Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Etnopsikholog_ya_Stefanenko_T_G.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
789.41 Кб
Скачать

1.3.В. Вундт: психологія народів як перша форма соціально-психологічного знання

Як уже зазначалося, в Росії прихильники природничонаукової і гуманітарної психології вели між собою боротьбу, в якій опинилися переможці і переможені, але місця для етнопсихології серед інших психологічних дисциплін не знайшлося.А в Німеччині обидві орієнтації перетнулися у творчості одного дослідника - В. Вундта (1832-1920), творця не лише побудованої за зразком фізіології експериментальної психології свідомості, а й психології народів як однієї з перших форм соціально-психологічного знання.

Першу етнопсихологічних статтю Вундт надрукував в 1886 р., потім переробив її в книгу, яка в перекладі на російську мову була видана в 1912 р. під назвою «Проблеми психології народів».Останні двадцять років свого життя вчений повністю присвятив створенню десятитомної «Психології народів».Попередниками Вундта у створенні нової науки були Лацарус і Штейнталь.Спочатку його розбіжності з останніми були ледь вловимі, ​​але потім він серйозно відхилився від запропонованого ними шляху.

По-перше, як ми пам'ятаємо, для Лацаруса і Штейнталя вивчення народного духу зводиться до вивчення тих же психологічних явищ, що й вивчення складових народ індивідів.Вундт згоден з ними, що душа народу 1зовсім не є безтілесної, незалежно від індивідів перебуває сутністю.Більше того - вона ніщо поза останніх.Але він послідовно проводить основоположну для соціальної психології думка, що спільне життя індивідів та їх взаємодію між собою повинні породжувати нові явища зі своєрідними законами, які хоч і не суперечать законам індивідуальної свідомості, але не зводяться до них.А в якості цих нових явищ, іншими словами, в якості змісту душі народу їм розглядаються загальні уявлення, почуття і прагнення багатьох індивідів 2.З цього можна зробити тільки один висновок: психологія народів для німецького вченого - самостійна наука.Він підкреслює, що вона не тільки користується послугами індивідуальної психології, а й сама надає допомогу останньої, надаючи матеріал про духовне життя індивідів і таким чином впливаючи на пояснення індивідуальних станів свідомості.

По-друге, Вундт прагне звузити програму вивчення психології народів, запропоновану Лацарусом і Штейнталем.Хоча, за його твердженням, в реальних дослідженнях неможливо повністю розмежувати опис і пояснення, наука про душу народу покликана пояснювати загальні закони її розвитку.А описувати психічні властивості окремих народів повинна етнологія, що є для психології народів допоміжної дисципліною.До речі сказати, Штейнталь у своїх пізніх працях погодився з точкою зору Вундта з цього питання і віддав описову психологічну етнологію на відкуп етнографам.

B-третє, задумку Вундта, загальні уявлення багатьох індивідів проявляються насамперед у мові, міфах і звичаях, а інші елементи духовної культури вторинні і зводяться до _ ним.Так, мистецтво, науки і релігія довгий час в історії людства були пов'язані з міфологічним мисленням.Тому як предмет вивчення вони повинні бути виключені з психології народів.Правда, у своєму багатотомному працю Вундт не завжди послідовний, наприклад, досить часто він розглядає релігію і мистецтво як частину психології народів.

Але в ранніх роботах німецького дослідника ми знаходимо чітку структуру продуктів творчого духу народів:

  • мова містить загальну форму живуть в душі народу перед ставлений і закони їх зв'язку;

  • міфи, що розуміються Вундтом в широкому сенсі як все первісне світогляд і навіть почала релігії, таять в собі первісний зміст цих уявлень в їх обумовленості відчуваннями і потягами.

  • звичаї включають виникли з цих уявлень вчинки, які характеризуються загальними напрямками волі і зачатками правового порядку.

«Мова, міфи і звичаї представляють собою спільні духовні явища, настільки тісно зрослися один з одним, що одне з них немислимо без іншого ...Звичаї висловлюють у вчинках ті ж життєві погляди, які таяться в міфах і робляться загальним надбанням завдяки мові.І ці дії в свою чергу роблять більш міцними і розвивають далі уявлення, з яких вони походять »(Вундт, 1998, с. 226).

Ознайомившись з ідеями Вундта, легко здогадатися, що основним методом психології народів він розглядає аналіз конкретно-історичних продуктів духовного життя, тобтомови, міфів і звичаїв, які, на його думку, є не фрагменти творчості народного духу, а сам цей дух.

Вундт зазначає, що продукти духовної культури вивчаються і іншими, зокрема історичними, науками.Більше того, психологічні та історичні дослідження йдуть рука об руку.Але психологія народів - як наука пояснювальна - аналізує їх з боку виражаються в них загальних законів духовного розвитку.Вона прагне до того, щоб психологічно пояснити закони, об'єктивно проступають в мові, міфах і звичаях.Якщо психолог вивчає культ духів дерев, існуючий у німецьких і слов'янських народів, йому необхідно відповісти на питання, які психологічні причини лежать в основі цього культу і пов'язаних з ним уявлень, і як психологічно обгрунтовані зміни уявлень з розвитком культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]