в чому наявність кількох термінів для позначення науки етнопсихології пов'язано з тим, що вона являє собою міждисциплінарну галузь знання.До складу її «близьких ідалеких родичів »різні автори включають багато наукових дисципліни: соціологію, лінгвістику, біологію, екологію і т.д.Що стосується її «батьківських» дисциплін, то, з одного боку, це наука, яка в різних країнах називається етнології або культурної антропологією 1, а з іншого - психологія.Саме ці зв'язки найбільш істотні.Дві названі дисципліни тривало, але спорадично взаємодіяли.Але якщо в XIX столітті вони не були повністю розділені, якщо ще на початку XX століття багато найбільших учених - від В. Бунд та до 3.Фрейда - були експертами в обох областях, то потім настав період взаємного зневаги, навіть ворожості.Єдиним винятком виявилася теорія «Культура і особистість», яка розвивалася в рамках культурної антропології, але використовувала психологічні поняття і методи.

Для історії вітчизняної науки радянського періоду було характерним явне відставання в розвитку етнопсихологічних знань.Дослідження практично не проводилися, але залежно від приналежності авторів до певної науці етнопсихологія розглядалася: як субдисциплін етнографії; як область знання на стику етнографії та психології, що знаходиться ближче або до етнографії, або до психології; як розділ психології.

А у світовій науці етнопсихологія в XX столітті отримала значний розвиток.В результаті роз'єднаності дослідників навіть виникло дві етнопсихології: етнологічна, яку в наші дні найчастіше називають психологічної антропологією, і психологічна, для позначення якої використовують термін порівняльно-культурна (або крос-культурна) психологія. Як справедливо зазначала М. Мід, навіть вирішуючи одні і ті ж проблеми, культурантропологі і психологи підходили до них з різними мірками і різними концептуальними схемами (див. Мід, 1988).

Відмінності в їх дослідницьких підходах можна збагнути, використовуючи стару філософську опозицію розуміння і пояснення або сучасні поняття emicі etic. Ці не переказуються на російську мову терміни утворені американським лінгвістом К. Пайком за аналогією з фонетикою, що вивчає звуки, наявні у всіх мовах, і фонемікой, що вивчає звуки, специфічні для однієї мови.Надалі у всіх гуманітарних науках emicстали називати культурно-специфічний підхід, який прагне зрозуміти явища, aetic- Універсалістський, що пояснює досліджувані явища підхід.Ці терміни вживаються і для позначення двох підходів у етнопсихології, по-різному вивчають психологічні змінні, обумовлені культурою (див. Berry, 1980).

Всі основні особливості emicпідходу стають зрозумілими після знайомства з всесвітньо відомими дослідженнями американських культурантрополог, наприклад з автобіографічній книгою М. Мід «Іній на квітучої ожині».Вирушаючи в далеку експедицію, культурантрополог, як пише Мід, «повинен звільнити свій розум від всіх упереджених ідей» і вивчати культуру, прагнучи її зрозуміти без спроб порівняння з іншими культурами.Подібний підхід М. Мід ілюструє за допомогою наступного прикладу:

«Розглядаючи якесь побачене оселю більший чи менший, розкішне або скромне порівняно з житлами вже відомими, ми ризикуємо втратити з уваги те, чим є саме це житло у свідомості його мешканців» (Мід, 1988, с. 12).

Приклад з житлом знадобився американської дослідниці через його простоти і наочності, «житло» можна замінити «поведінкою», «особистістю» і т.п.До речі кажучи, і сама Мід вивчала не житла, а спосіб життя народів басейну Тихого океану.Можна перерахувати основні особливості emicпідходу в будь-якій науці, що вивчає будь-які компоненти культури:

  • вивчається лише одна культура з прагненням її зрозуміти;

  • використовуються специфічні для культури одиниці аналізу і терміни носіїв культури; книги, написані з цих позицій, як правило, навіть містять словник основних понять мовою досліджуваної культури;

  • будь-які елементи культури, будь то житла чи способи соціалізації дітей, вивчаються з точки зору учасника (зсередини системи).Як зазначає Мід, «дослідження такого роду пов'язані з вельми радикальною перебудовою способу мислення та повсякденних звичок» (Мід, 1988, с. 228);

  • структура дослідження поступово розкривається вченому, який заздалегідь не може знати, які одиниці аналізу він буде використовувати.

Предметом психологічної антропології, що спирається на emic підхід, є систематичні зв'язки між психологічними змінними, тобтовнутрішнім світом людини, і етнокультурними змінними на рівні етнічної спільності.Це зовсім не означає, що культура не порівнюється з іншими, але порівняння робляться лише після її досконального вивчення, проведеного, як правило, в польових умовах.

