Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Kornienko / 1

.7.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
45.06 Кб
Скачать

3

1.7. Життєвий цикл інформаційної системи

База даних є фундаментальним компонентом інформаційної системи, а її розробку й використання варто розглядати з погляду можливого розширення організації. Отже, життєвий цикл інформаційної системи організації нерозривно пов'язаний з життєвим циклом бази даних.

Основні етапи життєвого циклу бази даних включають (рис. 1.11):

  • планування розробки бази даних;

  • визначення вимог до системи;

  • збір і аналіз вимог користувачів (визначення бізнес-правил);

  • концептуальне проектування бази даних;

  • вибір СКБД (якщо буде потрібно);

  • логічне проектування;

  • розробку застосувань (applications);

  • створення прототипів (при необхідності);

  • конвертування та завантаження даних;

  • тестування;

  • експлуатацію й супровід.

Планування розробки бази даних - це сукупність організаційних дій, які дозволяють із максимальною ефективністю реалізувати етапи створення додатку бази даних.

Визначення вимог до системи включає визначення предметної області, границь застосування бази даних та користувальницьких груп.

Збір і аналіз вимог користувачів являє собою процес збору та аналізу інформації про ту частину організації, що буде обслуговуватися створюваним застосуванням баз даних, а також використання цієї інформації користувачами, тобто визначення бізнес-правил.

Проектування бази даних включає створення проекту бази даних, призначеної для підтримки функціонування організації й досягнення її бізнес-цілей. Цей етап охоплює:

  • концептуальне проектування бази даних (розділ 2), яке являє собою процес створення моделі використання інформації в організації, що не залежить від всіх фізичних подробиць її подання;

  • логічне проектування бази данихпроцес створення моделі використання інформації в організації, побудованої з урахуванням обраної моделі подання даних у базі, але незалежно від особливостей конкретної цільовий СКБД та інших фізичних подробиць реалізації;

  • фізичне проектування бази даних – процес створення опису реалізації бази даних у зовнішній пам'яті. Воно включає визначення обраних структур зберігання й методів доступу, що забезпечують ефективну обробку даних.

Р исунок 1.11 – Життєвий цикл інформаційної системи

Вибір СКБД передбачає вибір найбільш прийнятної СКБД, яка буде використатися для підтримки застосувань БД.

Розробка застосувань включає проектування інтерфейсу користувача й прикладних програм, які обробляють інформацію в базі даних.

Створення прототипів означає побудову робочих моделей застосувань БД, які дозволяють проектувальникам і майбутнім користувачам візуально ознайомитися з системою та оцінити її можливості.

Реалізація включає фізичне втілення розробленої бази даних і її застосувань.

Конвертування й завантаження даних передбачає перенос будь-яких існуючих даних у нову базу даних і додання будь-яким існуючим застосуванням виду, придатного для роботи з новою базою даних.

Тестування являє собою процес виконання прикладних програм з метою пошуку помилок

Експлуатація й супровід полягає в промисловому використанні створеної системи, що супроводжується постійною перевіркою її поточних показників функціонування, а також необхідною підтримкою.

Стадія експлуатації може включати вдосконалення системи та розробку нових застосувань у випадку розвитку та зміни предметної області. При цьому інформаційна система повинна мати відкриту архітектуру, що дозволяє відсунути термін її морального старіння.

Соседние файлы в папке Kornienko