Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ WordPad.doc
Скачиваний:
139
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
483.79 Кб
Скачать

4.3 Відносна швидкість

Але і в межах одного, скажімо, свого рідного, мови ми помічаємо, що швидкість проголошення слів і фраз може сильно відрізнятися не тільки у різних людей один щодо одного; навіть один і той же чоловік, залежно від ситуації, в одних випадках говорить швидше , в інших - повільніше.

Що стосується відмінностей в залежності від індивідуальності мовця, то тут, мабуть, не слід зупинятися особливо докладно. Багато питань поки не мають відповідей, наприклад: «Чи говорить людина тим швидше, чим він інтелігентніше?» Або: «Хоча здатність говорити з тією чи іншою швидкістю є якість вроджене, але чи не позначається на ньому вплив навколишнього в перші роки життя середовища дитини ? ». Спроби психології або кинесики знайти відповіді на ці питання ще триватимуть. Інакше йде справа з відносною швидкістю мові говорить, що може бути досить різною в залежності від обставин.

5.Тембр як компонент інтонації

Як відомо, враження людей від спілкування один з одним на 55 відсотків засновані на мові тіла, на 38 відсотків на тембрі голосу та дикції і лише на 7 відсотків на словах, які вони вимовляють, тому проблема гарного голосу для людини надзвичайно актуальна, оскільки визначає майже 40 відсотків його життєвого успіху.

Багато людей неабиякою мірою зобов'язані своїм успіхом саме голосу і тембр нашого голосу важливий для нас також, як наша зовнішність, манери і знання. Це той інструмент, за допомогою якого ми доносимо свою думку до інших людей, і взаєморозуміння між нами та іншими людьми залежить від наших голосових і мовних даних. Голос з гарним тембром може залучити людей на бік його володаря і переконати їх у його правоті, може розворушити людей чи приспати їх, зачарувати чи відштовхнути. Так, що ж таке тембр мови?

Тембр, інакше тембральная забарвлення мови - специфічна, яка сприймається людиною характеристика звучала промови, яка залежить частково від фізичних параметрів мовного апарату (низький, хрипкий тембр, високий пронизливий голос і т.п.), частково регулюється мовцем за рахунок особливих змін стану органів мови ( в основному у зв'язку з різним емоційним станом у момент мовлення).

Часто тембр голосу визначають як додаткову артикуляційно-акустичну забарвлення голосу, його колорит.

У порожнині рота в результаті більшого чи меншого напруження органів мови і змін обсягу резонатора утворюються обертони, тобто додаткові тони, які надають основного тону особливий відтінок, особливого забарвлення. Тому тембр називають ще «кольором» голоси.

За тембром голосу встановлюють його тип: бас, баритон, тенор, сопрано, колоратурне сопрано та ін

Тип голосу може бути загальним, але в кожної людини свій тембр, як і відбитки пальців.

Тембр голосу може змінюватися, що залежить від емоційного стану людини. Тому тембром називають також специфічне забарвлення мови, яка надає їй ті чи інші експресивно-емоційні властивості. Таке значення набуває іноді і термін тон. У такому випадку тембр і тон стають термінами-дублетами.

Характер тембру настільки буває різноманітним, а його сприйняття суб'єктивним, що учені в описі особливостей тембру використовують самі різні визначення, що підкреслюють то зорове сприйняття (світлий, темний, тьмяний, блискучий), то слухове (глухий, вібруючий, тремтячий, дзвінкий, крикливий скрипучий, шепітної), то дотикальне (м'який, гострий, твердий, важкий, холодний, гарячий, легкий, жорсткий, сухий, гладкий), то асоціативне (оксамитовий, мідний, золотий, срібний, металевий), то емоційне (похмурий, похмурий, сердитий, веселий, радісний, жвавий, піднесений, глузливий, зневажливий, сердитий, благодушний).

Дійсно, дуже важко дати точний опис тембром, якщо у кожної людини своя темброва забарвлення.