В даний час головні досягнення в етнопсихології пов'язані саме з цим підходом.Але він має і серйозні недоліки, оскільки існує постійна небезпека, що несвідомо власна культура дослідника виявиться для нього стандартом для порівняння.Завжди залишається питання, чи може він настільки глибоко зануритися в чужу, часто дуже відрізняється від його власної, культуру, щоб зрозуміти її і дати безпомилкове або хоча б адекватний опис притаманних їй особливостей.

Цей підхід дуже вразливий при порівнянні двох або кількох культур через унікальність їх культурно-специфічних елементів.Щоб більш наочно уявити відмінності emicі eticпідходів, розглянемо результати досліджень каузальне атрибуції в різних культурах.В даному випадку вивчалося, як представники різних культур пояснюють причини успіху і невдачі в справах.При проведенні emicдослідження з'ясувалося, що основною причиною досягнень американці вважають здібності, а індійці тактовність.В рамках даного підходу немає можливості коректно зіставити отримані результати.Але можна скористатися теорією американського психолога Б. Вайнера, який виділив три універсальних фактора, що лежать в основі приписування будь-яких причин успіху і невдачі.На його думку, причини можна класифікувати як внутрішні або зовнішні, стабільні або нестабільні, контрольовані або неконтрольовані.Скориставшись моделлю Вайнера, ми отримуємо можливість порівняти результати, отримані в Індії і США, і навіть прийти до висновку, що немає Радикальних відмінностей в каузальних атрибуциях американців і індусів: здібності і тактовність - причини внутрішні, стабільні та неконтрольовані.

Власне кажучи, для такої інтерпретації результатів ми використовували універсалістський eticпідхід, який характерний для «психологічної етнопсихології», званої порівняльно-культурної психологією.Наведений приклад допоможе нам виділити основні особливості eticпідходу:

  • вивчаються дві або декілька культур з прагненням пояснити міжкультурні відмінності і міжкультурна схожість;

  • використовуються одиниці аналізу і порівняння, які вважаються вільними від культурного впливу;

  • дослідник займає позицію зовнішнього спостерігача, прагнучи дистанціюватися від культури;

  • структура дослідження та категорії для її опису, а також гіпотези конструюються вченим заздалегідь 1.

Предмет, порівняльно-культурної психології, що спирається на etic підхід, - вивчення й відмінностей психологічних змінних в різних культурах і етнічних спільнотах.

Хоча в цьому випадку використовуються «об'єктивні» методи (психологічні тести, стандартизовані інтерв'ю, контент-аналіз змісту продуктів культури - міфів, казок, газетних публікацій), що вважаються вільними від впливу культури, дослідники стикаються з великими труднощами при спробі уникнути грубих суб'єктивних помилок.Багато культурантропологі вкрай негативно ставляться до порівняльно-культурним дослідженням, стверджуючи, що неможливо знайти адекватні показники для порівняння, тому що кожна культура являє собою замкнутий і унікальний світ.Але й самі психологи часто не задоволені результатами вже проведених порівняльно-культурних досліджень.На думку М. Коула, психологам важко враховувати культуру тому, що психологія розриває єдність культури і психіки, «вибудовуючи їх в тимчасовому порядку: культура - це стимул, а психіка - реакція» (Коул, 1997, с.361).

А Г. Тріандіс взагалі вважає, що в більшості порівняльно-культурних досліджень ми маємо справу з псевдо-eticпідходом.Їх автори не можуть звільнитися від схем мислення своєї культури, а сконструйовані ними категорії зовсім не вільні від її впливу.Як правило, специфіка європейсько-американської культури «накладається» на феномени інших культурних систем.Тріандіс наводить яскравий приклад псевдо-efic порівняння з повсякденного життя: асоціація, яка виникає у більшості європейців на японське слово «гейша», - жінка легкої поведінки.Але таке порівняння неправомірно, а знайти справжнє eticзначення поняття «гейша» можна, тільки проаналізувавши культурно-специфічну (emic) роль гейші в японській культурі.У вітчизняній літературі є багато по добних описів, наведемо одне з них - з книги В.В. Овчинникова «Гілка сакури»:

«У буквальному перекладі слово« гейша »означає« людина мистецтва ».Гейша - це майстриня; майстриня розважати чоловіків, причому не тільки вмінням співати і танцювати, а й своєю освіченістю.Прирівнювати гейш до продажним жінкам було б так само неправомірно, як ототожнювати з такими актрис взагалі.... У своєму перуці та гримі гейша сприймається швидше як ожила лялька, ніж як жива людина.Турист, який вообра-ч жает, що побачить в танцях гейш щось пікантне, глибоко помиляється.Малюнок їх дуже суворий, майже позбавлений жіночності, тому що танці ці ведуть свій родовід зі старовинного театру Ноо.Іноді гейші співають разом з гостями, іноді грають у невинні застільні ігри.Весь цей час вони не забувають підливати чоловікам пива ь саке, жартують з ними, а головне сміються їх жартів.На цьому будь-який контакт кінчається »(Овчинников, 1971, с. 146-147).

