Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Etnopsikholog_ya_Stefanenko_T_G.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
789.41 Кб
Скачать

Література для читання

Великий А. А. Психологічні напрями в етнології США.Від дослідження «культура й особистість» до психологічної антропології / / Етнологія в США та Канаді / Под ред.Е. А. Веселкіна, В. А. Тишкова.М.: Наука, 1989.С. 190-240.

Кон І. С. До проблеми національного характеру / / Історія та психологія / За ред.Б.Ф.Поршнева, Л.І.Анциферовой.М.: Наука, 1971.С.122-158.

Лур'є С. В. Метаморфози традиційного свідомості.Досвід розробки теоретичних основ етнопсихології та їх застосування до аналізу історичного та етнографічного матеріалу.СПб.: Тип.ім.Котлякова, 1994.С.5-23.

Токарев С. А. Історія зарубіжної етнографії.М.: Вища школа, 1978.С.249-260, 270-283.

Глава III порівняно-культурний підхід до побудови Загальпсихологічним знання

3.1.Перші емпіричні дослідження в загальній психології

Перші серйозні порівняльно-культурні дослідження в психології, точніше в загальній психології, яка до цього часу отримала значний розвиток, датуються кінцем XIX століття.Засновником порівняльно-культурної психології вважається англійський дослідник У. Ріверс (1864-1922), який працював у складі знаменитої культурантропо-логічної експедиції на островах протоки Торреса, а потім на Новій Гвінеї і в Південній Індії.

На островах протоки Торреса Ріверс перевіряв популярну в той час точку зору про більший розвиток деяких почуттів у «примітивних» народів, ніж у людей з індустріальних товариств, зокрема про незвичайну гостроту зору неєвропейців.Він підтримував так звану компенсаторну гіпотезу, згідно якої первісні народи досягли високого розвитку перцептивних процесів, але за рахунок меншого розвитку розумових здібностей.Іншими словами, якщо занадто багато сил витрачається на відчуття і сприйняття, то від цього страждає інтелект.

Для перевірки цього припущення в польових умовах використовувалися експериментальні установки і методики, розроблені у психологічних лабораторіях Європи.Вивчався зорове сприйняття (гострота зору, сприйняття кольору, сприйняття простору), а також слух, нюх, смак, впізнання ваги, час реакції на різні стимули, пам'ять.

Ріверсом були виявлені окремі міжкультурні відмінності в сприйнятті кольору.Вивчаючи колірний зір, британський дослідник виявив, що тубільці часто змішують синій і зелений кольори.Він стверджував, що їх зір характеризується меншою чутливістю в синьо-зеленому ділянці спектра, ніж зір європейців.Так, для них синій темніший колір, ніж для нас: вони порівнюють яскравий синій колір з брудною водою або темрявою ночі 1.

Роботи Ріверса поклали початок дослідженню міжкультурних відмінностей у схильності зоровим ілюзіям.Подібні ілюзії виникають, коли «вивчені» інтерпретації стимулів вводять в оману через своїх незвичайних характеристик.Психологами виявлено кілька типів ілюзій, що виникають у людей при сприйнятті спеціально підібраних геометричних фігур, кутів і ліній.На початку нашого століття Рі-версія працює з двома загальновідомими ілюзіями - Мюллера-Лайера і горизонтально-вертикальної (див. рис. 1 і 2), порівнюючи сприйнятливість до них жителів Англії, Південної Індії та Новій Гвінеї.

Згідно з результатами, отриманими Ріверсом, англійці частіше, ніж представники двох інших культур, сприймають лінії в ілюзії Мюллера-Лайера як розрізняються по довжині.Він також виявив, що індійці та новогвінейци більш схильні горизонтально-вертикальної ілюзії, ніж англійці.Ці результати здивували дослідника, так як він припускав, що народи Нової Гвінеї та Індії більш «примітивні», і отже, повинні бути більшою мірою сприйнятливі до будь-яких зорових ілюзій, ніж освічені і «цивілізовані» англійці.Отримані дані продемонстрували, що культура, причому не тільки ступінь освіченості її членів, впливає на схильність ілюзіям.Ріверс і його послідовники дійшли висновку, що культура впливає на те, яким чином людина бачить навколишній світ.

Рис. 1.Ілюзія Мюллера-Лайера

Чи однакова довжина горизонтальних відрізків?Більшості людей нижня лінія здається довшою, ніж верхня.Насправді їх довжина абсолютно однакова.

Рис. 2.Горизонтально-вертикальна ілюзія

Чи однакова довжина горизонтального і вертикального відрізка?Більшості людей вертикальна лінія здається довшим, ніж горизонтальна, хоча обидві лінії мають однакову довжину.

Хоча Ріверсом і були виявлені окремі міжкультурні відмінності в сприйнятті, нічого екстраординарного виявлено не було.На основі отриманих даних британський дослідник прийшов до висновку про необгрунтованість тверджень про більш розвиненому сприйнятті «примітивних» народів.

Але вчений не був вільний від панували в той час концепцій і не зміг повністю відмовитися від ідеї про додатковості зв'язку між сприйняттям і інтелектом.У неписьменних народів, на його думку, немає особливої ​​досконалості сприйняття, але від європейців їх відрізняє пильна увага до найменших деталей ландшафту, рослин, тварин, що заважає їм розвивати інтелект.

Надалі психологічне співтовариство відкинуло багато інтерпретації Ріверса, особливо це стосується підтримки компенсаторної гіпотези.Але в багатьох відносинах дослідження, проведені на самому початку століття, до цих пір вважаються зразковими.Звіти Ріверса становлять значний інтерес ще й тому, що кількісні дані він прагнув підтвердити іншими методами.Так, вивчаючи колірне сприйняття за допомогою апаратурних методів, він використовував також метод опитування, цікавлячись у тубільців, які кольори вони воліють, і метод спостереження, відзначаючи, в одязі якого кольору люди приходять на свято.

Безперечні достоїнства Перші емпіричні порівняльно-культурних досліджень привели до того, що багато отримані результати були прийняті без заперечень, і довгий час сприйняття в етнопсихології майже не вивчалося.На багато років в центрі інтересу вчених виявилося вимір вищих психічних функцій за допомогою тестів інтелекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]