Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tviy_pomichnik_u_debatnomu_klubi.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

4. Деталізація

Після всього цього у вас має лишитись: ще близько 2 хвилин + декілька хвилин, поки суддя заповнює протокол і таке інше. Багато хто не враховує цей час, і тому вони не мають можливості продумати логічні ланцюжки своїх промов належним чином. Ці декілька хвилин важливо використати для роздумів щодо доведення своєї позиції. На цьому етапі також важливо подумати, як на ваші аргументи може відреагувати опозиція і спробувати адаптувати їх (наприклад, внести в аргументацію „випереджуючий доказ”: „Ми знаємо, що наші опоненти можуть заперечити це, але на таку тезу ми відповімо…”). Якщо тема складна, це краще обговорити з тім-мейтом.

Важливо правильно записати всі елементи логічного ланцюжка. Не варто записувати кожне слово – чим їх більше, тим складніше прочитати написане підчас промови, якщо раптом щось забули. Тому краще організувати записи наступним чином:

  • Резолюція;механізм;дефініції;формулювання тверджень (тез), аргументів: максимально чітко, великими друкованими літерами, підкреслити або виділити маркером;

  • елементи логічного ланцюжка: дрібніше, лише ключові слова (1-2 на елемент), один під іншим, відокремлюючи відступами (оформити як список наступного рівня);

  • залишіть поля і достатньо місця між аргументами – корисно, якщо раптом з’являться нові ідеї;

  • встановіть критичний час підчас виступу, після якого потрібно обов’язково переходити до наступного пункту (наприклад, механізм не пізніше ніж 1хв. 15сек., перший аргумент – 3хв.0сек. і так далі)

Користуючись таким підходом, можна за 15 хвилин насправді якісно підготуватись: ви матимете список чітких, важливих і продуманих аргументів.

Типові помилки команд-початківців

Більшість команд-початківців повторюють одні й ті ж помилки. Саме для того, щоб ви уникали їх у ваших дебатних клубах, ми розглянемо типові помилки команд-початківців та засоби їх уникнення.

Суперечка з командою замість спростування позиції.

Для того, щоб позбутися цієї проблеми, треба зрозуміти декілька важливих речей:

ви ніколи не переконаєте ваших опонентів, бо вони відстоюють випадково отриману позицію;

рішення приймає саме суддя, тому, концентруючись на опонентах, ви забуваєте про людину, котра вирішує долю вашої команди у раунді;

дебати – це гра, тому ставитися до них треба відповідно, тим більше людські взаємовідносини є набагато важливішими, аніж перемоги перемога у дебатах.

Вправа

Обирається людина, яка отримує просте завдання (намалювати малюнок, заварити чай, медитувати). Решта учасників, критикуючи і коментуючи , намагаються переконати припинити будь-які дії.

Після 3-4 хвилин групі пропонується вислухати думку виконавця про критиків. Критики ж мусять проаналізувати, яке ставлення сформується у людини до них, і чи змусить це ставлення змінити його поведінку.

Результатом вправи є розуміння учасниками того, , що кожна команда в дебатах відстоює ту позицію, яку вона отримала (так само як і виконавець підчас вправи). Саме тому переконати команду у її неправоті неможливо, можливо тільки зіпсувати відносини стосунки з членами команди та суддею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]