Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ з курсу Соціальна Психологія Максимов 3 СПб.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
78.85 Кб
Скачать
  1. 5. Теорія конгруентності (ч. Осгуд, п. Танненбаум) tc "4.4. Теорія конгруентності (ч. Осгуд, п. Танненбаум)"

Ця когнітивна теорія пояснює зміну ставлення особистості під впливом потреби встановити відповідність її когнітивної структури одночасно до двох об'єктах. Автори теорії - Ч. Осгуд і П. Танненбаум. Конгруентність трактується як збіг. У даній теорії робиться спроба передбачити зміну ставлення (аттітюда) особистості до двох об'єктах при прагненні встановити відповідність в когнітивній структурі. Для цього використовується методика семантичного диференціала. В основу методики покладено припущення, що в житті стимул, як знак, і стимул, як об'єкт, ніколи не збігаються. Стимулами можуть виступати конкретні люди, події, явища, предмети, до яких так чи інакше повинен поставитися чоловік. Методика дозволяє виявити ставлення випробуваного до об'єкта на підставі його ставлення до знаку. Причому ставлення змінюється при входженні слів у різні словосполучення. Випробуваний, вибираючи з біполярних прикметників - антонімів, фіксує на спеціальній шкалі найбільш близький йому відповідь. Методика дозволяє виявити напрям і інтенсивність відношення людини до об'єкта за трьома факторами: оцінки (хороший - поганий), активності (активний - пасивний), сили (сильний - слабкий). Припущення, що дозволяють прогнозувати наслідки дісбалансних станів людини, і складові суть даної теорії зводяться до наступного. 1. Дисбаланс у когнітивній структурі людини «Р» залежить не лише від загального знака його відносини до двох інших членів тріади, але і від інтенсивності цього відношення. 2. Відновлення балансу досягається зміною ставлення «Р» до одного або двом членам тріади. При цьому величина зміни буде обернено пропорційна інтенсивності відносини. Дана теорія, як і всі теорії відповідності, не відповідають на ряд принципових питань, що пояснюють соціальну поведінку людей, а саме: - Про зв'язок когнітивного невідповідності і мотивації, когнітивного невідповідності і поведінки; - Про фактори, що детермінують невідповідність; - Про взаємодію розглянутих (найчастіше трьох) когнітивних елементів з більш широким контекстом як соціальним, так і всієї когнітивної системою.

  1. 6. Когнітивний підхід с. Аша, д. Креч, р. Крачфілдаtc "4.5. Когнітивний підхід с. Аша, д. Креч, р. Крачфілда"

Даний підхід не спирається на принцип відповідності, який є основоположним для розглянутих вище теорій. Основні ідеї авторів, що виступають в якості методологічної установки для експериментальних досліджень, зводяться до наступних положень: а) поведінка людини може бути розглянуто лише виходячи з визнання його цілісності; б) найважливішим елементом цілісної організації поведінки є пізнання; в) перцепція розглядається як відношення даних, що надходять до когнітивної структурі, а научіння - як процес когнітивної реорганізації. С. Аш, зосередивши свої зусилля на дослідженні проблем соціальної перцепції, стверджує, що сприйняття людиною навколишнього соціальної дійсності вибірково залежить від попереднього знання. Тобто тенденція до «перцептивної інтеграції» реалізується з урахуванням можливості забезпечення несуперечності когнітивної організації. Причому при побудові людиною образу якого-небудь об'єкта ідентичні дані не є тими ж самими у різних контекстах. Цей висновок був зроблений на підставі експерименту, в якому двох груп піддослідних пропонувалися сім прикметників, що відносяться нібито до однієї особи, причому останні прикметники були для двох груп різні: «теплий» і «холодний». Потім учасникам груп було запропоновано вісімнадцять рис характеру, з яких потрібно було вибрати ті, які, на їх погляд, характеризували б даної людини. У результаті набір цих рис опинився - у залежності від приналежності до певної групи - абсолютно різний і вказував на тенденцію побудови конфігурації рис навколо слів «теплий» або «холодний». Дані характеристики й обумовили той самий контекст сприйняття, в якому вони займали центральне місце, задаючи в цілому певну тенденцію об'єднання сприймаються характеристик в організовану смислову систему.

ВИСНОВОК У цілому для когнітивного підходу в соціальній психології властиво наступне: - Головним джерелом даних і детерминирующим фактором людської поведінки є когнітивні процеси і освіти (знання, розуміння, судження тощо); - Виходячи з розуміння поведінки і пізнання людини як цілісних процесів орієнтовані загальні схеми дослідження даних явищ; - Якісна інтерпретація діссонантних станів і прогноз поведінки індивіда у більшості випадків трактується з опорою на психологію людей, виступаючу одночасно і пояснювальним принципом, і своєрідною нормою для порівняння з нею реальної поведінки досліджуваних. Концептуальний апарат когнітивних теорій включає наступні основні поняття: - Когнітивна організація (або когнітивна структура) - форма взаємодії між когнітивними елементами (знання, думки, пункти інформації тощо) у вигляді процесів диференціації, інтеграції та співвіднесення елементів, що забезпечують ідентифікацію і розрізнення між собою окремих частин явища, об'єкта; - Стимул - об'єкт (реальний або ідеальний), як елемент ситуації, що впливає на індивіда; - Відповідь - процес організації когнітивної структури, здійснюваний під впливом стимулу; - Значення - результат категоризації об'єкта (явища), за рахунок чого виділяються його властивості, що співвідносяться з властивостями порівнюваного класу об'єктів.