Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mislennya-molodshix-shkolyariv_4nmqczly6.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Додаток е

Нові казки

Мета: стимулювати розвиток логічного мислення.

Хід гри

Дітям пропонують слова, на основі яких вони мають вигадати свою історію. Наприклад, називають п'ять слів з однієї казки, а шосте слово — чуже.

Варіант І. Спочатку дитина розповідає відому казку, а ближче до кінця чи вже наприкінці дорослий вводить нового персонажа.

Варіант 2. Разом із набором картинок вводиться незнайомий об'єкт, якого немає в реальній казці.

Дітям показують кілька (5) картинок із зображенням героїв будь-якої казки. їх можна замінити іграшками, персонажами настільного театру, опорними сіп палами. Визначивши, з якої казки герої, малюки починають розповідати (по одному чи по черзі). Аж тут серед картинок (іграшок театру) з'являється нова, яка не стосується цієї казки.

Наприклад:

Дівчинка, вовк, бабуся, вертоліт.

Додаток є

Казка навпаки

Мета: розвивати мислення, фантазію.

Хід гри

Гра складається з казки чи казкової теми навпаки. Пригадавши з дітьми добре відому казку, запропонуйте їм змінити характери героїв: позитивний характер на негативний, і навпаки. Діти міркують і розповідають, як змінюються герої, їх характер, вчинки; яким стане сюжет казки. Найбільш цікавих результатів досягають тоді, коли фантастична тема дається без підготовки, після коротенького пояснення.

Додаток ж

Що було потім?

Мета: стимулювати розвиток логічного мислення, творчої уяви.

Хід гри

В Діти прагнуть почути продовження казки й неохоче розлучаються з улюбленими казковими героями. А чому з ними треба розлучатися? Можна в кінці казки, відштовхнувшись від найцікавішого місця, запропонувати дітям поміркувати: «А що було потім?». Зразок. Діти потрапляють у казку і...

— будують будинок для звірів;

— дарують Попелюшці нові черевички;

— допомагають Червоній Шапочці обдурити Вовка.

Додаток з

Довільний префікс

Мета: продовжувати вчити дітей генерувати нові ідеї, розвивати фантазію.

Хід гри

Діти охоче вигадують нові слова, їм подобається утворювати слова за допомогою префіксів або інших слів у цій ролі.

На одному векторі розмішують «префікси»:не, міні, максі…, на іншому — слова ( запропоновані дітьми), які означають предмети. Слово-новотвір (з приєднаним дітьми «префіксом») обговорюється, із ним складається речення, і потім — розповідь.

Зразок

Ніж — неніж. Якщо функція ножа — різати, розділяти, — то не ніж мас з'єднувати. Як ним користуватися? Навіщо використовуватимемо його? і т. ін.

Можна придумати країну з негативним префіксом, або ж утворити слово замкіт (замінник кота). Хто це? Що робить? А як міні-бегемот житиме не в річні? Що для нього буде річкою? Що він їстиме? Максі-ковдра — то ковдра, яка вкриває всіх. Що виконує цю функцію? Вода в морі, яка покрила всі морські рослини; сніг узимку, який укрив землю; атмосфера, яка огорнула земну кулю.

Можна грати в цю гру і на занятті з математики, додаючи до довільно взятих слів числівники: трикорова — яка вона? Скільки дає молока? Скільки в неї голів, ніг, хвостів? Доречно повторювати з дітьми ділення цілого на частини, додаючи до основних слів слова «пін», «чверть», «третина».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]