Отже, при знайомстві з японською культурою з'ясовується, що гейші, розважаючи клієнтів, декламують вірші, танцюють, грають на музичних інструментах.Кращими вважаються не наймолодші і красиві, а більш досвідчені й талановиті.Зрозумівши це, можна знайти більш точну аналогію в європейській культурі.На думку Тріандіс, люди, що виконували ті ж функції, - блазні, які розважали гостей і господарів при дворах європейських феодалів у середні віки.А значить, справді eticбуде порівняння гейші не з повією, а з блазнем (див. Тріандіс, 1994).

Так і в психологічних порівняльно-культурних дослідженнях, виділивши універсальні (etic) категорії, необхідно проаналізувати їх за допомогою специфічних для кожної культури (emic) методів і тільки потім порівнювати, використовуючи eticпідхід.Таке комбіноване дослідження вимагає спільних зусиль психологів і етнологів, а отже, створення міждисциплінарної етнопсихології.Поки єдиної науки не існує, хоча і намітилося зближення фахівців у двох областях.Як писав у 20-ті рр..нашого століття видатний російський етнопсихолог Г. Г. Шпет (1996), ця наука має неосяжним матеріалом, але відрізняється великою неясністю у визначенні своїх завдань і у встановленні власного предмета.На жаль, мало що змінилося і в наші дні.Поки єдиної науки не існує, хоча і намітилося зближення позицій культурантрополог і психологів.

Але якщо мати на увазі майбутнє етнопсихології, її специфіку можна позначити як вивчення систематичних зв'язків між психологічними і культурними змінними при порівнянні етнічних спільнот.

Даючи таке визначення, ми не зовсім праві, тому що забуваємо про третю, що стоїть дещо осібно, гілки етнопсихології - психології міжетнічних відносин. А всучасному світі, в соціальному контексті безперервних міжетнічних конфліктів саме цей розділ етнопсихології вимагає до себе найпильнішої уваги.

Особливе положення психології міжетнічних відносин пов'язано з тим, що три розділи етнопсихології різною мірою пов'язані з однією з батьківських дисциплін - психологією. Психологічна антропологія тільки використовує психологічні поняття і методи, отже, пов'язана з нею непрямо але. Порівняльно-культурні дослідження проводяться врамках різних галузей психології: загальна психологія вивчає особливості сприйняття, пам'яті, мислення у різних народів; індустріальна психологія - проблеми організації праці і управління; вікова психологія - методи виховання дітей.Особливе місце займає соціальна психологія, так як порівняно зазнають не тільки закономірності поведінки індивідів, обумовлені їх включеністю в етнічні спільноти, але й психологічні характеристики самих цих спільнот.

Що стосується психології міжетнічних відносин, то вона є складовою частиною соціальної психології і побічно пов'язана з культурантропологі.Зате крім психології у неї є ще одна «батьківська» дисципліна - соціологія.Це виникає через маргінальності проблеми міжгрупових відносин, її сильною включеності в систему соціологічних знань (див. Андрєєва, 1996).

Ще раз підкреслимо, що саме ця гілка етнопсихології повинна привернути до себе особливу увагу психологів у зв'язку із загостренням міжетнічної напруженості на території колишнього СРСР, саме вона включена в соціальну і політичну проблематику суспільства.В існуючому соціальному контексті не тільки фахівці-етнопсихологи, а й педагоги, соціальні працівники, представники багатьох інших професій у міру сил повинні сприяти оптимізації міжетнічних відносин, хоча б на побутовому рівні.Але допомога психолога чи педагога буде дієвою, якщо вона не тільки розбирається у механізмах міжгрупових відносин, а й спирається на знання психологічних відмінностей між представниками різних етносів та їх зв'язків з культурними, соціальними, економічними, екологічними змінними на рівні суспільства.Тільки виявивши психологічні особливості взаємодіючих етносів, які можуть заважати налагодженню відносин між ними, спеціаліст-практик може виконати свою кінцеву завдання - запропонувати психологічні способи їх врегулювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]